04.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Skijanje.hr/Sport-IT

 

Zagreb - SL(m): Četvrta sljemenska pobjeda Hirschera

Deveto izdanje slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu, za pobjednika je iznjedrilo Marcela Hirschera. Utrka je bila izuzetno uzbudljiva uz mnoštvo obrata.

Nakon jučerašnje ženske slalomske utrke, danas su na red došli i najbolji slalomaši svijeta. Odmah po završetku ženskog izdanja natjecanja Snow Queen Trophy, organizatori su prionuli poslu te su uspjeli pripremiti stazu za muško natjecanje. Bio je to ogroman izazov, no u konačnici je staza izdržala sve napore. Za razliku od jučerašnjeg dana, okupilo se i nešto više gledatelja te su prekrasne slike sa Sljemena po deveti put obišle skijaški svijet.

Ono najvažnije, zbog čeka su se i okupili mnogobrojni gledatelji, odvijalo se na bijeloj padini, točnije, na Crvenom spustu. Za razliku od jučerašnjeg dana, kada je već sve bilo riješeno nakon prve vožnje Mikaele Shiffrin, danas to nije bilo tako. Očekivala se borba između Marcela Hirschera i Henrika Kristoffersena, koju smo zapravo i dobili, ali je nakon prvog dijela natjecanja najbrži skijaš bio Austrijanac Michael Matt, brat nekadašnjeg Snježnog kralja Marija. Prvu je vožnju odskijao fenomenalno te je potpuno zasluženo držao prvu poziciju. Drugu i treću poziciju držao je prethodno navedeni dvojac.

-.-Skijanje.hr, Sport-IT-.-

U prvoj je vožnji nastupilo i pet naših predstavnika, no niti jedan od njih se nažalost nije uspio plasirati u drugi dio natjecanja. Filip Zubčić, trenutno naš najbolji skijaš, trebao je biti šesti predstavnik, no bolest ga je spriječila u tome. Najbolje je od naših skijaša prošao Matej Vidović. On je završio na 39. poziciji sa startnim brojem 35. Na 50. poziciju, sa startnim brojem 65, plasirao se Elias Kolega. Istok Rodeš je bio nešto sporiji, zauzeo je 52. mjesto sa startnim brojem 69. Posljednji je od naših bio Natko Zrnčić-Dim, koji se plasirao na 60. poziciju sa startnim brojem 76. Utrku nije uspio završiti Samuel Kolega.

-.-Skijanje.hr, Sport-IT-.-

Drugi dio natjecanja je bio posebno dinamičan i neizvjestan. Postave staza u obje su vožnje bile relativno zanimljive, što je zasigurno pridonijelo samom natjecanju. Prvo zapaženo izdanje u drugoj je vožnji imao Švicarac Loic Meillard. Nakon prvog dijela natjecanja je zauzeo 26. poziciju, da bi sjajnom vožnjom u konačnici stigao do 14. mjesta. Izuzetno se dugo zadržao na mjestu rezerviranom za vodećeg u utrci, dok ga s trona nije skinuo Britanac Dave Ryding. U prvoj je vožnji u potpunosti razočarao, što mu je donijelo tek 18. poziciju. U nastavku se bacio na glavu te je na kraju završio na 7. poziciji. Ostaje dojam kako se mogao popeti još više u poretku da je ponudio nešto bolju izvedbu u prvom dijelu.

Ryding se također dugo zadržao na čelu utrke. Nakon što je pomaknut s tog mjesta, započeo je sam rasplet natjecanja. Prvo smo svjedočili sjajnom nastupu Alexisa Pinturaulta, čije šesto mjesto zasigurno predstavlja slalomski iskorak za njega. Nakon Francuza, odlično je odskijao i Švicarac Luca Aerni. Iako danas nije završio na postolju, plasirao se na petu poziciju, još je jedanput potvrdio kako je baš on pravo slalomsko osvježenje ove sezone. Dvadesetčetverogodišnjeg Švicarca s čelne je pozicije pomakao Austrijanac Manuel Feller. Bilo je to do tada jedno od najboljih slalomskih izdanja cjelokupnog natjecanja. Feller je poznat po velikom preuzimanju rizika i po brojnim ispadanjima. Kada se uspije dokopati cilja, najčešće završi vrlo visoko u poretku. Da se radilo o olimpijskoj utrci, danas bi osvojio, nepopularnu, drvenu medalju.

Nakon Fellerove vožnje je uslijedila dramatična završnica. Prvo se niz stazu spustio Henrik Kristoffersen. Koliko je to bila dobra vožnja govori i činjenica da je ostvario najbrže vrijeme drugog dijela natjecanja. Skijaša poput Fellera je ostavio za 0.68 sekundi iza sebe. Tom je vožnjom bacio rukavicu izazova svom glavnom konkurentu, Marcelu Hirscheru. Što je Hirscher napravio? Uzeo je tu rukavicu, stavio ju je na ruku, stao je na skije, uzeo štapove i odskijao za povijest. Njegova je vožnja bila izuzetno dramatična, kako se bližio cilju, tako se smanjivala njegova prednost nad Kristoffersenom. U cilj je ušao sa 0.11 sekundi prednosti nad, tada izuzetno ljutitim Norvežaninom, te je postavio okruglo vrijeme od 1:50.60 minuta. U startnoj je kućici još ostao Michael Matt, kojem zasigurno nije bilo lako ući u borbu bikova.

-.-Skijanje.hr, Sport-IT-.-

Matt je odskijao više nego dobro. Na prvom je prolazu čak povećao svoju prednost, no kako se udaljavao od startne kućice, tako se ta prednost topila poput maslaca na laganoj vatrici. Presjekavši zamišljenu ciljnu liniju, semafor je pokazao kako je završio na drugoj poziciji, sa 0.05 sekundi zaostatka za svojim reprezentativnim kolegom, što je automatski značilo da se Marcel Hirscher, po četvrti puta u svojoj karijeri, okitio titulom Snježnog kralja. Time je završila još jedna prekrasna sljemenska skijaška priča.

Natjecanje Svjetskog skijaškog kupa se nastavlja već za vikend, koji može držati prefiks tehnički. Muški dio skijaške karavane odlazi u švicarski Adelboden, dok će djevojke nastupati u Kranjskoj Gori. Ženske su se utrke prvotno trebale održati u Mariboru, no zbog nedostatka snijega je sve prebačeno u Kranjsku Goru. U subotu su na rasporedu veleslalomske, dok nam nedjelja donosi slalomske utrke. Mjesec s najvećim brojem skijaških utrka je tek započeo. Ljubitelji Svjetskog skijaškog kupa tek će doći na svoje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 221785
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr