30.09.2008.      

Autor: Goran Vukelić 

Zermatt ipak neće "narasti" do 4000 m/nm

Otkazana je gradnja staklene piramide koja je trebala produžiti vrh Mali Matterhorn do 4000 m/nm.

Čini se da neće biti ništa od ambiciozno najavljivanog projekta izgradnje staklene piramide na vrhu Mali Matterhorn na Zermattu. Prema informacijama iz tvrtke Zermatt Bergbahnen, od takve se ideje zasad odustalo.

 

Podsjetimo, još 2006. je najavljena gradnja staklene piramide na vrhu Mali Matterhorn (3883 m/nm). Piramida, ukupne visine 117 m, trebala je imati vidikovac na točno 4000 m/nm. Uz vidikovac, tu je trebao biti restoran, shopping centar, hotel te različiti multimedijalni sadržaji. Cijeli je prostor trebao biti pod umjetnim tlakom kako turisti ne bi imali problema s razrijeđenim zrakom. Idejno rješenje je poteklo od arhitekta Heinza Julena, a izabrano je između pet ponuđenih projekata. Odmah po objavi gradnje krenule su i žestoke kritike na račun investitora, a upućene su većinom od strane švicarskih i talijanskih aktivista za zaštitu prirode. Napadi nisu previše dirali tvrtku Zermatt Bergbahnen, koja je planirala izvesti gradnju, barem do sada.

 

Razlozi zbog kojih se odustalo od gradnje piramide nisu objavljeni. Ipak, na vrhu će se izgraditi novi restoran sa 120 sjedećih mjesta koji bi trebao ponuditi nužan komfor polovici milijuna turista koji godišnje posjete ovaj ponos Švicarske. Restoran neće imati prevelik negativan utjecaj na izgled ovog alpskog krajolika, a pohvalno je što će svu potrebnu električnu energiju dobivati iz vlastitih solarnih ćelija, dok će voda biti osigurana iz pročišćivača planinskih tokova. Otvaranje restorana planira se za početak naredne godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240552
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr