OPREMA

»

VEZOVI

13.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

DIN skala i podešavanje ski vezova

DIN je skraćenica za Deutsche Industrie Norm standarde, a ustaljena je u praksi u skijaškom svijetu kao i u tehnologiji za izražavanje torzijske napetosti.

Vjerujemo da ovaj članak čitate iz namjere da si sami podesite vezove kako vi mislite da je to najbolje. Prije nego što to učinite, mi vam preporučamo da taj posao prepustite profesionalno educiranoj i stručnoj osobi.

Sljedeće sugestije shvatite samo kao informaciju ili vodič ako ste sto posto sigurni u ono što radite.

Kako podesiti DIN skalu na vezovima? Primijetite da vez ima dvije skale, jednu na prednjem bloku koja je jako uočljiva, te jednu skriveniju na stražnjem bloku koje se podešavaju na jednake vrijednosti.

DIN skala se namješta prema nekoliko parametara: životnoj dobi skijaša, skijaškom znanju, masi, visini i veličini stopala (pancerice). Skala od 1 DIN se tretira otprilike kao 12 kg.

Vlastitu masu, životnu dob, visinu i umijeće znate. Duljina pancerice je napisana s njene vanjske bočne strane na potplati.

Pojednostavljeni princip:

Oduzmite svojoj masi 20 % i pretvorite je u DIN skalu podijelivši taj novi broj s 12. Dakle, ako imate 80 kg, nakon izračuna dobit ćete 64 kg što u DIN skali iznosi oko 5,5.

Na tehniku skijanja dodajte 0,5 bodova ako ste početnik, 1 bod ako ste rekreativac, napredni rekreativac 1,5 ili 2 ako ste dobar i iskusan skijaš. Vrlo dobri, agresivni skijaši mogu dodati i 2,5.

Cijela ova aproksimacija je rađena za veličinu pancerice od 290-310 mm. Za svakih dvadeset milimetara veću pancericu oduzmite po 0,25, jednako tako dodajte, ako vam je pancerica manja (u istim rasponima od 20 milimetara).

Ako imate iznad 50 godina ili imate načeta koljena, dodatno oduzmite 0,5 na skali.

Prema tom računu, dobar agresivni skijaš od sto kila, načetih koljena i pancerice od 330 mm će skalu podesiti na 8-8,5.

Stvarni je račun puno kompliciraniji, a možete ga vidjeti ovdje

Dodatne modifikacije može uvjetovati i promjena terena, teži mokri snijeg može učestalo izazivati izbacivanje veza ako vam je vez podešen na granično nisku vrijednost. No, u svakom je slučaju bolje da vam je vez podešen na prenisku nego na previsoku vrijednost kako ne biste završili u traumatološkoj ambulanti.

Da bi vaši vezovi pouzdano radili nemojte ih odmašćivati i otpustite opruge (skalu otpustite skroz do kraja) preko ljeta. U servisu svakako napomenite da vam pregledaju vezove, posebice ako su stariji od dvije ili tri godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 127573
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr