Skijanje.hr

OPREMA

»

VEZOVI

12.10.2004.      

Autor: Marko Vuković www.aozeljeznicar.hr

 

Vezovi za turno skijanje

Glavna razlika između vezova za alpsko i turno skijanje je što turni vez ima dva modusa rada, ovisno o položaju pete. Ona može biti fiksirana (prilikom spuštanja, kao alpski vez) ili slobodna (hodanje, kao vez za skijaško trčanje).

-.--.-Vezovi za turno skijanje neophodan su dio opreme ukoliko se želite baviti ovom vrstom skijanja. Dok je skije i pancerice moguće "reciklirati" i zamijeniti alpskih varijantama, za hodanje skijama uzbrdo po snijegu neophodni su vezovi koji omogućavaju odvajanje pete, te kože koje se lijepe na podlogu skije kako bi spriječile njeno klizanje nizbrdo.

Kao što je u uvodu rečeno, turni vez je moguće koristiti u dva načina rada. Dok hodamo uzbrdo stražnji dio veza nije fiksiran te omogućava odizanje pete, slično kao što je kod skijaškog trčanja. Neke od varijanti turnih vezova također omogućavaju da se peta veza podigne u nekoliko stupnjeva, ovisno o nagibu terena, omogućivši time da stopalo u pancerici ne stoji nagnuto, što bitno olakšava hodanje (fotografija desno i naslovna fotografija). Također odizanje i namještanje visine pete obično se da lako izvezti vrhom štapa, pa je tu radnju spretno izvesti kad god nam zatreba, bez pretjeranog napora tijekom samog uspona. Za spust u dolinu stražnji dio veza se fiksira, te se time turni vezovi pretvaraju u alpske.

 Dobar turni vez mora omogućavati udobno i prirodno hodanje, sigurno skijanje i pouzdano izbacivanje noge iz veza prilikom pada. To su ujedno i pokazatelji prema kojima se bira vez. Prirodno hodanje znači da se možemo kretati brzo i s lakoćom. Lakši vez u pravilu to omogućuje.  

Veći izbor pozicija za hodanje automatski znači veću udobnost. Da bi skijanje bilo sigurno, vez mora izbacivati nogu po dvije osi i biti dimenzioniran za naprezanja koja smo mu namijenili. Faktori dimenzioniranja su isti kao i kod alpskih vezova, tj. izdržljivost materijala i skala za osjetljivost veza ovisno o težini skijaša. Neki vezovi se izrađuju u različitim veličinama (npr. M-XL, ovisno o duljini pancerice), pa i na to treba obratiti pažnju kod kupovine.

Odabir veza ovisi o planiranoj namjeni. Oni koji će više "planinariti" na skijama (što je uglavnom slučaj u našim brdima) ili se takmičiti u turnom skijanju (u Torinu je olimpijski sport) odabrat će što lakši vez (npr. Dynafit, Silvereta). Za turno skijanje koje se sastoji i od dužih spustova, bolje je odabrati masivniji i "alpskiji" vez (npr. Fritschi, Naxo). Ako pak namjeravate koristiti turnu skiju i za alpsko skijanje, svakako obratite pažnju na to da model dolazi sa stoperima (ili ih kupite dodatno)

-.--.-Uz turne vezove treba misliti i na gurtne za vezanje skija za nogu kako ih ne bi izgubili prilikom pada u dubokom snijegu. One se u pravilu bolje ponašaju od stopera koje srećemo na skijalištima. Također, mnogi turni skijaši koriste tzv. srenače (slika lijevo). To su svojevrsne dereze koje se nataknu na vezove, a služe za hodanje po tvrdom i zaleđenom snijegu. Svaki proizvođač vezova proizvodi i kompatibilne srenače.

 

 

 

Održavanje vezova uključuje redovito sušenje i povremeno podmazivanje pregibnih dijelova. Treba imati na umu da je zbog težine odabir materijala kod turnog veza takav da on nije jednako izdržljiv kao alpski vez. Zbog toga mu se skijanjem na stazama skraćuje životni vijek.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2021.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5133631
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Sport-IT
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr