Skijanje.hr

FORUM

Ova je tema vezana uz članak: Povijest skijanja u Hrvatskoj
 • Objavljeno: 12. rujna 2014.   20:18h

  Član od:
  12.09.2014.

  Mjesto:
  Hrvatska, Mrkopalj

  Kratki sažetak povijesti skijanja Mrkoplja i Gorskog kotara
  Općina Mrkopalj je 2013. g. proslavlja 100-tu obljetnicu od Prvog organiziranog skijanja koje je daleke 1913. g. organizirano upravo na ovim prostorima, te s pravom nosi epitet „Kolijevka hrvatskog skijanja“. Da Mrkopalj i okolica imaju idealne terene za razvitak zimskih sportova znali su to i gospoda Ivo Lipovšćak i Ante Pandaković te Rikard Wickert koji su te godine bili glavni organizatori skijaškog tečaja.
  U brošuri izdanoj prigodom Zlatnog skijaškog jubileja 1963.g. danas pokojni dr. Ivo Lipovšćak izjavljuje: „Duboko sam uvjeren da će u skoroj budućnosti Mrkopalj i njegova okolica značiti za suvremeno skijanje i zimski turizam u našoj Republici ono što je prije 50 godina bio za početak organiziranog skijanja u Hrvatskoj“. On je to mogao reći zato što su dotad, do proslave jubileja, mrkopaljske skijašice i skijaši već dosezali europsku razinu.
  Poslije 1913. g. ponovo Mrkopalj ostavlja svoj skijaški trag u povijesti hrvatskog skijanja izgradnjom prve skakaonice u Hrvatskoj 1934. g. na kojoj je dvije godine kasnije održano međunarodno natjecanje u skijaškim skokovima gdje norvežanin JAHR postiže skok od 46 m. Sve ove aktivnosti vezane uz razvitak zimskih sportova na širem području Mrkoplja bile su dobar predznak za buduća događanja, a one su u svakom slučaju kulminirale budućim rezultatima prije svega skijašice Nade Birko-Kustec koja je bila prva Hrvatska olimpijka nastupajući na Olimpijadama u Oslu i Cortini Dampezzo gdje je ostvarila zapažen rezultat. Poslije toga krenula je lavina mrkopaljskih skijaša koji su s više ili manje uspjeha predstavljali svoju državu na skijaškim natjecanjima diljem Europe. U toj lavini novih skijaša svakako moramo istaknuti hrvatskog biatlonca i učesnika Olimpijade u Sarajevu Franju Jakovca i Petru Starčević sudionicu Olimpijade u Torinu. Tu je i mlađa generacija na čelu s Jakovom Fakom osvajačem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u biatlonu 2009. U Južnoj Koreji te srebrne Olimpijske medalje 2010. u Vankuveru.
  Odnedavno Mrkopalj i Sunger ponose se i Dinom Butkovićem juniorskim viceprvakom Svijeta u biatlonu za 2013.g. u ljetnom i zimskom biatlonu. Dakle, povijest se opet ponavlja na način da mrkopaljci po tko zna koji put daju obol hrvatskom skijanju ponosni što je glavnina juniorske i seniorske biatlonske reprezentacije Hrvatske upravo iz Mrkoplja zajedno sa Leonom Popović koja se nalazi u kadetskoj alpskoj reprezentaciji Hrvatske.
  U tome im se pridružila i Općina Mrkopalj koja je bila glavni organizator „Otvorenog prvenstva Balkana u biathlonu Mrkopalj 2005“, i suorganizator Prvenstva šumara Europe 2013. ,koja također daje moralnu i materijalnu podršku cijeloj reprezentaciji, a najviše na način da je završila I fazu radova na HBC Zagmajna i RC Čelimbaša.
Novo mišljenje
Pravila korištenja foruma:

1. Reklamiranje nije dozvoljeno, no čitatelji smiju razmjenjivati svoja mišljenja o trgovinama, agencijama, opremi i sl.
2. Telefonski brojevi nisu dozvoljeni (razmjenjujte ih preko privatnih poruka)
3. Email adrese nisu dozvoljene (i njih razmjenjujte preko privatnih poruka)
4. Psovke, vrijeđanje na rasnoj ili nacionalnoj osnovi i slično neprihvatljivo ponašanje nije dozvoljeno. Sve takve poruke miču se u cijelosti.
5. Fotografije ne smiju biti šire od 400px.

Komercijalno oglašava-nje putem foruma nije dozvoljeno, a postovi takve vrste bit će uklonjeni. Molimo zainteresirane za oglašavanje u magazinu da se obrate na marketing@skijanje.hr.

Mišljenja u forum upisuju posjetitelji te kao takva, ona nužno ne moraju biti istinita i točna. Upisana mišljenja NE predstavljaju stavove magazina Skijanje.hr

Forum Oglasnik
SNOWBOARD KUTAK
Samostalan popravak...   robglife, (28.11. 06:20h)
NUDIM/TRAžIM PRIJEVOZ
Snowboard/ski izleti   Kosac, (09.11. 10:59h)
OPREMA
Potrgao sam prednji...   stekan, (30.09. 08:52h)
OSTALO
Ski sezona 22/23   ivexvg, (24.06. 08:11h)
SKIJALIšTA
Vogel   Slobodnipad, (01.01. 21:21h)
RODITELJSKI KUTAK
Škola skijanja na...   AShole, (25.12. 16:13h)

Zadnje prijave

  Prijava u klub

  © Skijanje.hr 2003-2023.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 9105939
  Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
  Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

  ISSN 1845-5891

  e-mail: info@skijanje.hr

  Marketing:
    marketing@skijanje.hr