SKIJANJE

»

POVIJEST

12.02.2004.      

Autor: Goran Razić 

Povijest skijanja u Hrvatskoj

Koliko god kratka povijest hrvatskog skijanja bila, ona je ispunjena mnogim zanimljivostima i s obzirom na prirodne uvjete koje imamo možemo biti zadovoljni što imamo preko 300 000 skijaša...

Počeci skijanja u Hrvatskoj zabilježeni su još u 19. st. kada je hrvatski povjesničar i sportski pisac Franjo Bučar (1866.-1946.) održao prvi skijaški seminar za profesore tjelesnog odgoja Hrvatske.

Na padine Cmroka je, 1894. g., tada već diplomirani profesor sa sveučilišta u Stockholmu, donio prve skije te pokazivao osnovne tehnike učiteljima kojima je to bilo sasvim novo i ne previše ugodno iskustvo.

Bučar je još ušao u povijest i kao prvi hrvatski natjecatelj koji je nastupio na nekom skijaškom natjecanju. Osvojio je drugo mjesto na natjecanju u Češkoj.

Do Prvog svjetskog rata od skijaških organizacija postojao je skijaški ogranak HAŠK-a, a nakon rata taj ogranak se transformira u prvi skijaški klub.

Od tada počinje i veliki napredak skijanja u Hrvatskoj. Tako je 1934. g. osnovan Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja (HZUTS), a kojem je osnovnom zadaćom bilo promoviranje skijaškog sporta kao i edukacija svih ljudi, s naglaskom na mlade.

U početku je HZUTS bio u sastavu Skijaškog saveza Hrvatske, ali kasnije on postaje samostalnom organizacijom.

HZUTS je danas etablirani član Međunarodnog udruženja profesionalnih učitelja skijanja (ISIA) i Međunarodnog udruženja amaterskih učitelja skijanja (IVSI).

Godine 1995. u Crans Montani Zbor je primljen u krovnu organizaciju na području skijaške edukacije, "Interski".

U hrvatskim okvirima Zbor djeluje pod kapom krovne organizacije hrvatskog sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO-a).

Skijanje u Hrvatskoj ima dosta bogatu povijest, a koja se razvijala proporcionalno, s posebnim uzletom krajem devedesetih godina 20. st., kada se pojavljuju prvi natjecatelji koji se uspješno probijaju do Svjetskog kupa i tamo ostvaruju značajnije rezultate.

Riječ je o obitelji Kostelić koja je uspjela skrenuti pozornost, ne samo hrvatske, već i svjetske javnosti na sebe.

Svojim mukotrpnim radom u nemogućim uvjetima i ogromnom željom za uspjehom, uspjeli su postići gotovo nedostižne rezultate.

Nakon takvih događaja mnoge stvari su se pokrenule sa mrtve točke. Počelo se više novaca odvajati za mlade naraštaje natjecatelja, za skijašku izobrazbu, počela su se uređivati hrvatska skijališta, koja nemaju pretjerane uvjete za natjecateljski oblik skijanja, ali za rekreaciju su sasvim dovoljna. Drugim riječima, skijanje je u svakom pogledu dobilo veću pozornost, što i zaslužuje.

Stojimo na solidnim temeljima i o nama ovisi kakvu ćemo si skijašku budućnost izgraditi. Mi odlučujemo koliko ćemo ulagati u mlade te koliko ćemo ih poticati na što uporniji rad te im omogućiti bolje uvjete nego što su ih imali Kostelići.

Samo takvim radom možemo i dalje s pravom očekivati kontinuitet u natjecateljskom skijaškom svijetu te u rekreativnom sve veću podršku i popularnost tog preljepog sporta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 12. rujna 2014.   20:18h

    Član od:
    12.09.2014.

    Mjesto:
    Hrvatska, Mrkopalj

    Kratki sažetak povijesti skijanja Mrkoplja i Gorskog kotara
    Općina Mrkopalj je 2013. g. proslavlja 100-tu obljetnicu od Prvog organiziranog skijanja koje je daleke 1913. g. organizirano upravo na ovim prostorima, te s pravom nosi epitet „Kolijevka hrvatskog skijanja“. Da Mrkopalj i okolica imaju idealne terene za razvitak zimskih sportova znali su to i gospoda Ivo Lipovšćak i Ante Pandaković te Rikard Wickert koji su te godine bili glavni organizatori skijaškog tečaja.
    U brošuri izdanoj prigodom Zlatnog skijaškog jubileja 1963.g. danas pokojni dr. Ivo Lipovšćak izjavljuje: „Duboko sam uvjeren da će u skoroj budućnosti Mrkopalj i njegova okolica značiti za suvremeno skijanje i zimski turizam u našoj Republici ono što je prije 50 godina bio za početak organiziranog skijanja u Hrvatskoj“. On je to mogao reći zato što su dotad, do proslave jubileja, mrkopaljske skijašice i skijaši već dosezali europsku razinu.
    Poslije 1913. g. ponovo Mrkopalj ostavlja svoj skijaški trag u povijesti hrvatskog skijanja izgradnjom prve skakaonice u Hrvatskoj 1934. g. na kojoj je dvije godine kasnije održano međunarodno natjecanje u skijaškim skokovima gdje norvežanin JAHR postiže skok od 46 m. Sve ove aktivnosti vezane uz razvitak zimskih sportova na širem području Mrkoplja bile su dobar predznak za buduća događanja, a one su u svakom slučaju kulminirale budućim rezultatima prije svega skijašice Nade Birko-Kustec koja je bila prva Hrvatska olimpijka nastupajući na Olimpijadama u Oslu i Cortini Dampezzo gdje je ostvarila zapažen rezultat. Poslije toga krenula je lavina mrkopaljskih skijaša koji su s više ili manje uspjeha predstavljali svoju državu na skijaškim natjecanjima diljem Europe. U toj lavini novih skijaša svakako moramo istaknuti hrvatskog biatlonca i učesnika Olimpijade u Sarajevu Franju Jakovca i Petru Starčević sudionicu Olimpijade u Torinu. Tu je i mlađa generacija na čelu s Jakovom Fakom osvajačem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u biatlonu 2009. U Južnoj Koreji te srebrne Olimpijske medalje 2010. u Vankuveru.
    Odnedavno Mrkopalj i Sunger ponose se i Dinom Butkovićem juniorskim viceprvakom Svijeta u biatlonu za 2013.g. u ljetnom i zimskom biatlonu. Dakle, povijest se opet ponavlja na način da mrkopaljci po tko zna koji put daju obol hrvatskom skijanju ponosni što je glavnina juniorske i seniorske biatlonske reprezentacije Hrvatske upravo iz Mrkoplja zajedno sa Leonom Popović koja se nalazi u kadetskoj alpskoj reprezentaciji Hrvatske.
    U tome im se pridružila i Općina Mrkopalj koja je bila glavni organizator „Otvorenog prvenstva Balkana u biathlonu Mrkopalj 2005“, i suorganizator Prvenstva šumara Europe 2013. ,koja također daje moralnu i materijalnu podršku cijeloj reprezentaciji, a najviše na način da je završila I fazu radova na HBC Zagmajna i RC Čelimbaša.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 33190
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr