SKIJALIŠTA

»

NJEMAČKA

05.09.2013.      

Autor: Ivan Kašuba

Photo/Video: Ivan Kašuba

 

Brauneck/Lenggries

U pokrajni Bayern/Oberbayern, odmah iznad bavarskog gradića Lenggriesa, nalazi se skijalište po imenu Brauneck/Lenggries, koje se smjestilo izvan grada Lenggriesa te po njemu i drugom po visini vrhu skijališta, Brauneck (1.550 m), dobio ime.

Brauneck / Lenggries
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 600 km
udaljenost od Zagreba 500 km
 

U slučaju da se zateknete u Bavarskoj, točnije u okolici Münchena, ovo je jedno od najpristupačnijih i najbližih skijališta, svega 30-ak kilometara od autoceste, dok od Münchena ima oko 65 km. Put do skijališta vodi autocestom kroz Austriju, preko Salzburga, pa prema Münchenu. Nakon prolaska grada Rosenheima, treba izaći na izlazu Holzkirchen te pratiti putokaz Bad Toelz, a zatim Lenggries. Skijalište ima oko 4.000 parkirnih mjesta, koja se nalaze na dva dijela skijališta. Ukoliko se želite parkirati ispod gondole, koja vozi na centralnu stanicu skijališta, potrebno je nakon dolaska u Lenggries pratiti izlaz Bergbahn Brauneck, a za drugi parking treba pratiti putokaz Wegscheid te Jaudenhang skilift, gdje se nalazi parking ispod vučnica.

-.--.-

Kao što smo već spomenuli, postoje dva ulaza na skijalište, jedan kod gondole, dok drugi u susjednom Wegscheidu na vučnicama. Na svakom od tih ulaza može se kupiti ski karta te se nalaze sanitarni čvorovi, restorani i apres ski kućice, škole skijanja, kao i servisi za iznajmljivanje opreme. Cijena dnevne ski karte za odrasle iznosi 30 eura, za mlade 27 i za djecu 16 eura plus depozit za keycard u iznosu 3 eura. Svake srijede od 07.01. je Ladies day kada dame plaćaju dnevnu kartu po cijeni dječje, također u ponudi skijališta je i noćno skijanje na liftu Streidlhang, pored donje stanice gondole između 19-22 sata i to od utorka do subote. Moguće je kupiti i višednevnu ski kartu za Alpen Plus grupaciju od 5 skijališta u Oberbayeru i Tirolu, kojeg je Brauneck sastavni dio.

Skijalište se proteže od 680 mnv pa sve do 1.712 visokog vrha Latschenkopf, pa zbog svoje relativno niske nadmorske visine može imati manjak snijega, no veći broj snježnih topova nove generacije garantira skijanje od 12. do 04. mjeseca. 34 kilometra staza realna je brojka, pretežno crvenih i plavih oznaka, s pokojom crnom stazom. Staze su srednje širine i često imaju suženja. Poneke staze vise na neku od strana, ili na lijevo ili na desno te nisu savršeno ravne, stoga je moguće naići na neravnine, udubljenja kao ili grbe. Riječ je ipak o uređenju staza koje se teško može mjeriti s onim u Dolomitima, primjerice.

-.--.-

Ukoliko niste vrhunski skijaš, preporuka je ostati u podnožju i skijati na blagim plavim stazama, dok dobri skijaši mogu iskusiti svoje znanje na crnoj stazi dužine 2 kilometra, koja se spušta u dolinu te stazi s grbama sa lijeve strane gornje stanice gondole. Po skijalištu će vas prevoziti ukupno 18 liftova,od toga 1 gondola, 3 sjedežnice i 14 vučnica pretežno starije proizvodnje. Jedna od zamjerki ovome skijalištu ide na povezanost liftova, jer se može dogoditi da na nekim liftovima morate uzbrdo hodati, kako bi uhvatili drugi lift. Ulaskom u donju stanicu gondole, koja prelazi 2.500 m, za cca. 12 min dolazite na 1.520 m visoku gornju stanicu gondole, gdje se ujedno nalazi i restoran od kojeg vam se otvaraju mogućnosti prema cijelom skijalištu. Od tuda ujedno i puca predivan pogled na vrhove bavarskih Alpa, pa se između ostalog vidi i najviši vrh Njemačke, sa svojih 2.950 mnv - Zugspitze. Krenete li lijevo od gornje stanice, čeka vas zahtjevna FIS crna staza, koja se spušta u podnožje, no odlučite li se krenuti desno, gdje se nalazi većina staza, svakako je za preporuku odlazak do krajnjeg dijela skijališta ispod vrha Latschenkopf te tako doći do jednog od najljepših dijelova ovoga skijališta ispod velike stijene.

Mogućnosti za vožnju dubokog snijega su male, no postoji par dijelova gdje je moguće izaći sa staze - no oprez, jer je oko staza gusta šuma, koja zaklanja pogled na panjeve i ostale opasnosti. Povratak je moguć spuštanjem u dolinu prema Wegscheidu odakle će vas ski bus vratiti na donju stanicu gondole ili vraćanje na gornju stanicu gondole, pa skijama ili gondolom u nizinu. Ski mape su dobro napravljene, no orijentacijskih panoa nema puno, pa je savjet obavezno uzeti plan kod kupnje karte.

-.--.-

Neke od najljepših staza su 3 crvene staze koje se spuštaju od restorana Kotalm prema dolini, oko lifta broj 8 (Milchhäusl-lift, nap.a.). Restorana ima na svakom koraku po cijelom skijalištu, uređenih u bavarskom stilu, poneki kao lovačke kuće, s dobrom ponudom tradicionalnih i skijaških jela. Cijene su pristupačne, a osoblje srdačno. Ovdje svatko može pronaći nešto za sebe, no treba napomenuti da nisu velikog kapaciteta. Kada je u pitanju gužva, ona se najčešće javlja u dolini na početničkim stazama, gdje najčešće sve škole skijanja rade prve korake, pa je velika koncentracija djece i početnika. Gornji dio skijališta takvih problema nema i gužve nisu česte.

Skijalište osim svoje lagane pristupačnosti ima prekrasan pogled i garantira uživanje na skijama za svakoga tko je željan otkrivanja i upoznavanja novih skijališta. Ako vam ne smetaju neravne staze i pokoje hodanje od lifta do lifta, a zateknete se u blizini Münchena, Brauncek/Lenggries je svakako destinacija koju možete svrstati među plan posjeta.

Brauneck - Lenggries from SkijanjeHR on Vimeo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 148392
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr