SKIJALIŠTA

»

NJEMAČKA

25.03.2011.      

Autor: Goran Razić

Photo i video: Goran Razić

 

Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen pravi je njemački turistički dragulj. Smješten u relativno uskom pojasu bavarskih Alpa svojim izgledom, tradicijom i kompletnom turističkom ponudom postavlja visoke standarde u zimskom turizmu.

Garmisch-Partenkirchen
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 560 km
udaljenost od Zagreba 590 km
 

Sa svojih 30.000 stanovnika Garmisch-Partenkirchen spada u red respektabilnih turističkih gradova, i odmah daje do znanja kako nije riječ o malom skijaškom mjestašcu, na kakva smo većinom navikli u susjednoj Austriji. Grad tvore dva fizički spojena mjesta - Garmisch i Partenkirchen, koji su smješteni na 700-tinjak metara nadmorske visine. 

Odlična prometna povezanost, kako vlakom, tako i automobilom, pa i avionom, ovo odredište svrstava u omiljenu destinaciju ne samo imućnijih Nijemaca, već i gostiju iz cijele Europe pa i svijeta. Od Münchena je Garmisch udaljen 92 km, no od toga čak 75 km otpada na autocestu, što put krati na samo 40-ak minuta. Valja spomenuti kako je Garmisch odlično povezan i odličnom mrežom vlakova, tako da nije nikakav problem u centru Münchena sjesti na S-Bahn i zaputiti se na jednodnevno skijanje. Kako bi cijela priča bila još pristupačnija, moguće je kupiti zajedničku kartu za vlak i za skijanje po nešto povoljnijoj cijeni. 

-.-Goran Razić-.-
Od Hrvatske će putnici morati prevaliti 590 km iz Zagreba, dok je iz Rijeke put kraći samo 30-ak km. Za one koji još nisu putovali prema Njemačkoj spomenimo kako je potrebno ići pravcem Ljubljana - Karavanke - Salzburg (pravac München) - izlaz s autoceste u smjeru Bad Tölza i dalje slijediti table za Garmisch-Partenkirchen. 

Centar grada uređen je po visokim standardima te odaje dojam luksuza s nerijetko pomalo egzotičnim izborom restorana, kafića i barova. Cijene slijede izgled, tako da je u centru grada ponuda ipak cijenom nešto viša nego što je to u susjednoj Austriji. No obilje hotela, apartmana i ostalih tipova smještaja garantira da će svatko pronaći nešto za sebe. Zbog veličine grada i dolinskog smještaja, nije moguće računati na smještaj po tipu "ski in & ski out". No za besprijekorno funkcioniranje skijališta brine se odlična autobusna mreža, koja pokriva sve ključne točke u gradu. 

-.-Goran Razić-.-
Grad ima dugu i bogatu sportsku tradiciju. Još 1936. godine bio je domaćin Zimskih olimpijskih igara, za koje je ponovo kandidiran (u službenoj kandidaturi Münchena) za 2018. godinu. Garmisch je već tradicionalni domaćin nordijskih i alpskih skijaških događanja. Vjerujemo da ne postoji nitko tko nije čuo ili pratio Novogodišnju turneju četiri skakaonice, čija je Garmisch ponosna stanica. Isto tako, niti završnice Svjetskog skijaškog kupa, ali i Svjetsko skijaško prvenstvo (2011. g., nap.a.) nisu nepoznanica ovom gradu, čak štoviše.  
Skijaški centar se sastoji od dva odvojena skijališta. Jedan je ponos svih Nijemaca, naravno, riječ je o najvišem njemačkom vrhu - Zugspitzeu, koji se nalazi na 2.962 mnv. Do njega se može stići vremešnom stajaćom gondolom za 40-ak ljudi, koja vozi iz mjestašca Grainaua, nudeći predivnu panoramu na pogranični austrijsko - njemački dio Alpa. Dolaskom na krov Njemačke izletnici mogu ostati uživati u suncu, pogledu ili skupim prehrambenim delicijama, dok će oni željni skijanja i snowboarda posegnuti za sljedećom gondolom koja spušta putnike na glečerski plato Zugspitzea na 2.600 mnv. Do njega bi se moglo stići i linijom vlaka, koja vodi sve do glečera. 

-.-Goran Razić-.-
Od 11. mjeseca pa sve do kasnog 5. mjeseca ovdje je pravi skijaški raj. Na ovom jedinom njemačkom glečerskom skijalištu na raspolaganju je 22 km skijaških staza, 9 žičara (od čega je jedna sjedežnica, a ostalo su vučnice, nap.a.), koje transportiraju skijaše i bordere od 2.000 mnv pa sve do 2.720 mnv. Na centralnom mjestu stanice gondole moguće je, osim tekućeg osvježenja, iskoristiti jedan od čak 220 ormarića s ključem. Isto tako, na raspolaganju je i grijani ski depo. 

-.-Goran Razić-.-
Pri vrhu ledenjaka smještene su prvenstveno plave skijaške staze, dok su na nižim predjelima pozicionirane crvene. Crnih staza na Zugspitzeu nema, no dužina staza i razvedenost pojedinih predjela je iznimno zanimljiva, čineći Zugspitze ipak pomalo specifičnim ledenjačkim skijalištem. Freestyle populacija za sebe može pronaći veselje u snowparku, koji je smješten na južnoj strani ledenjaka, na visini od 2.690 m, dok turističku ponudu zaokružuje Igloo Village, u kojem u snježnim igluima možete potražiti vrući čaj ili neko drugo piće po izboru. 

-.-Goran Razić-.-
Ono što nas je pomalo razočaralo je da skipass ne vrijedi za cijeli skijaški centar. Drugim riječima, ukoliko želite skijati na Zugspitzeu to će vas stajati 38 eura (podatak za sezonu 10/11, nap.a.), a ako želite skijati u Garmischu to će vas stajati 34 eura (podatak za sezonu 10/11, nap.a.). 

Upravo je skijalište iznad Garmischa poznato po brojnim natjecanjima koja su ovdje održana. Skijalište ima dvije glavne polazne točke. Jedna je Kreuzeck, do koje vodi kabinska žičara na visinu od 1.651 mnv i koja je startna točka poznate staze Kandahar, a druga je Hausberg, do koje vodi također gondola. 

-.-Goran Razić-.-
Kreuzeck će zadovoljiti pretežno bolje skijaše i one željne dugih i strmih spusteva. Samo se Kandaharom moguće spustiti u nekoliko varijanti (5a i 5b crne varijante) te crvenom stazom broj 4 imena Olympia downhill, koja nudi prekrasno skijanje s ne prevelikim nagibom. 

Hausberg je pak namijenjen više djeci i obiteljima. Brojne ski škole, ski vrtići, bezbrojni baby liftovi, natkrivene sjedežnice, restorani, natkrivene pokretne trake za početnike i sl., svakako će omogućiti pravi start za svakoga koji tek upoznaje zimske radosti. 

-.-Goran Razić-.-
Ovdje nikako ne smijemo zaboraviti i jedan, pomalo dislocirani dio. Riječ je o predjelu Eckbauer, podno kojeg se nalaze poznate skijaške skakaonice. Nadomak njih je i skijaška staza, na kojoj se vozio slalom na Svjetskom skijaškom prvenstvu 2011. 

Skijalište je lijepo, odlično povezano i smješteno pretežno na grebenu planine. Sa svojim vrhom od 2.050 m nudi različite kvalitete snijega. No budući da su upravo najduže, najbolje i najstrmije staze upravo one koje se od vrha, kroz šumu, spuštaju sve do mjesta, često nude uvjete od onih zimskih (na vrhu), pa sve do proljetnih (na dnu, gdje je visina oko 700 mnv, nap.a.). 

-.-Goran Razić-.-
Garmisch Classic, kako je službeni naziv Hausberg - Kreuzeck skijališta, ima deklariranih 40 km staza. Kada se tome pridoda 20-ak km staza na Zugspitzeu dolazi se do brojke koja bi trebala zadovoljiti većinu skijaša. No neki bi možda mogli ostati pomalo razočarani ovim brojkama. U tom slučaju valja spomenuti kako je kilometraža staza iznimno realna te smo dojma kako bi mnoga druga skijališta bez razmišljanja ovom centru dodijelila 100 km staza, no ne i pedantni Nijemci, koji su na planu staza napisali točnu dužinu svih staza, čiji zbroj zaista odgovara ovim vrijednostima gotovo u metar. 

-.-Goran Razić-.-
Garmisch-Partenkirchen odličan je izbor za ljude koji vole ekskluzivna mjesta s odličnim mogućnostima za shopping. Isto tako, zabava, restorani i kompletna ponuda je na najvišoj razini. Pristup je odličan, a skijalište je uređeno vrlo lijepo i moderno. U nekim sitnicama podsjeća na neka švicarska odredišta, koja su poznata po pedantnim rješenjima do najsitnijih detalja. No ipak, daljina skijališta te relativno mali broj staza mogao bi odbiti skijaše s ovih područja. Ukoliko vam je skijanje na prvom mjestu i ne volite dva dana skijati na istim stazama, a tradicija i provod su tek na drugom, savjetujemo možda ipak neki drugi odabir. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 49934
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr