SKIJANJE

»

FAQ

24.04.2004.      

Autor: Goran Razić 

Pročitajte u nastavku i saznajte nešto više!

1. Što je osnovna skijaška oprema?
Skijaška oprema je sav potreban pribor koji skijaš mora posjedovati kako bi se mogao spustiti niz padinu te kako bi mogao izdržati u, eventualno, teškim zimskim uvjetima. U osnovnu skijašku opremu spadaju: Skije, pancerice, skijaški štapovi, skijaške hlače jakna, rukavice, kapa i skijaške naočale.
2. Koja je osnovna podjela skija?
Postoji više vrsta skija ovisno za kakvo skijanje se koriste. Postoje skije za skijaško trčanje, za alpsko skijanje, za skijaške skokove, i za turno skijanje.
3. Koje su skije za nordijsko skijanje (skijaško trčanje) ?
Skije su uže i duže od skija za ostale namjene, imaju vez na kojem je slobodna peta kako bi bilo omogućeno lakše "hodanje", tj. kretanje po ravnoj podlozi.
4. Koje su skije za alpsko skijanje?
Za alpsko skijanje postoji nekoliko podvrsta skija, to su skije za klasične alpske discipline na uređenim stazama, skije za duboki snijeg, za "freestyle" te za telemark tehniku.
5. Koje su skije za skijaške skokove?
Za skijaške skokove se koriste specijalno dizajnirane skije, koje moraju biti jako elastične, vrlo su duge (225-250cm), puno su šire od skija za alpsko skijanje i moraju biti vrlo lagane kako bi što manje sprječavale skakača u ostvarivanju dobrog rezultata.
6. Koje su skije za turno skijanje?
Skije za turno skijanje su klasičnog oblika, imaju nekoliko dodataka radi lakšeg prenošenja (imaju rupu na vrhu skije), na bazi skije se nalazi tuljanovo krzno ("cucki") koje omogućava skijašu kretanje samo u naprijed, a koči ga u kretanju u nazad. Koriste se jednako za hodanje po ravnoj podlozi, uzbrdicama i za spuštanje niz padinu.
7. Kakve su skije za klasične alpske discipline?
Posljednjih 7-8 godina se koriste isključivo strukirane skije koje su prilagođene modernom načinu skijanja.
8. Kakve su skije za duboki snijeg (free ride)?
Skije za dubok snijeg su dosta šire od klasičnih, moraju biti lakše kako bi imale bolju plovnost u dubokom snijegu te su prosječno veće duljine kako bi raspored težine bio što bolje raspoređen te samim time kako bi tlak na podlogu bio što manji.
9. Kakve su skije za "free style" i što je to?
Free style je skijaški stil za kojeg su karakteristični skokovi, crossevi, izvođenje raznih elemenata prilikom vožnje, likovi u zraku, skakanje po "halfpipeu", "hot dog" itd. Koriste se kratke skije, šire, manje strukirane, kojima je i vrh i rep podjednako savinut prema gore ("twin-tip") kako bi se omogućila vožnja u oba smjera. Skije su vrlo mekane i elastične tako da vrlo dobro upijaju neravnine i lagano se prilagođavaju terenu.
10. Kakve su skije za Telemark tehniku i što je to? Telemark tehnika je tradicionalna skandinavska disciplina koja je mješavina nordijskih i alpskih disciplina, glavne karakteristike su joj skijanje na skiji koja ima vez sa slobodnom petom, skije su ravne građe te nisu strukirane, a zavoji se izvode naizmjeničnim pomicanjem skija tako da se noga savija u koljenu i vez se pomiče gotovo na 90° u odnosu na skiju. Više informacija u članku "Telemark tehnika"
11. Što je to Carving?
Carving je najmodernija skijaška tehnika koja se počela razvijati prije nekih tridesetak godina a glavna karakteristika joj je skijanje na strukiranim skijama te sa povećanim korištenjem postraničnih gibanja. Tehnika je sve popularnija i postala je službena u svim skijaškim krugovima. Više informacija u člancima "Carving tehnika" i "Carving"
12. Što je to pancerica?
Pancerica je naziv za skijašku cipelu koja je napravljena od plastike, na sebi ima jednu ili više (metalnih ili plastičnih) kopči, posjeduje uložak u koji ide noga te podebljanje plastike na vrhu i na peti. Ta "podebljanja" služe kako bi lakše ušla u skijaški vez i kako bi ostala fiksirana. Služi kako bi nam fiksirala nogu za skiju.... posebice skočni zglob. Na taj način je jedino moguća upravljivost nad skijom i stabilnost te isto tako i sigurnost skijaša.

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 15660
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr