OPREMA

»

TEHNIKALIJE

15.10.2004.      

Autor: Željko MihalićPhoto: Arhiva www.skidata.com 

SKIDATA sistemi

Što se nalazi u pozadini bežičnog prijenosa podataka koji nam znatno olakšava život na skijalištu i uvelike ubrzava protok skijaša i smanjuje redove za žice.

Skidata AG, austrijska tvrtka sa sjedištem u mjestu Gartenau u blizini Salzburga, specijalizirana je za razvoj i marketing sistema za fizički pristup i registraciju ulazaka, razne vrste naplata i sl.

Sve je počelo 1977. sa idejom pečatiranja karata. Danas imamo bežični sistem koji se osim na skijalištima primjenjuje na naplatama parkinga, ulascima u prostore sa ograničenim pristupom, sajmove i izložbe i sportske manifestacije. Uglavnom su poznate pod zajedničkim nazivom proximity kartice, ili proximity čipovi.

Kartice koje služe kao evidencija prilikom ulaska na sebi nose integrirane programabilne čipove i antene koje služe za emitiranje, a djeluju isključivo na pasivni način, tj. takvu karticu čita uređaj za čitanje (reader) pomoću elektromagnetskog polja. Na taj način, čitanje tih čip-kartica ne ometaju niti manje prepreke poput više slojeva odjeće. Takve su kartice debljine standardnih kreditnih kartica, a ne sadrže nikakvu bateriju koju bi trebalo s vremena na vrijeme mijenjati.

Sve kartice koje se na skijalištima koriste više-manje su izrađene prema zadanom ISO standardu, registracijskog broja ISO-15693 i ISO-14443, radne frekvencije na 13,56 MHz frekvencija niža od radio frekvencije na novijim standardima, ili 125 kHz na starijim. Veličina samih kartica može varirati, a glavni faktori koji definiraju oblik i veličinu su veličina i tip čipa koji se koristi te potreba za mjestom za fotografiju kao dodatnom identifikacijom. Princip rada je relativno jednostavan, barem prema podacima do kojih smo mogli doći.

Pojednostavljeno: Čitač (reader) konstantno emitira zadanu frekvenciju i ovisno o tome koliko je blizu kartica ili čip i registrira li chip dolazni impuls, mijenja se intenzitet povratnog zračenja i zatvara se svojevrsni krug komunikacije reader-card, preko kojeg onda čip na kartici može emitirati svoj kod, tvoreći na taj način svojevrsni rezonancijski transformator.

Osim tih kartica, razvijeni su i mnogi drugi standardi poput Swatch snowpassa, sa integriranim čipom, ili različitih s-key rukavica kod kojih uvijek lijeva rukavica ima ugrađen čip i antenu od 125 kHz, odn 13,56 MHz.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 25988
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr