OPREMA

»

TEHNIKALIJE

05.12.2011.      

Autor: Goran Razić

Ustupio:
Kodak Centar d.o.o.
Maksimirska 112A 
10000 Zagreb
01/ 5393 988
www.anigota.hr
kodak-centar@kodak-centar.hr

 

Liquid Image Video/Photo skijaške naočale

Imate preveliki foto aparat pa s njime ne skijate, ili imate glomaznu kameru kojoj pod utjecajem hladnoće brzo otkazuju baterije? Ili ste jednostavno lijeni svaki puta razmišljati o svojoj foto opremi dok vas uređene staze već čekaju?

-.--.-Egzotika je još i danas, no ne toliko koliko je bila do u nazad nekoliko godina. Snimanje zavidne skijaške tehnike, freeridea, ludorija u snowparku ili pak ispijanja gutljaja osvježenja na 3.000 mnv postalo je sve učestalije i dostupnije. I dok većina proizvođača nudi rješenja s eksternim kamerama koje se s više ili manje muke montiraju na skijašku kacigu, Liquid Image je otišao korak dalje. 

Predstavivši novo rješenje na tržištu 2010. godine Liquid Image je ušao i u populaciju skijaša i bordera koji do danas nisu razmišljali o ovakvom vidu zabave, no jednostavnošću rukovanja i dobrim konačnim rezultatima mogli bi vrlo lako reći - "zašto ne!". 

Američki proizvođač sportske opreme, video opreme i igračaka, na tržištu se pojavio s dva modela naočala. I dok su jedne namijenjene roniocima, druge su nama najzanimljivije jer su namijenjene skijašima i borderima. No sukladno najavama proizvođača u planu je i treća linija, namijenjena motoristima.  

Riječ je o skijaškim naočalama vrlo modernog izgleda, koje dolaze u dvije osnovne boje - crnoj i bijeloj. Na prvi pogled se nimalo ne razlikuju od običnih skijaških naočala, a tek detaljnijim pogledom vidi se mala kamera smještena na sredini, poviše oči. 

Iako smo svjesni kako se potencijalni kupci neće osloniti samo na ovaj par naočala, pogledali smo njihovu funkcionalnost i prije nego smo upalili kameru. Ergonomija naočala nije loša, iako je pomalo narušena tehničkim komponentama nužnim za funkcioniranje kamere. Širina vidnog polja je relativno mala te bi oni s nešto većim glavama mogli malo negodovati, no to je još uvijek daleko od nečega što bi okarakterizirali kao negativno iskustvo. Naočale dolaze s izmjenjivim staklima. U paketu su stakla boje tamnog jantara, a po želji je moguće postaviti i žuto - narančasta stakla, koja su povoljnija za lošijeg vremena. 

Primarna stakla su dosta tamna, što je bilo vrlo lijepo iskustvo za jakog sunca. Isto tako, ostavila su dojam odlične kvalitete. Dvostruko staklo brine se za gotovo nepostojeće zamagljivanje, čemu dodatno doprinosi i pozicija stakla, koje je poprilično udaljeno od glave. 

Naočale odlično pristaju uz većinu kaciga. Čak bismo rekli da je kaciga i obavezni stilski dio opreme, jer se uz kacigu ipak toliko ne primjećuje ponešto veća dubina i povećana glomaznost naočala. 

-.--.-

No ono zbog čega smo isprobali ovaj model riječ je o snimanju. U naočale je ugrađena kamera s mogućnošću snimanja fotografija u rezoluciji od 5 MP (2.560 x 1.920 piksela). S desne strane smještene su dvije tipke (fotografija gore), jedna je za mijenjanje photo/video moda, a druga za početak ili kraj snimanja videa ili za snimanje fotografija. Tipke su odlično zaštićene gumom i dovoljno su velike tako da je vrlo ugodno rukovati i u debljim skijaškim rukavicama. Na stražnjoj desnoj strani nalazi se USB port (fotografija dolje), koji služi za download snimljenih materijala ili pak za punjenje baterije, te utor za karticu (standardno se s modelom isporučuje micro SD kartica veličine 4GB). 

-.--.-

S lijeve strane je odlično sakrivena Lithium baterija, sasvim dovoljnog kapaciteta za 2 sata neprekidnog snimanja videa u HD rezoluciji (fotografija dolje). 

-.--.-

No ono što nam je bilo posebno zanimljivo je mali display (fotografija dolje), koji je proizvođač smjestio s unutarnje strane naočala, nadomak očima. Osim što daje osjećaj kao u Zvjezdanim stazama ekran je vrlo koristan. Na malom monokromatskom ekranu prikazuje se broj snimljenih dokumenata, stanje baterije te mala oznaka trenutno odabranog načina rada. Kako je ekran presitan i preblizu očima, za čitanje podataka potrebno je skinuti naočale, no ugodno nas je iznenadila mala led dioda, koja svijetli plavom bojom kada je aparat u "video" načinu rada, odnosno crveno kada je u "photo" načinu rada. Njeno svijetlo lako je prepoznatljivo i za vrijeme jurnjave po stazi. Led dioda nam daje i dodatnu informaciju da li je trenutno aktivno snimanje ili ne. Za vrijeme snimanja videa dioda se naizmjenično pali i gasi, dok u trenutku slikanja fotografije dioda se jednom ugasi i upali. Vrlo korisno.    

-.--.-
Video je moguće snimati u rezoluciji 1.280 x 720 piksela s 30 slika u sekundi. Osim videa naočale će zabilježiti i zvuk pomoću malog mikrofona smještenog neposredno pored objektiva. 

Objektiv je širokokutan te snima pod kutem od 159º, što je sasvim dovoljno da se zabilježi sve bitno sa i oko staze. Isto tako, zahvaljujući dovoljno širokom kutu nije potrebno posebno namještati glavu s ciljem hvatanja odgovarajućeg kadra. Široki kut ima i svoje mane. U zatvorenom prostoru će davati poprilično jak "fisheye" efekt, koji se na otvorenom prostoru gubi i postaje gotovo nezamjetan dajući ugodan široki kadar. 

Primjer snimljenog videa u punoj rezoluciji možete downloadati sa sljedećeg linka (datoteka *.mov): 

» Video

Kvaliteta kamere je u rangu boljih kamera na novijim pametnim telefonima. Možda malo iznad toga. No zahtjevni vremenski uvjeti (oblačno vrijeme, snijeg i magla) te nedostatak kontrastnih boja u kadru rezultirat će dosta jakim "blue castom" te dosta podeksponiranom slikom. No ništa što naknadna obrada ne može spasiti. Relativno uzak dinamički raspon senzora neće pohvatati sve tonove prilikom slikanja panorama sa vrlo svijetlim i tamnim područjima, no takve stvari od ovakve kamere nemamo pravo niti očekivati. U nastavku su linkovi na neobrađene fotografije direktno iz kamere u punoj veličini: 

» Fotografija 1
» Fotografija 2
» Fotografija 3
» Fotografija 4
» Fotografija 5

Ono na što bismo posebno htjeli upozoriti je da treba pripaziti na čistoću objektiva. Naime, izloženost vremenskim utjecajima ili pak kondenzacija uslijed promjena temperature mogu rezultirati zamagljivanjem zaštitnog stakla objektiva radi kojeg je moguće nepovratno izgubiti vrijedne materijale. Iskustvo s testa naučilo nas je za ubuduće. No i taj problem nije toliko velik, imamo li na umu da svako toliko prođemo prstom ili još bolje maramicom preko objektiva. 

Maloprodajna cijena ovakve igračke na hrvatskom tržištu iznosi oko 2.000 kn. Iako nije riječ o malim novcima, kada čovjek uzme u obzir da dobiva vrlo dobre naočale, s izmjenjivim staklima, odličnu kameru, foto aparat, memorijsku karticu, odličnu bateriju i kabel za povezivanje s TV-om, cijena ipak postaje realna. Pogotovo nakon prisjećanja činjenice da malo bolje skijaške naočale gotovo redovito prelaze cijenu od 700-tinjak kuna. Znači, malo više od 1.000 kn za video i foto u visokoj rezoluciji na dohvat ruke, isplati li se? Procijenite sami. Redakcija Skijanje.hr-a jedva je dočekala ovakvu praktičnu i korisnu igračku.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 369203
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr