OPREMA

»

TEHNIKALIJE

18.05.2014.      

Autor: Goran Vukelić 

Čip i aplikacija za idealnu "mažu" skija

Norveški Madshus razvija inovaciju kojom bi se očitovanjem podataka s čipa ugrađenog u bazu skije servis mogao prilagoditi svakom skijašu ponaosob.

Norveški proizvođač skijaške opreme Madshus predstavio je svoj inovativni koncept kojim nastoje svakom skijašu pružiti šansu da odabere idealnu skiju te da maksimalno personalizira servis i pripremu skija prema svojim potrebama. Madshus je, s obzirom da je najpoznatiji po svojim skijama za skijaško trčanje, inovaciju predstavio na upravo takvim skijama, no prema riječima odgovornih za očekivati je da će se koncept razvijati i u drugim pravcima, pa i alpskim skijama.

"Iako se pojedini parovi skija čine identičnim, varijacije u materijalu ili proizvodnji mogu uzrokovati da se one potpuno drugačije ponašaju," ističe B.I. Austrem iz Madshusa. "Kako bi svatko dobio skiju kojom može osvojiti zlatnu medalju potrebno je usmjeriti se na svaki par skija zasebno."

U tu svrhu je u bazu postavljen mikročip u kojem su sadržani svi bitni parametri skije. Očitavanjem takvog NFC čipa, prodavači mogu kupcu preporučiti idealnu skiju prema njegovim potrebama i zahtjevima. Dalje, kupac putem aplikacije eMpower instalirane na pametni telefon može očitati i obraditi podatke iz čipa te tako dobiti upute kako i na kojem dijelu skije namazati bazu voskom, a da bi one pružile optimalnu izvedbu na snijegu.

"Natjecatelji uza sebe imaju cijele timove koji testiraju skije. Željeli smo putem ove aplikacije i rekreativcima pružiti istu šansu," naglašava Austrem. Cijeli je projekt dijelom financiran iz norveških državnih fondova i to u iznosu od preko 1 milijuna američkih dolara. Prve skije s ugrađenim čipom bi na svjetlo dana trebale izaći u rujnu ove godine.

-.--.-

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 339736
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr