OPREMA

»

TEHNIKALIJE

25.07.2006.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: suunto@planetsport.hr 

Suunto t6

Iz bogate palete Suunto sportskih satova, isprobali smo i model T6 koji bi svojim karakteristikama trebao zadovoljiti ambicioznije ljubitelje outdoor sportova, pa tako i skijanja.

Suunto t6, model je finskog proizvođača sportskih satova koji je primarno namijenjen svima onima koji drže do svoje fizičke spreme, te se aktivno bave različitim vrstama aktivnosti u prirodi, poput skijanja, planinarenja, trčanja, biciklizma i slično. Svojim brojnim funkcijama zasigurno će biti od velike koristi svim "outdoor" sportašima, bili oni rekreativci, amateri ili profesionalci.

Mogućnosti ovog modela velike su, pa stoga ni ne čudi da sat ima (čak) 5 tipki za podešavanje, od kojih neke imaju dvojaku funkciju ovisno o tome drži li se tipka pritisnuta dugo ili kratko. No panici mjesta nema, jer jednom kad ovladate osnovama, sve ide vrlo jednostavno. Naime, na ovom modelu ugrađena je navigacija putem menija, pa je za početak dovoljno shvatiti kako se kroz njih kreće. Tipkama up/down moguće je odabrati četiri osnovne funkcije: vrijeme, altimetar/barometar, trening te brzina/vrijeme, a pritiskom na tipku "enter" ući ćemo u podmeni dane funkcije.

U svakom od odabranih načina prikaza, podaci na ekranu podijeljeni su u tri reda. Dva su pomoćna, dok je u glavnom velikim i jasnim brojevima prikazana glavna informacija (npr. vrijeme ili visina). Ovo je zgodno kada glavna informacija s ekrana treba biti pročitana na brzinu, što se u praksi pokazalo vrlo korisnim (primjerice kod trčanja).

Početni način prikazivanja je funkcija vremena, na koju nećemo trošiti previše riječi. Recimo samo da su tu, osim standardnog pokazivanja vremena, datum, mogućnost prikazivanja vremena u drugoj vremenskoj zoni te alarm kojeg je moguće postaviti na tri različite vrijednosti. Uđemo li tipkom "enter" u podmeni ovog načina prikaza, moći ćemo, osim postavki vremena, mijenjati i ostale osnovne postavke sata kao što su primjerice mjerne jedinice.

Druga funkcionalnost, odnosno dvije u jednom - altimetar/barometar, odličan su vodič za sve koji se kreću po brdima. Ovu mogućnost Suunto satova imali smo prilike upoznati i kod modela Altimax, no t6 ovdje ide korak dalje. Preciznost kojom prikazuje trenutnu nadmorsku visinu ima rezoluciju od (samo) 1m. Dok je u sredini prikazana trenutna nadmorska visina (na slici lijevo), u gornjem redu u realnom vremenu računa se brzina uspona/silaska, što može biti korisno kod okvirnog računanja koliko nam još treba do cilja. U donjem redu može se birati prikazivanje trenutnog vremena, odnosno ukupna prevaljena nadmorska visina kod uspona i silaska.

Ulaskom u podmeni možemo promjeniti način prikaza u barometarski, pa će u tom slučaju sat prikazivati trenutni tlak kao glavnu informaciju, trenutnu temperaturu u gornjem redu, te grafičke podatke o kretanju tlaka ili trenutno vrijeme u donjem redu (slika lijevo). U podmeniju je moguće pregledati i povijest kretanja podataka u zadnjih 48 sati, što znalcima može signalizirati mijenja li se vrijeme na bolje ili gore.

Inicijalizacija sata za ovu funkcionalnost radi se tako da upišemo trenutnu nadmorsku visinu na kojoj se nalazimo, odnosno, ukoliko nam je poznat taj podatak, iznos tlaka na nultoj nadmorskoj visini. Dalje će sat sam u ovisnosti o promjeni tlaka, računati trenutnu visinu na kojoj se nalazimo, a moramo reći da (ukoliko nema naglijih promjena vremena i tlaka) to radi vrlo precizno i točno. Na žalost, za razliku od modela Altimax, visinske vrijednosti nije moguće pohraniti u memoriju i/ili logbook, pa tako t6 nećete moći iskoristiti za, primjerice, broj odvoženih "laufova" u skijaškom danu. Visina se može pohranjivati u logbooku treninga, ali samo za podatak o kumulativnim i prosječnim vrijednostima uspona i silaska.

Funkcionalnosti koje se koriste u "trening" modu bit će korisne svima koji sustavno žele raditi na svojoj kondiciji i fizičkoj spremnosti. Uz t6 se, naime, isporučuje i pojas sa senzorom srčanog pulsa koji podatke odašilje satu. U "trening" modu sat će tako prikazivati trenutni broj otkucaja srca u minuti (na slici desno). U podmeniju je moguće podesiti i minimalni i maksimalni puls, pa će sat tako zvučnim upozorenjima upozoriti kada izađemo iz željene zone. Upozorenje je vrlo jasno (jedan bip za puls ispod podešenog minimuma, dva za puls iznad podešenog maksimuma), a sat će također zabilježiti i vrijeme provedeno u zadanoj zoni, te vrijeme provedeno ispod i iznad zadanih granica, prosječni i maksimalni puls i sl. Prijenos signala s remena do sata funkcionira izvrsno, bez ometanja prolazite li primjerice ispod dalekovoda, što kod nekih srčanih monitora zna biti problem.

Osim obične štoperice, moguće je namjestiti i odbrojavanje unazad, odbrojavanje različitih intervala te mjerenja po krugovima (lapovima). Po završetku treninga, sve podatke koje je sat prikupio moguće je pomoću kabela (na naslovnoj fotografiji), koji se isporučuje uz sat, prebaciti na računalo, te ih analizirati u unaprijed pripremljenom softverskom paketu, Suunto Training Manager-u, koji također dolazi isporučen uz model T6. U pravom malom, kućnom laboratoriju ovako možete bolje monitorirati vaše treninge, te ih pravilnije isplanirati i, što je možda najbitnije, vidjeti postignuti učinak. Softver trenutno postoji samo za PC platforme, a potrebno je imati i USB priključak.

Četvrta funkcionalnost sata, mjerenje brzine i kilometraže bit će iskoristiva jedino ukoliko dodatno kupite tzv. "foot-POD" odnosno "bike-POD". Riječ je o napravama koje se pričvrste na nogu, odnosno bicikl, te tako satu odašilju podatke o trenutnoj brzini i pređenoj kilometraži. Cijena im se kreće oko 700 kn.

Svojom veličinom, t6 ne odaje o kakvom je divu zapravo riječ. Dapače, manji je od nekih drugih Suunto modela, a s obzirom na crnu neupadljivu boju, te isti takav remen, nema razloga zašto ne bi bio prikladan i za svakodnevno, poslovno okruženje. Iako plastičan, remen je ugodan za nošenje, čak i po velikim vrućinama.

Ukoliko ste zaljubljenik u brdske sportove te aktivno trenirate i radite na poboljšanju svoje kondicije, t6 je svakako odličan izbor. Jedino što bi vas eventualno moglo "ohladiti" je što velikom broju mogućnosti pripada i adekvatno velika cijena - nešto više od 3.000 kuna.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 25801
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr