OPREMA

»

TEHNIKALIJE

29.12.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio: Meridian projekt d.o.o., uređaj je moguće nabaviti kod partnera tvrtke Meridian projekt, a popis je dostupan na www.meridianprojekt.com 

Navman X 300

Novozelandski proizvođač uređaja satelitske navigacije pokrenuo je novu seriju proizvoda, riječ je o tzv. "Sportskom programu" u koji spadaju ručni GPS uređaji usko specijalizirani da zadovolje potrebe ljudi prilikom raznih outdoor aktivnosti.

Budući da je u ponudi jedan od modela namijenjen za snježne sportove, odlučili smo malo dublje zaviriti u mogućnosti, isplativost, tj. funkcionalnost Navmanovih modela. Iako je model A 300 zamišljen kao skijaški/boarderski uređaj, mi smo testirali model X 300, koji kao najjači model u ponudi nudi sve iste, pa još i neke dodatne funkcije.

Krenimo redom, uređaj je vrlo lagan, a njegov trokutasti izgled vrlo je zahvalan i ne smeta prilikom nošenja (veže se trakom uz nadlakticu), dok je display uvijek okrenut prema nama. Uređaj je vodootporan što se vidi i po zaštićenosti baterije, dok dvije gumirane tipke ulijevaju sigurnost i prilikom nepovoljnijeg vremena, te nas (uz jači pritisak) dobro navigiraju kroz jednostavan meni. Proizvođač jamči funkcionalnost uređaja na temperaturama od -10 do +50°C, što je razumljivo, obzirom da je uređaj postavljen s vanjske strane, a poznato je ponašanje baterijskih uložaka na nižim temperaturama (ide jedna AA baterija). Mi smo ga testirali do -4°C i po vrlo gustom snijegu, a uređaj je funkcionirao besprijekorno. Trajanje baterije od cca 2000 mAh svodi se na oko 25 do 30 sati rada, nakon čega je potrebno punjenje.

Nakon paljenja Navmanu je potrebno oko minutu do dvije kako bi ulovio dovoljan broj satelita za početak rada. Tu su rezultati bili vrlo dobri i moramo pohvaliti prijem, kod kojeg nije bilo problema niti prilikom polovično otvorenog neba, signal se nije previše gubio niti u automobilu, što možda i nije presudan podatak, budući da je namijenjen za neke druge stvari, no svakako veseli.

Od opcija, na displayu je prva ona za točno vrijeme, moguće je birati između atomskog (GPS) vremena, ili pak lokalnog, koje je potrebno posebno upisati. Dalje, na raspolaganju nam je ukupno vrijeme vožnje (skijanja, trčanja i sl.) s izračunom broja krugova, koje je moguće ručno prebacivati, ili pak automatski (kod skijanja). Osim kronografske statistike tu je i brzinomjer, koji se pokazao vrlo precizan i upotrebljiv, a moguće je vidjeti trenutnu, maksimalnu ili pak prosječnu brzinu. Pored toga, Navman bilježi i ukupan put, što je vrlo zgodan podatak za prijeđene kilometre u jednom skijaškom danu, npr.

Kako bi model bio što korisniji za skijaše, postoji opcija ne računanja kretanja uzbrdo. Ako se odabere opcija da uređaj zanemari kretanje uzbrdo, onda prilikom vožnje na sjedežnici, npr., naš prijeđeni put se neće računati, no prilikom početka kretanja nizbrdo, osim prebacivanja u novi "lap", počet će i računanje puta. Ovo je vrlo korisna opcija koja nam daje vrlo precizan uvid u prevaljenu daljinu. Ako pak želimo znati prijeđene kilometre u nekom drugom sportu, poput planinarenja ili brdskog biciklizma, onda jednostavno isključimo tu opciju i Navman računa sve, i uspone i silaske.

Što se tiče visine, ona se bilježi isključivo satelitskim visinomjerom, a barometarski nije u ponudi. Iako je satelitski ponešto neprecizniji, ipak je pouzdaniji i nije potrebna kalibracija kao kod barometarskog. Odstupanja izmjerene visine od stvarne na testu su iznosila od 5 do 10 m (ovisno o broju ulovljenih satelita). Osim prikaza trenutne visine, uređaj mjeri i ukupno prijeđenu visinsku razliku od zadnjeg poništavanja.

Na kraju, na raspolaganju nam je i "rad u zoni". Ovom opcijom opremljen je samo model X 300, a ona nam nije toliko korisna za skijanje ili boardanje, jer nam javlja da li nam je brzina kretanja unutar odabrane zone (zadan minimum i maksimum). Ta opcija je kod trkačkih treninga vrlo zanimljiva. Odabirom minimalne i maksimalne brzine uređaj nas kontrolira i javlja kada smo ispali iz željenog područja.

Dojam koji ostavlja Navmanov uređaj je solidan. Za ljude željne ovakvih podataka, ljude koji su u fazi treninga ili pak one koji se često bave outdoor aktivnostima, ovaj uređajčić svakako bi mogao lijepo upotpuniti prostor u vašoj kolekciji. Cijena je vrlo prihvatljiva i na hrvatskom tržištu iznosi nešto više od 1000 Kn.

www.meridianprojekt.com

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 304777
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr