OPREMA

»

TEHNIKALIJE

08.01.2006.      

Autor: Goran Razić 

Suunto Altimax

Ergela Suunto ručnih satova, finskog proizvođača, već dulje vrijeme pronalazi svoje klijente među populacijom ljudi koji teže outdoor sportovima. Nakon testa dvaju GPS uređaja, na red je stigao i jedan Suunto sat. Pogledajmo mu mogućnosti malo detaljnije.

Uz najjači model S6, Altimax je model sata namijenjen najviše za snježne sportove. Dizajnerska rješenja, te ono bitnije, rješenja koja se nalaze unutra, Suunto stavljaju na sam vrh ponude instrumenata za lakše snalaženje na vanjskom prostoru.

Sat je vrlo "korpulentne građe", s mjerama od 52 x 16mm, daje do znanja da nije riječ o običnom satu. Masa mu je, obzirom na veličinu, relativno mala i iznosi svega 42 grama. Dolazi u dvije verzije, crveno-crnoj, te crnoj, a može se birati i između gumenog remena te onog "na čičak".

Nakon vanjštine, ulazimo u "unutrašnjost". Méni se sastoji od tri osnovne stavke, prva je opcija sata, druga opcija visinomjera, a treća opcija barometra. Opcija sata nudi još mogućnost štoperice, odbrojavanja vremena, dualnog vremena te alarma. Visinomjer, osim trenutne nadmorske visine (s preciznosti pokazatelja od 5 m), nudi relativnu visinu ("altitude difference" od zadane točke), brzinu promjene visine (m/min), promjenu visine u zadnja 24h (u periodima od jedan sat) alarm visinomjera (koji javlja kada prelazimo određenu visinu) te logbook. Visinomjer, isto kao i barometar, prikazani su i grafičkim načinom.

Logbook je ujedno i najzanimljivija opcija za skijanje, odnosno boardanje. Jednostavnim uključivanjem logbooka počinje snimanje parametara u periodima od 20 sek, 1 min, 10 min ili 60 min. U odabranom vremenskom intervalu uređaj bilježi trenutnu visinu, s tim da kada dođe do promjene smjera kretanja (gore - dolje), uređaj zbraja i krugove, što je vrlo korisna stvar u pregledu odvoženih "rundi" u skijaškom danu. Osim toga, logbook kumulativno bilježi i ukupan pad, te penjanje u metrima isto kao i najvišu visinu, kao i ostale zanimljive detalje.

Nakon odskijanog dana, moguće je za svaku minutu (ili sekundu) snimke, provjeriti na kojoj smo se visini nalazili, dok je trenutan pregled moguć i za vrijeme snimanja. Visinomjer je prije upotrebe potrebno kalibrirati, budući da funkcionira na principu promjene tlaka, stoga ako su promjenjivi vremenski uvjeti, manja odstupanja su moguća.

Treća stavka menia je barometar, koji osim trenutnog tlaka zraka, bilježi i trend tlaka u zadnjih 6 sati, što može biti zgodan pokazatelj promjene vremena (samo ako mirujemo! op.a). Barometarski mode rada bilježi i razliku u tlaku te prikazuje i tlak na razini mora, što daje zgodnu mogućnost kalibracije ako nam nije poznata trenutna visina, ali recimo, tlak na razini mora jest.

barometar nam daje automatski pregled zapisa tlaka zraka u zadnja četiri dana, u različitim periodima. Naravno, u istom modeu, moguće je očitati i trenutnu temperaturu zraka, koja se pokazala iznimno precizna.

Sat je pogonjen jednom baterijom koja je lako izmjenjiva te nije potrebno ići kod urara. Trajanje baterije najčešće je između 12 i 18 mjeseci, ovisno o načinu uporabe te čestom korištenju logbooka i osvjetljenja ekrana. Uređaj je vodootporan do dubine od 30 m, te je vrlo kompaktnog, sportskog izgleda.

Svakako zgodna stvarčica za znatiželjne, te vrlo koristan instrument ako često boravite u planinama, a zanima vas vaša statistika kretanja, isto kao i vremenska situacija oko vas. Cijena uređaja je oko 190 Eura i takva je u većini zemalja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 301921
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr