SKIJALIŠTA

»

NJEMAČKA

17.09.2013.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto/Video: Ivan Kašuba

 

Spitzingsee

Između vrhova bavarskih Alpa, samo sat vremena udaljeno od Münchena, smjestilo se malo, moderno skijalište koje ubrzo postaje jedna od najdražih zimskih destinacija u Bavarskoj.

Brauneck / Lenggries
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 518 km
udaljenost od Zagreba 486 km
 

U samom srcu bavarskih planina, između vrhova Taubenstein i Stümpfling te ponad istoimenog jezera Spitzingsee, smjestilo se moderno i relativno mlado skijalište koje svojom sveobuhvatnom ponudom, slobodno može stati uz bok nekim poznatijim i skijalištima.

Sama destinacija čiji je dio i navedeno skijalište, nalazi se u pokrajini Bavarskoj u blizini velikog jezera Schliersee, na samo 65 kilometara od Münchena te 25 kilometara udaljenosti od autoceste A8 Salzburg-München. Put vodi, bilo da li dolazite iz smjera Münchena ili Salzburga, do izlaza Irschenberg, a zatim je potrebno pratiti Miesbach te smjer Schliersee. Nakon prolaska pored navedenog jezera odvajanje vodi desno uz brdo klasičnom alpskom cestom sve do skijališta.

-.--.-

Parkirati je mudro ispod dvije najvažnije žice na skijalištu, čisto radi lakšeg snalaženja. Prvo se nalazi na samom ulazu u mjesto pored gondole Tubensteinbahn, te se ovdje nalazi manji dio skijališta. Drugi, odnosno onaj glavni dio skijališta, nalazi se na drugoj strani jezera, ispod Stümpfling lifta. Oba parkinga dosta su popularna te znaju već oko 9 sati biti gotovo puni, no za takve situacije brine se ski bus koji redovito vozi te staje na ostalim parkiralištima koja nisu direkt ispod žice. To su, primjerice, Spitzingsattel u centru mjesta kod Alpen hotela, i kod vučnice Kurvenlift-Stüberl. Zanimljivo je da ukoliko se nalazite na drugoj strani brda gdje nije autocesta također možete pristupiti ovome skijalištu preko gradića Rottach-Egern. Parking je na svim mjestima besplatan te redovito čišćen kao i prilazna cesta. Također ovom skijalištu se može pristupiti i regionalnim vlakom koji vozi svakih sat vremena iz Münchena.

Skijalište Spitzingsee se smjestilo na nadmorskoj visini između 1.100 i 1.800 metara i podijeljeno je na dva dijela, Taubenstein i Stümpfling koji ukupno imaju 25 kilometara staza i 16 liftova. Iako nadmorska visina nije previše visoka neka vas to ne zavara, jer ovdje gotovo uvijek ima dovoljno snijega, a i snježna artiljerija je gotovo nova pa svoj posao odrađuje odlično. Glavni dio skijališta je dio pod nazivom Stümpfling, pa se tako tu nalazi gotovo sve od najboljih staza, preko najmodernijih sjedežnica, pa sve do jednog od najboljih Burton Snow parkova u Njemačkoj, ali i noćne staze za skijanje. Ova dva djela skijališta povezana su isključivo ski busom koji vozi redovito, uključen je u skijašku kartu te su mu stanice direkt ispod glavnih žičara.

-.--.-

Dio ispod vrha Taubenstein sastoji se od jedne gondole starije proizvodnje i tri vučnice (sidra). Staze na tom dijelu nisu baš u najboljem stanju. Razlog tome možda leži i u činjenici da ovaj dio skijališta radi samo vikendom i za vrijeme školskih praznika. Inače se preko tjedna ne uređuje. U slučaju velikih snježnih oborina, ovo je raj za uživanje u dubokom snijegu. Gužve ovdje nisu često viđena pojava.

Glavni dio skijališta, obiluje ponudom. Tako se na gotovo 20 kilometara staza može pronaći čak 9 restorana, dječji park, škola skijanja, snow park, poligon sa skijaškim preprekama u obliku valova na stazi, staza za noćno skijanje… Po samom središtu skijališta skijaše prevoze dvije nove Doppelmayr sjedežnice koje dolaze na zajednički vrh od kojih možete ići kuda poželite. Staze su ovdje odlično pripremljene pa se hupseri mogu pronaći samo u kasnim popodnevnim satima i to na dnu staza koje vode prema parkingu. Staze su većinom široke i srednjeg nagiba. Za one zahtjevnije postoje dvije crne staze (br.3 i 3a) koje se spuštaju sa vrha Roßkopf, uz to su jako dobro iznivelirane pa se na njima može u potpunosti guštati u adrenalinu. Kao najljepšu stazu izdvojili bismo crvenu stazu br. 2. Ova staza je, naime, tako dobro napravljena da je po njoj skijanje čista uživancija u dužini od puna tri kilometra. Na djelu iznad Firstalm restorana, nalazi se veliki Burton snow park koji slovi za jedan od top 3 parka u Njemačkoj. Također tu je i staza (br.1) za noćno skijanje, koje je na rasporedu svaki četvrtak i petak od 18:30 h pa sve do 21:30 h.

-.--.-

Restorana ima na pretek. Svejedno nalazite li se na stazi ili u mjestu. Cijene na stazi nisu visoke, pa se tako za 10 eura može kupiti obilna porcija hrane i pića koja će biti sasvim dovoljno obilna za jednu odraslu osobu. Iako je teško izdvojiti omiljeni restoran jer je većina vrlo dobra, zanimljivo je spomenuti kako većina priprema potpuno domaću hranu. No ipak naša preporuka bi išla prema restoranu Osthangalm na stazi br.5, gdje možete uživati u domaćem Kaiserschmarrnu te Obere Firstalm koji ima odličnu domaću ponudu mesnih prerađevina iz vlastite proizvodnje, kao i autohtono svježe alpsko mlijeko.


Što se smještaja tiče na samom skijalištu ga gotovo i nema. Postoji nekoliko planinskih kuća koje nude višekrevetne sobe zu prihvatljivu cijenu. Uobičajeni smještaj može se potražiti na obližnjem jezeru Schliersee gdje ga ima na pretek. Za one koji vole luksuz, na samom rubu jezera Spitzingsee nalazi se Arabella Alpenhotel čija je ponuda stvarno zadivljujuća i na visokom nivou, kao i cijene koje uz to idu.

Ovo je skijalište koje se nalazi u sklopu Alpen Plus cjeline koja objedinjuje ukupno 5 skijališta u Bavarskoj, pa je tako moguće kupiti višednevnu kartu sa kojom se može skijati i na obližnjem Sudelfeldu, Braunecku… Cijena dnevnog ski passa iznosi 32 eura + 3 eura deposit, dok je cijena noćnog 15 eura za odrasle.

Spitzingsee je definitivno jedna od must-have destinacija, te naša topla preporuka ukoliko se nalazite u njegovoj blizini, te želite iskusiti sve istinske čari bavarske sa svom njenom zvučnom i vizualnom kulisom prošaranu mirisima tradicionalnih bavarskih jela i izvornog piva.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 18. rujna 2013.   12:33h

    Član od:
    09.11.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Virovitica

    Godina gradnje: 1971
  • Objavljeno: 18. rujna 2013.   06:43h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ha, ha gondola je izgledom kao sljemenska, samo ova ocito jos radi.....!

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 291554
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr