SKIJANJE

»

TEHNIKE

02.09.2004.      

Autor: Goran Razić 

Skijaško trčanje

Skijaško trčanje spada u nordijske discipline, tako da je popularan naziv i nordijsko skijanje. Disciplina je relativno lagana za naučiti, ali je zato vrlo naporna.

Skijaško trčanje ima dugu povijest u Nordijskim zemljama na čelu sa Norveškom. Razlog tome je što su zime vrlo duge, tako da je gotovo polovinu godine u nekim dijelovima zemlje otežano kretanje zbog velike količine snijega. Kako bi ljudi normalno funkcionirali, morali su smisliti neki novi način hodanja, uz određena pomagala.

Skijaško trčanje je samim time zaživjelo kao Norveški nacionalni sport, a u natjecanjima su Norvežani oduvijek među najuspješnijima.

Oprema skijaškog trkača je dosta lakša u odnosu na opremu za alpsko skijanje. To je neophodno kako bi se skijaš lakše kretao po ravnom terenu.


Skije su uske, dosta dugačke, elastične te lagane i jače savinute prema bazi, iz razloga kada skijaš stane svojom težinom na skiju da masa što ravnomjernije bude raspoređena i da trenje bude što manje. Baza skije je posebno pripremljena, najčešća obrada baze je sa nekoliko vrsta struktura koje u pravilu opisuju oblike koji dozvoljavaju kretanje naprijed, a otežavaju kretanje nazad. Posebna karakteristika obrade skije je ta što se drugačije obrađuje sredina skije od repa i vrha, na način da je na sredini struktura izraženija, dok je na krajnjim dijelovima finije pripremljena baza.



Vezovi su telemark tipa, fiksirani na vrhu (prstima) dok je peta slobodna. Na takvu opremu ide i posebna cipela koja je ergonomski i funkcionalno u cijelosti drugačija od one za alpsko skijanje, nešto je niža, puno mekanija, uža i ima blago povišenu petu, više sliči gojzerici. Krajem 80-ih godina donešen je novi sistem spoja veza, cipele i skije. Osmišljen je tzv. Integralni sistem koji je rađen na način da skija ima predugrađen vez u obliku saonica u koju pancerica sa svojom potplatom lako uklizi i postaje fiksna. Kasnije je takav sistem postao standard.

Štapovi su duži od onih za alpsko skijanje, u pravilu je potrebna dužina do sredine prsa, tj. da podlaktica sa nadlakticom zatvara kut od cca. 60° - 45°. Štapovi su najčešće od ugljičnih vlakana kako bi bili što lakši i spretniji za rukovanje te otporniji na savijanje, no za rekreativce su sasvim u redu i oni od aluminija. Graničnici su polukružnog oblika (ne opisuju cijeli krug oko štapa) kako ne bi ometali zabijanje štapa prilikom odgurivanja.

Oprema je u pravilu jeftinija od opreme za alpsko skijanje, ali je ponuda u Hrvatskoj vrlo slaba. Tek ponešto se može naći u Elanu i Intersportu, dok su ostali dućani pretežno orijentirani na opremu za alpsko skijanje. Najisplativiji potez je odlazak u Sloveniju ili Austriju u nabavku opreme, iz razloga što postoji veći broj specijaliziranih dućana i veća tradicija nordijskog skijanja među ljudima.

Još nekoliko riječi o tehnici skijaškog trčanja. Trčati se može na dva načina, "Klasičnim stilom" i "Kliznim stilom".

Klasični stil prati gibanje tijela poput trčanja bez skija. U tom stilu, skije ostaju cijelo vrijeme u svojoj putanji, peta se diže od poda kako bi se napravio korak dok ruke slijede kretanje nogu, kao i kod klasičnog trčanja. Koraci su srednje duljine, a tijelo svojim pokretima mora pratiti kretnje skija, znači laganim podizanjem težišta u trenutku izvedbe koraka. Često se koristi dvokorak ili četverokorak, što se često vidi na natjecanjima. Na natjecanjima se specijalno priprema staza za ovaj stil i posjeduje unaprijed pripremljena "korita" širine oko 20 cm iz kojih skija nikada ne izlazi.

Klizni stil se izvodi sa ponešto drugačijom opremom, jer skije moraju biti nešto kraće, jačih rubnika, te drugačije strukture baze. Također se koriste i drugačiji štapovi, za koje je potrebno da su veće visine, kako bi potisak bio jači. Kretanje je slično kao kod klizanja, znači kretanje se izvodi u "ribljoj kosti" sa bočnim odguravanjima. Staza je pripremljena bez "korita" i poravnata je poput alpske staze.


Rekreativci kombiniraju ova dva stila kako bi što bolje prilagodili svoju brzinu prema konfiguraciji terena.
Posebna pogodnost skijaškog trčanja je da vam ne treba puno novaca za opremu, nema plaćanja ski karata, ne treba vam puno snijega, tek toliko da prekrije teren. A zajamčena je kondicija i dobro zdravlje.


Puno pretrčanih kilometara želi vam vaš SKI/Board portal!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 263281
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr