SKIJANJE

»

TEHNIKE

08.03.2004.      

Autor: Goran RazićIzvor: "Skijanje" (Jurković) 

Gegenschulter technik

...ili tehnika suprotnog otklona (zasuka)

Tehnika se prvi puta pojavljuje negdje nakon drugog svjetskog rata, kada dolazi do velikog zamaha u skijaškom svijetu. Glavna karakteristika skijaške tehnike je bio vrlo visok skijaški stav te izrazito velika pokretljivost nogu te nakon toga i čitavog tijela.

Kod Gegenschulter tehnike su bila prisutna pojačana vertikalna gibanja. Sa vertikalnim gibanjima se smanjivao pritisak skije na podlogu te bi se na taj način lakše okretale skije prema središtu zavoja, a u isto vrijeme je tijelo radilo suprotni otklon. Znači dok su skije išle u lijevi zavoj, tendencija tijela je bila da ide u desnu stranu.

Tehnika je prvi puta predstavljena u Val d' Isere-u u Francuskoj na Interski kongresu. Najuspješniji i najpoznatiji predstavnik te skijaške tehnike je bio Toni Seiller koji je na Olimpijskim igrama 1956. g. osvojio tri zlatne medalje. Tehnika suprotnog otklona postaje i službena tehnika te se počinje učiti u gotovo svim SKI školama u svijetu.

Jedini protivnici te tehnike su bili Francuzi koji su radi rivalstva sa Austrijancima ostali vjerni i dalje svojoj Francuskoj rotacijskoj tehnici još dugo vremena. Ta tehnika je vrlo bitna i posebno vrijedna pažnje zbog temelja koji pruža svim ostalim tehnikama koje su se pojavile kasnije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4095660
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr