SKIJANJE

»

TEHNIKE

05.03.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Potrudit ćemo se približiti vam neke općenite informacije o tome što je carving, a zaključak o tome radi li se o trendu ili stvarnom razvoju kako tehnologije tako i skijaškog sporta, u konačnici prepuštamo isključivo vama.

"Je li carving uistinu benefit ili trend?" - velika je to tema unazad posljednjih nekoliko godina u kojima je novi trend, razvijen u Elanu, u potpunosti zauzeo mjesto "starih" konvencionalnih skija, a posebno se ta rasprava aktualizirala u profesionalnim skijaškim krugovima, i to zbog sve većeg broja ozljeda.

Danas su sve skije za alpsko skijanje strukirane, što znači da im je širina pri vrhu i na kraju veća nego što je to u struku. Činjenica da time brid skije tvori luk, pomaže kod iniciranja zavoja tako da se brid skije ureže u snijeg i skija sama teži ulasku u zavoj ostavljajući pritom ravan "urezbareni" trag u snijegu (eng. Carving – rezbariti, op.a.). Ono što možda najjasnije definira strukiranu skiju jest njen radijus. To je, u stvari, polumjer zamišljenog kruga koji bismo dobili kad bismo povukli kružnicu uz rub skije. Manji radijusi opisuju jače strukiranu skiju.

Jednostavnim zakretanjem skije na rubove skija kreće u zavoj, no taj bi zavoj bez dodatnih djelovanja sila bio dug uz razvijanje velikih brzina i otežanu kontrolu. Da bi se zavoji smanjili, potrebno je primijeniti dodatni pritisak noge koji skiju i dodatno savija. To savijanje uzrokuje formiranje još izrazitijeg luka skraćujući zavoj kojeg skija izvodi. Dodatno upravljanje skijom uz pomoć stopala, odnosno pancerice, usmjerava skiju i značajno pridonosi kontroli brzine.

Nažalost, mnogo početnika pa i rekreativaca nema dovoljno snage, samopouzdanja ili čak i dovoljno tehnike da stvore taj dodatni pritisak na skiju, te kako bi koristeći angulaciju i centrifugalnu silu mogli izvesti taj kratki zavoj. Kao rezultat se tada javlja proklizavanje skije kroz zavoj i tad skije u stvari postaju kočnice.

Strukirane skije imaju znatno manje radijuse od konvencionalnih skija, što se najviše očituje u razlikama širine vrha i repa skije. Kao rezultat veće zakrivljenosti za okret je potrebno mnogo manje sile i upravljanja nogom, a carving zavoji se mogu izvoditi brže i jednostavnije. No, kroz sami zavoj ipak dolazi do jačeg razvijanja sila, pa iako na prvi pogled možete dobiti takav dojam, carving ipak nije skijanje bez snage. Istina, ulazak u zavoje je jednostavniji, ali se ovdje sile razvijaju u samom prolasku kroz zavoj.

No, strukirane skije imaju i nekoliko negativnih aspekata koje neupitno donose sa sobom. Po mome osobnom mišljenju dobar je primjer skijanje na hupserima. Tu do izražaja dolazi tendencija carving skije da se urezuje u podlogu i kreće pravocrtno sa što manje proklizavanja, što za hupsere nije baš jako sretna opcija. Također, široki vrhovi skije mogu uzrokovati probleme prilikom odbijanja od hupsera pa se može steći dojam da je skija malo nemirnija.

Veća zakrivljenost rubnika uzrokuje i manju površinu koja izravno zarezuje u podlogu kad se skije nalaze na nekom strmijem terenu.

Znači da bi za takav teren bila bolja skija koja ima nešto manji radijus tako da rubnik svojm cijelom duljinom drži podlogu. No nemojte sad donijeti pogrešan zaključak da strukirane skije nisu dobre na ledu. Naprotiv, no od vas će zahtijevati naginjanje čim više na rubnike (angulacija) kako bi rubnjaci čim efikasnije zarezivali led.

Carving kroz zavoj zahtijeva više energije od proklizavanja kroz zavoj, a to je i glavni razlog zašto su carving zavoji nešto brži. Kroz zavoj se može proći većom brzinom, ali je cijena u većim silama koje skijaš pri tom osjeća. Dakle, carving donosi veće fizičke zahtjeve pred skijaša pogotovo na koljena, i općenito rezultira u bržem skijanju, ali donosi i povećani rizik (pogotovo padova) ako se zbog povećanih sila naruši ravnoteža (što je manji problem nego na duljim konvencionalnim skijama). Tada kombinacija repa skije i pancerice djeluje kao poluga na koljena, pa može doći do pucanja ili istezanja ligamenata. Dakle skijanje "na stražnjici" predstavlja, osim što je znatno fizički zahtjevnije, i znatno povećan rizik za ozljede koljena.

Jesmo li na kraju probitkom carvinga na dobitku ili ne? Osobno mislim da je skijanje dobilo jednu novu, puno zabavniju dimenziju, ali i neke zahtjeve koji su se postavili pred skijaše bez obzira radi li se o primjeni nove tehnike skijanja ili povećanom oprezu zbog većih mogućnosti ozljeda.

Bilo kako bilo, s obzirom na ponudu u dućanima, probajte i nađite neki kompromis. I ne propustite uživati u snijegu, jer oko toga se sve ipak u konačnici vrti, zar ne?

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. veljače 2012.   21:56h

    Član od:
    03.01.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Virovitica

    To je istina za ovu tehniku.Počeo sam skijati prije dosta godina nešto prije 90 tih na ravnim elan skijama kada Carving skija nije ni bilo. Mislim da se je početna tehnika skijanja (plug ) lakše savladava sa starim ravnim skijama .Nakon dosta godina pauze počeo sam ponovo skijati na sada novim Carving skijama -nova tehnika. Nakon privikavanja i naučenih novih lekcija snježne padine su opet savladane.Lakša je kontrola skija kad se skija kako kažemo pusti ,pritiskom na rubnik skije lako se mjenja smjer i traži manje energije skijaša. Carving skija lakše podnosi brzinu u mjenjanju zavoja i mislim da se napredovalo sa ovom tehnikom i skijama ,pogotovo kod slaloma.pozdrav svima.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 289788
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr