SKIJANJE

»

TEHNIKE

16.08.2004.      

Autor: Goran Razić 

Skijanje po iskijanom snijegu

Najzahtjevnije terensko skijanje. Zahtjevnije i od vožnje po grbama i po dubokom snijegu.

Glavna karakteristika skijanja po starom i izvoženom snijegu je da se predvidivost svodi na najmanju moguću mjeru. Skijaš ispod skija u svakome trenutku ima drugačiju visinu, tvrdoću i kvalitetu snijega te prema tome mora određivati svoj način prolaska i tehniku skijanja.

Kod vožnje u takvim uvjetima najbitnija je brzina reakcije skijaša, ako toga nema skijanje postaje naporno i mučno, a izvedba zavoja vrlo teška ili nemoguća. Brzina reakcije je bitna jer skijaš konstantno prelazeći na drugačiji tip snijega mora mijenjati svoja gibanja, što znači da su u nekom trenutku bitnija jedna gibanja a negdje druga.

Otežavajuća okolnost je to što skijaš ne može odrediti svoj način vožnje samo prema vizualnim informacijama nego mora osjetiti teren ispod sebe i na osnovu toga postupati. Takav način skijanja iziskuje puno iskustva, te dobro razvijenu skijašku tehniku i lepezu automatiziranih pokreta. Jedino na taj način skijanje u takvim uvjetima postaje gušt. U suprotnom to je kazna.

Jedan savjet: Pravilan pristup učenju skijanja u takvim uvjetima je prethodna priprema na klasičnim i uređenim stazama, nakon toga je potrebno savladati terensko skijanje po grbama i dubokom snijegu te kada se automatiziraju pokreti na takvom terenu onda niti vožnja po starom i razrovanom snijegu neće biti problem.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 195611
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr