PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

20.05.2014.      

Autor: Ivan Kašuba 

Blizzard skije i tehnologije 14/15

Blizzard je i dalje ostao vjeran svojim tradicionalnim tehnologijama poput IQ System, no nikako ne gubi korak za ostalim proizvođačima, naprotiv stoji im uz bok. U segmentu skija, vise manje je sve ostalo isto.

Blizzard tehnologije mogli bismo svrstati u nekoliko kategorija, čija su svojstva zaslužna zašto su Blizzard skije jedne od top na ljestvici potražnje. No krenimo redom. Flip Core 3D tehnologija jedno je od buntovnih rješenja Blizzarda na sve rocker tehnologije. Ideja je bila zamišljena tako da se drvena jezgra skije okrene naopako da bi izbočena strana iste stvarala prirodan zavoj. Ovaj "prirodni" rocker već je pronašao svoju primjenu u izgradnji skija, te se ne javlja potreba za dodatnim pritiskom kao sto je slučaj kod rockera. Samim time dobiveno je točno podudaranje jezgre, jednaka raspodjela pritiska, te prirodniji zavoj.

Suspension Technology aktivni je sustav za ostvariti najbolje performanse same skije, koji pruža maksimalnu stabilnost i odličnu amortizaciju energije nastale na prednjem dijelu skije. Također postoji i Full Suspension Technology gdje je amortizacijski sistem osim na prednjem dijelu skije, postavljen i na zadnji. Time su vibracije višestruko reducirane, a dobiveni rezultat ogleda se u snazi i kontroli, većoj dinamici, boljem držanju rubnika i manjem umora kod skijaša. Zanimljivo je spomenuti kako su inspiraciju za ovu tehnologiju Blizzardovi inženjeri pronašli upravo u biciklima s prednjim i zadnjim ovjesima.

-.--.-

IQ System jedna je od najstarijih tehnologija u izradi Blizzard skija koji se dobiva izlijevanjem gornjeg sloja na skije tijekom proizvodnog procesa. Kako ističu, to je jedini pravi spoj skijaškog tijela i elemenata kojih se na njih stavlja, točnije nema montaže, bušenja i vijaka ili lijepljenja koji su puno puta pokazali svoje manjkave strane.

Od ostalih tehnologija možemo još spomenuti Free Flex Curve koja je zadužena za poboljšanje kontrole i bolje prijanjanje skije, te isto tako izravniji prijenos skije s rubnika na rubnik što svakako manje umara. Dakako, tu je i Spaceframe 3D sloj za pojačanje konstrukcije skije koja pruža potpuno nove dimenzije u obliku težine i torzijske krutosti skije.

Iako nije prisutna u race segmentu, gdje je ipak zastupljen Full Camber, rocker tehnologija pronašla je svoj put do većine Blizzard skija. Spomenut ćemo kako i tu postoje tri različite verzije, a to su Front Rocker gdje je samo vrh podignut, Tip&Tail Rocker s podignutim repom i vrhom skije te na kraju Full Rocker gdje su vrhovi i repovi skija dosta podignuti, a samo srediste spušteno.

Na našem području Blizzard je pomalo u zapostavljenom položaju zbog nepostojanja uvoznika, ove skije ipak imaju što ponuditi. Podijeljene su u nekoliko klasa te nude za svakog skijaša po nešto. Oni koji vole jake i agresivne skije, a nisu pobornici uvođenja rockera u race segment, svoju novu skiju mogli bi možda pronaći upravo u Blizzard race klasi. Od race modela na raspolaganju su dva rasna veleslalomaša WRC Racing WC-Piston (slika dolje) i Suspension s 20 metara radiusom na 182 cm visini, te nešto slabiji RCS Racing Suspension. Slalom je i dalje zastupljen s dva klasična modela i to najjači SRC Racing Suspension i SCS Racing Suspension gdje oba imaju radius 13 metara na visini od 165 cm.

-.--.-

Za one koji se još ne usude uhvatiti u koštac s pravim race skijama, Blizzard ima u ponudi tri skije, doduše nešto blaže nego slalom i veleslalom modeli, no nikako za podcijeniti. To su G-Power Fulsusp. IQ, R-Power F. IQ (slika dolje) i S-Power F. IQ koje zajedno čine Power FS klasu skija. Oni skijaši koji žele skiju za cjelodnevno skijanje po stazama bez umaranja svoga kandidata mogli bi pronaći u Power seriji između modela 800 Susp. IQ, 700 Susp. IQ (slika skroz dolje), 600, 500 i 400 Susp. IQ. Nešto šire izvedbe ovih skija i samim time namijenjene šarolikim uvjetima na stazi i izvan nje nazivaju se X-Power, te ih je moguće nabaviti u tri verzije (810 Ti IQ, 770 Ti IQ i 700 IQ) i to naravno s dodatnim titanijskim ojačanjima. Svakako treba obratiti pozornost kako, recimo, najjači model na visini od 174 cm ima radius čak od 20 m.

-.--.-
-.--.-

Za skijašice Blizzard je priredio Viva seriju. Lijepog dizajna i vrlo dobrih voznih karakteristika, mogle bi biti pravi pratioci na skijanju ženskom djelu publike. Odabir je moguć između Viva Susp. IQ, 600 Fullsusp. IQ (slika dolje), 500 IQ i 400 IQ. Kao i kod Power serije, također je moguće odabrati i X-Viva seriju i to 810x Ti IQ, 770x Ti IQ i 770x IQ.

-.--.-

Freemountain serija pršti modelima. Tako ove godine ljubitelji snježnih bespuća mogu birati između čak jedanaest modela, te četiri ženska. Oni malo jači modeli s titanijskim ojačanjem zovu se redom po jačini Bodacious, Cochise, Bonafide (slika dolje), Brahma i Latigo, dok bez ojačanja počinju sa Scout, Kabookie (slika skroz dolje), Bushwacker, Gunsmoke, Peacemaker i završavaju s Regulator modelom. Za skijašice u ponudi su Sheeva, Samba, Black Perl i Cheyenne.

-.--.-
-.--.-

Za najmlađe skijaše za iduću sezonu napravljene su gotovo od svake serije po jedan model, a sve ovisno o znanju i afinitetu maloga skija. Takve skije zovu se Cochise, GS IQ JR, Viva IQ JR, Gunsmoke IQ JR i Cochise IQ JR.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 336233
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr