Skijanje.hr

PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

23.10.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Blizzard tehnologije 07/08

Tehnološka rješenja za sezonu 2007/08 predstavljena su pod znanim IQ nazivnikom.

Blizzard i treću sezonu zaredom nastavlja s tehnološkim rješenjima poznatim po IQ predznaku. IQ koncept, baš kao i ranije, predstavlja sistem rješenja za konstrukciju skije, vezova, kontrolu savijanja, prijenosa opterećenja...

 

blizzard IQ logoIQ construction je oznaka za način integriranja šina koje nose vez u šasiju skije. Poput rješenja predstavljenih i kod nekih konkurentskih kuća, i ovdje se za montiranje vezova ne mora bušiti skija (IQ mounting). Prednji i zadnji blok veza se jednostavno "navuku" na šine integrirane u skiju i fiksiraju tek jednim središnjim vijkom. Dopušteni su minimalni pomaci veza kod skijanja kako bi težište skijaša bilo što bliže idealnoj poziciji u različitim uvjetima na stazi.

 

Osim toga, IQ construction označava i optimizaciju jezgre skije na način da se postigne što čvršća, a što lakša jezgra. Jači Blizzardovi modeli se ponose jezgrom od laminiranog drveta (IQ sandwich compound) ojačanom slojem titana, magnezija ili ugljika, ovisno o modelu. Lakši i dječji modeli u jezgri imaju umjetnu masu, eventualno ojačanu slojem stakloplastike. Natjecateljski modeli imaju gotovo okomite postranične rubove.

 

blizzard IQ tehnologijaIntegracija veza i šasije skije omogućila je direktno prenošenje skijaševih impulsa na rubnike, poznato kao IQ direct power transmission. Smanjen je tako neželjen utjecaj vibracija i udara.

 

IQ free flex curve omogućuje kontinuirano savijanje skije od vrha do repa, bez "mrtve" zone ispod veza. Naslanja se na ukupnu konstrukciju skije i gore spomenuti način ugradnje vezova gdje skija "radi" cijelom svojom dužinom i odlično se prilagođava zavoju.

 

Spomenute IQ značajke ugrađene su u gotovo cijeli proizvodni program tvornice iz Mittersilla. Iznimka su ozbiljni natjecateljski modeli iz FIS Race kategorije čija je proizvodnja ograničena, a konstrukcija se smatra poslovnom tajnom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2021.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2772249
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr