PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

20.05.2013.      

Autor: Davor Ivaniš

 

Salomon tehnologije 13/14

U nadolazećoj sezoni glavni aduti francuske tvornice su V-shape konstrukcija i Powerline tehnologija izrade skija te male promjene u izvedbi rocker tehnologije. Najvažnija tehnološka novost - skijaške cipele, koje sada imaju potpuni 3D custom shell.

-.--.-Salomon je odlučio pratiti trendove ostalih proizvođača, pa je tako tehnologije uvedene prošle sezone odlučio marketinški još više približiti budućim kupcima. V-shape konstrukcija, koja odskače od standardnih carving ili x-shape izvedbi, u nadolazećoj sezoni i dalje krasi BBR seriju. Riječ je o filozofiji u kojoj je Salomon htio spojiti izvrsnu plovnost i brzinu rubljenja uz što stabilniju konstrukciju. Ovakve skije, slične surf daskama, pridobivaju sve više poklonika, obzirom na širok vrh i uzak rep koji u vožnji omogućavaju nešto veći raspon radijusa u odnosu na standardne skije. Pored uskog repa skije, krajnji rezultat je izvrsna okretnost i promjena rubljenja u kratkim i dugim zavojima.

Powerline tehnologija je po svojoj funkciji slična Atomic Doubledecku, a zadatak je povećati fleksijsku krutost i stabilnost pri povećanju opterećenja na skiju, a kod modela kod kojih nije poželjna, donijeti uštede na masi skije. Konkretno, riječ je o različito postavljenim profilima od ugljičnih vlakana unutar skije, stoga se kod natjecateljskih modela susrećemo s Race Powerline, gdje ih je najviše i postavljeni su u sredini skije na mjestima najvećih opterećenja; zatim All Mountain Powerline, gdje su dva profila postavljena duž cijele skije za optimalnu stabilnost u svim uvjetima, te On-Piste Powerline, gdje je samo jedan profil ugljičnih vlakana postavljen duž skije za efikasnije upijanje vibracija i lakšu promjenu rubljenja na svima vrstama terena.

Pored Powerline-a, Salomon poradi što bolje torzijske krutosti, koristi nekoliko različitih ojačanja strukture poput Double Ti laminate (X-Race modeli), gdje je jezgra skije s gornje i donje strane obložena laminatom od titanijskih vlakana. Zatim nešto slabije varijante Ti-laminate ojačanja s gornje strane, ojačanja od polietilenskog pletiva - Edge Armor koja dodatno smanjenjuju masu konstrukcije, a postavljena su tako da učvršćuje rubnike uz bazu skije (kod Park & Pipe modela). Tu je i Total Edge Reinforcement kod kojeg su vlakna postavljena na sami rubnik (Salomon Enduro) pa kao takav ravnomjernije prenosti opterećenje na jezgru skije. Kod All Mountain modela još se susrećemo s bambusom, čija vlakna dodatno umanjuju masu skija, a učvršćuju konstrukciju.

Što se tiče jezgre skija, Salomon će u narednoj sezoni i dalje koristiti tri osnovne: Full Woodcore – potpuna drvena konstrukcija (X-Race i FIS-Race modeli), koja uz ojačanja daje još bolji prijenost opterećenja na skiju te efikasnije upijanje vibracija; zatim Woodcore ili kombinacija drvene jezgre i kompozitnih materijala (All mountain modeli), gdje se osim stabilnosti i smanjenja vibracija pruža okretnost i lakšu konstrukciju, te Composite ili kompozitne jezgre (park & Pipe modeli) daju isključivo laganu i okretnu konstrukciju.

Spoj jezgre i ojačanja u konačni oblik Salomon naziva Monocoque ili konstrukcija kod koje laički rečeno, postoji vanjska oplata koja svojim geometrijom, oblikom i brojem slojeva (Simple Monocoque, 3D Monocoque, Doubler Monocoque) dodatno preuzima opterećenja uslijed vožnje, a ovisno o vrsti materijala oplate (kompozitno pletivo ili ugljična vlakna) dobit će se različite varijante krutosti konstrukcije ovisno o kategoriji i namjeni skije.

-.--.-Od ostalih tehnologija možemo spomenuti Honey Comb+ABS Frame i Edge Free kao različite konstrukcije koje kombinacijom saćaste strukture i vrlo čvrstih plastičnih vlakana smanjuju masu na vrhu i repu skije i olakšavaju prijenos težišta kao i promjenu rubljenja. Veličina i opseg takve strukture, između ostalog, definira i karakterističan Rocker sustav kojeg u nadolazećoj sezoni Salomon dijeli na: Carve i All Terain Rocker (X-Race i All Mountain modeli), Utility i Twin Rocker (Freeski i Park & Pipe modeli).

Osim novosti vezanih u skijaške modele, Salomon je najveće promjene donio u modele skijaških cipela. Svakako je za izdvojiti MyCustomfit 3D, novi koncept izrade linera koji je sastavni dio nove serije X-Pro, koja nasljeđuje vrlo uspješne X-Max skijaške cipele. Novi koncept sličan Fisherovom Vacuum fitu ima nešto veći obujam i novi 3D Custom liner koji, za razliku od dosadašnjeg, gdje se moglo prilagoditi samo unutarnjem i vanjskom dijelu stopala, dodatnim zagrijavanjem ima mogućnost potpunog prilagođavanja stopala skijaškoj cipeli.

X-Max serija ostala je prisutna samo kod ženskih modela cipela kod kojih Salomon u nadolazećoj sezoni nudi 3 nova modela prilagođena zahtjevnijim skijašicama (X-max 110 W, 90 W, 70W).

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 273228
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr