29.01.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: Goran Razić (arhiva Skijanje.hr)

 

Zanimljiv vikend u Garmischu i Cortini

Vikend je donio mnoštvo zanimljivih utrka. U Garmisch Partenkirchenu su do pobjede stigli Amerikanac Ganong te Austrijanci Reichelt i Hirscher, dok su u Cortini d' Ampezzo najbolje bile Gut i Štuhec.

Protekli vikend donio je mnoštvo interesantnih utrka Svjetskog skijaškog kupa. Prema rasporedu, serija vikend utrka započela je u petak utrkom spusta za muškarce. Bila je to nadoknada odgođenog spusta iz Wengena. Imali smo prilike vidjeti jedno poprilično zahtjevno natjecanje, koje je zbog mnogobrojnih padova trajalo više od tri sata.

Amerikanac Travis Ganong (slika dolje) najbolje se snašao u toj utrci. Odskijao je poprilično dobar spust te je s vremenom od 1:53.71 stigao do svoje druge pobjede u karijeri. Posebno valja izdvojiti da je ostvario to pobjedničko izdanje neposredno nakon teškog pada svog reprezentativnog kolege, Stevena Nymana, za kojega je nažalost sezona završila. Osim Stevena, težak pad doživio je i Francuz Valentin Giraud Moine. Erik Guay doživio je spektakularan pad, no na sreću bez težih posljedica.

-.-Goran Razić-.-

Do cilja je stigao, te se napokon vratio na postolje, sjajni Norvežanin Kjetil Jansrud. Iako je nastavio svoj pobjednički post, osvojenim drugim mjestom potvrdio je kako se njegova natjecateljska forma ipak diže. Za pobjednikom je zaostao 0.38 sekundi, iako je odskijao jednu izvanrednu utrku. Vjerujemo kako će Jansrud biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje medalje u St.Moritzu. Treću poziciju osvojio je Talijan Peter Fill. Nekoliko pogrešaka u toku vožnje koštale su ga boljeg plasmana. Sa zaostatkom od 0.52 sekunde za pobjednikom može biti izrazito zadovoljan ostvarenim rezultatom. Iza sebe je ostavio Hannesa Reichelta i Beata Feuza koji su utrku završili na četvrtoj, odnosno petoj poziciji.

Subota i nedjelja donijele su po dvije utrke Svjetskog skijaškog kupa. U Garmisch Partenkirchenu je održan novi spust te veleslalom, dok su se u Cortini d' Ampezzo održale utrke brzih disciplina. Subotnji program otvorile su djevojke utrkom spusta na stazi Olympia delle Tofane.

Do svoje nove pobjede stigla je, aktualna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa, Švicarka Lara Gut. Odskijala je fenomenalnu utrku te je pritom ostvarila vrijeme od 1:37.08. Tim rezultatom samo nakratko se približila trenutno vodećoj u Svjetskom skijaškom kupu, Mikaeli Shiffrin, na samo 30 bodova zaostatka. Zbog svojeg odustajanja u nedjeljnom superveleslalomu te zbog Mikaeline četvrte pozicije u navedenoj utrci, razlika se opet povećala na 80 bodova. U svakom slučaju bit će izuzetno zanimljiva borba za osvajanje velikog Kristalnog globusa.

Drugo mjesto osvojila je mlada Talijanka Sofia Goggia. Za pobjednicom je zaostala malenih 0.05 sekundi, čime je četvrti puta ponovila svoje najbolje ostvarenje u karijeri. No kao da joj to nije bilo dovoljno, u nedjeljnoj utrci superveleslaloma sa zaostatkom od 0.31 sekunde, još je jedanput ponovila isti rezultat. Time je peti puta u karijeri, i to u ovoj sezoni, osvojila drugu poziciju. Valjda će joj se jednom osmjehnuti sreća, da i ona osjeti slast pobjede. Svjetsko prvenstvo u St. Moritzu je vrlo blizu, a Goggia je sigurno jedna od favoritkinja za osvajanje najsjajnijeg odličja.

Na trećoj poziciji u subotnjem spustu našla se sjajna Slovenka Ilka Štuhec (slika dolje). Nešto raspoloženija izdanja Goggije i Gut donijele su joj to treće mjesto. Njezin zaostatak iznosio je 0.47 sekundi što jasno govori da je bila izuzetno konkurentna i za prvu poziciju. Ono što je uslijedilo dan kasnije, sigurno joj je donijelo potpuno zadovoljstvo. Sa startnim brojem jedan, Ilka je stigla do svoje prve pobjede u superveleslalomu, ukupno pete u karijeri. Njezino vrijeme od 1:19.81 bilo je neuhvatljivo za sve ostale skijašice. Ovim fantastičnim vikendom zadržala je vodeću poziciju u spustaškom poretku, sa 77 bodova ispred Gut, dok se u superveleslalomskom poretku nalazi na trećoj poziciji, na 110 bodova zaostatka za vodećom Gut. Slijedi nam izuzetno zanimljiva završnica i u borbi za male Kristalne globuse brzih disciplina.

-.--.-

Treću poziciju u nedjeljnom superveleslalomu osvojila je Austrijanka Anna Veith. Nakon izuzetno teške ozljede te mukotrpnog povratka u Svjetski skijaški kup, napokon je uspjela ostvariti vrhunski rezultat, čime je podsjetila na svoja najbolja skijaška izdanja. Za pobjednicom Štuhec je zaostala 0.70 sekundi, dok je četvrtoplasirana Shiffrin bila sporija samo tri stotinke od Veith. Konkurencija se izuzetno zaoštrava neposredno prije Svjetskog prvenstva, što nam sigurno jamči spektakl.

U Garmisch Partenkirchenu subota je donijela spust, dok je u nedjelju na rasporedu bio veleslalom. Za razliku od spusta održanog u petak, subotnji spust ponudio je nešto drugačiji rasplet. Do svoje dvanaeste pobjede u karijeri stigao je austrijski veteran Hannes Reichelt (naslovna slika). Nakon što mu je u petak mjesto na postolju izmaklo za samo sedam stotinki, subota je definitivno bila njegov dan. Vrijeme od 1:53.83 bilo je nešto sporije od pobjedničkog vremena prethodnog dana, ali svakako dovoljno za Reicheltovo veliko slavlje. Valja napomenuti kako je to njegovo 39. postolje karijere.

Drugu poziciju osvojio je, trećeplasirani iz spusta održanog u petak, Talijan Peter Fill. Za pobjednikom je zaostao 0.16 stotinki te je time stigao do svojeg sedamnaestog postolja karijere. Treću poziciju osvojio je Švicarac Beat Feuz, sa zaostatkom od 0.52 sekunde za pobjednikom, čime je potvrdio svoju sjajnu spustašku formu. Podsjetimo, Beat je imao najbolje vrijeme utrke spusta u Kitzbühelu, no nažalost nije uspio stići do cilja.

Nakon utrka brzih disciplina, u nedjelju je došao red i na jednu utrku tehničke discipline. Pobjednik nedjeljnog veleslaloma jest fenomenalni Austrijanac Marcel Hirscher. Postigao je ukupno vrijeme od 2:39.95 i još jednom je svima pokazao širok spektar svojih mogućnosti. Navedenu pobjedu ostvario je fenomenalnim izdanjem druge vožnje, te je time dodatno povećao prednost u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa na 432 boda za, trenutno drugim, Henrikom Kristoffersenom. Osim u ukupnom te slalomskom poretku, Marcel drži vodeću poziciju i u veleslalomskom poretku s 94 boda ispred Pinturaulta.  

Drugo mjesto u nedjeljnoj slalomskoj utrci, senzacionalno je osvojio Šveđanin Matts Olson. Sa startnim brojem 23 stigao je do svog najboljeg rezultata u karijeri. Pritom je zaostao 1.50 sekundi za Hirscherom. Treća pozicija pripala je domaćem predstavniku Stefanu Luitzu. Njegov zaostatak iznosio je 0.95 sekundi za pobjednikom. Time je četvrti puta u karijeri završio na pobjedničkom postolju.

Hrvatski predstavnik u nedjeljnom veleslalomu je bio Filip Zubčić. Iako je startao sa startnim brojem 19, najboljim u dosadašnjoj karijeri, završio je tek na 27. mjestu. Prvu vožnju odskijao je relativno slabo te se nakon tog dijela nalazio na 30. poziciji. U drugi je dio ušao puno bolje i agresivnije, no nažalost je napravio veliku pogrešku koja ga je na kraju i koštala boljeg plasmana. Vjerujemo kako će u nadolazećim utrkama pokazati puno bolja izdanja.

Po završetku ovoga vikenda, skijaši i skijašice odlaze u švedsku prijestolnicu. U Stockholmu ih ovaj utorak očekuje City event, odnosno paralelni veleslalom. To je ujedno i posljednja utrka Svjetskog skijaškog kupa prije Svjetskog skijaškog prvenstva u St. Moritzu. Prvenstvo započinje 07.02. utrkom ženskog superveleslaloma. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4720952
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr