NATJECANJA

»

SKIJANJE

22.02.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: FIS Alpine

 

Garmisch S (m) i Meribel S (ž) - najava utrka

Njemački Garmisch-Partenkirchen sutra ugošćuje sedmi spust sezone Svjetskog kupa kod skijaša. Meribel (FRA) domaćin je šestog spusta kod skijašica.

Po završetku Svjetskog prvenstva u Schladmingu (AUT) i Svjetski skijaški kup polako će od nadolazećeg vikenda ka svojoj samoj završnici. Muški spust Garmisch-Partenkirchena prethodi još samo dvama spustevima - onome u Kvitfjellu (NOR) te onome na završnici Svjetskog kupa u Lenzerheideu (SUI). A uoči te tri posljednje utrke situacija u poretku discipline vrlo je izjednačena sa šest skijaša unutar raspona od 80 bodova. Te Dominikom Parisom (ITA) te Akselom Lundom Svindalom (NOR) u rasponu od svega tri boda (317 - 314).

Sutrašnja utrka u planu je od 11:45 sati. Uspije li se, za razliku od obaju treninga, održati u punoj dužini staze, "Kandahar 2" dugačak je 2.930 metara i kreće s 1.490, a cilj mu je na 770 mnv. Prošle godine spustašku pobjedu na njemu, ali zanimljivo, tada isto u skraćenom izdanju, odnio je Didier Cuche (SUI) ispred Erika Guaya (CAN) te Hannesa Reichelta (AUT). Erik Guay na ovoj je stazi u spustu slavio i još jednom bio treći i 2007. A uzeo je i zlato na Svjetskom prvenstvu 2011., što ga sve za sutra svakako nekako stavlja u ulogu glavnog favorita utrke. Dominik Paris na ovoj je stazi klasični spust vozio samo dva puta i prošle godine zauzeo vrlo solidno 6. mjesto na utrci, dok je na SP-u 2011. bio 20. Dok Svindal na ovoj stazi nije bio nikada bolji od 5. mjesta.

Ivica Kostelić na "Kandaharu 2" jedini spust vozio je u ožujku 2010. i zauzeo odlično 10. mjesto. A ova staza mjesto je njegove velike superveleslalomske sreće što zbog bronce sa SP-a 2011., što zbog drugog mjesta na superveleslalomu Svjetskog kupa godinu dana ranije. Ipak - 41. i 45. mjesto s ovosezonskih dvaju treninga i nisu najbolja preporuka uoči sutrašnje utrke.

Ivica će u sutrašnju utrku krenuti sa startnim brojem 31 od sveukupno 65 skijaša prijavljenih za start.

Cjelovita startna lista utrke (pdf)

---

Spust skijašica u Meribelu (FRA) također prethodi još samo dvama spustevima - onome u Garmisch-Partenkirchenu te onome na završnici u Lenzerheideu. A Stacey Cook (USA), Tina Maze (SLO) te Alice McKennis (USA) na te tri utrke "love" zaostatak od 129, 151 odnosno 160 bodova zaostatka u odnosu na do kraja sezone odsutnu Lindsey Vonn (USA).

Za Tinu Maze još važnije - u ukupnom poretku Svjetskog kupa ona trenutno uoči Meribela ima 888 bodova prednosti u odnosu na Mariu Höfl-Riesch (GER). I digne li nakon sutrašnjeg spusta, i nedjeljne superkombinacije, svoju prednost u odnosu na najbližu konkurenticu iznad granice od 900 bodova ona će već u Francuskoj, uz devet utrka do kraja sezone, matematički osigurati svoj premijerni veliki Kristalni globus ukupne pobjednice Svjetskog kupa.

Posljednji spust Svjetskog kupa skijašice su u Meribelu vozile još 1991. godine uz slavlje Petre Kronberger (AUT). A na dvama ovosezonskim treninzima Tina Maze jednom je bila prva i jednom druga, odmah iza Regine Sterz (AUT), što i nisu baš najbolje vijesti za konkurenciju.

Utrka se vozi s početkom od 10:30 sati. Uz nastup svega 48 skijašica iz 16 zemalja na stazi "Roc de Fer" sa startom na 2.150, ciljem na 1.432 mnv te uz dužinu staze od 2.660 metara.

Cjelovita startna lista utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 302466
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr