PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

01.09.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Blizzard skije 04/05

Austrijski proizvođač skija, iako ga sve rjeđe možemo susresti u utrkama Svjetskog kupa, koje su, budimo iskreni, i najveća reklama proizvođačima, ipak ima ponešto aduta u rukavu. Općenit je zaključak da se Blizzard vratio nešto većim allround radijusima.

Sigma kao zaštitni znak Blizzarda već godinama predstavlja njihovu tehnologiju. Sigma je standard raspodjele energije na rubnike, a da skija pri tom zadržava malu masu uz dobru tvrdoću i za najjača torzijska naprezanja.

Tako i X-pressor tehnologija koja bi trebala istovremeno omogućavati i dobru akceleraciju skije u zavojima kao i manje vibracije. X-pressor sistem se sastoji od tri dijela; sigma x-core, sigma profila te sigma impulse transmittera.

SIGMA X-Core je općeniti pokazatelj svojstava skije jer zajedno sa konstrukcijskim osnovama utječe na dinamičku reakciju skije.

SIGMA X-CORE COMPOUND: torzijski sistem napravljen da skiji da maksimalnu torzijsku rigidnost za natjecateljske performanse.

SIGMA X-CORE COMPOSITE: Torzijski čvrsta ali i elastična struktura koja doprinosi dinamičkim svojstvima za modele više orijentirane rekreativcima.

Sigma Profil i posebni slojevi koji služe kao nosioci glavnine sila, utječu znatno na prijenos energije i držanje rubnika. Profili uz vanjski rub su znatno čvršći tako da se sve sile mogu preusmjeravati baš na aktivne dijelove rubnika.

Različiti materijali poput Titana ili Triaxa definiraju karakter skije, a crosstex i synchrotex slojevi učvršćuju postojeću trodimenzijsku strukturu skije i njenih slojeva.

Impulse transmiteri pozicionirani su točno ispred vezova (na mjestu tzv. zona inicijacije), a u kombinaciji sa sigma x-jezgrom prenose sile na rubnike i apsorbiraju vibracije i udarce.

Savijanjem skije pohranjuje se energija koja se oslobađa smanjenjem pritiska na skiju pri izlasku iz zavoja. Vrlo slično sistemima kod Rossignola ili Heada.

Termogel (TG) je i dalje sveprisutan standard koji se sada nalazi i integriran u skiji između slojeva, zajedno sa vanjskim termogelom, a oba imaju ulogu minimizacije vibracija na svim temperaturama jer su mu performanse slične i u hladnom i u toplom ambijentu.

Race modeli sigma RS i sigma RC i dalje su u prepoznatljivim crveno bijelim i plavo bijelim tonovima.

Sigma RS titanium namijenjena je veleslalomu i takvi su joj radijusi (21 m) i duljine 176 - 194 cm, a reklamira je već godinama Michaela Dorfmeister.

Sigma SL je slaomska skija za znalce - tvrda i dinamična, radijusa 13 m i duljina od 150 - 171 cm.

Sigma X-cross modeli su viši rekreativni modeli sa duljinama 168-184 cm te radijusom od 16,6 m. Širine skije su takove da ističu namjeru skije za all-mountain vožnju, uz najnovije tehnološke sustave poput x-pressor i x-cross sistema.

Sigma modeli su relativno mekani modeli za rekreativce, bez obzira na činjenicu da će ih Blizzard najavljivati kao napredne modele. Duljina od 158-184, radijusa od 15,5 m, osim SXP modela koji ima nešto manji radijus od 13 m, te gabarita skija po kojima se vidi da su namijenjene skijanju po uređenim stazama, no još uvijek dovoljno širokog struka da se odvažniji upuste u pokoju off-piste avanturu.

Svi modeli imaju x-pressor tehnologiju te integriranu platu (lifter), ali koji nema nikakvu predugradnju pa ćete vezove moći birati po želji.

All mountain serija koja nosi oznaku FXP od 7.0 do 7.5 rađena je nominalno za all-mountain skijanje, radijusa od 17 m, šireg struka te raspona od 158-184 cm, čini se da za ozbiljne skijaše donosi samo jedan model, a to je 7.5 FXP TI sa 19 m radijusom i poučeni dosadašnjim standardima tvrdoće Blizzarda, vjerojatno jedini nešto tvrđi model u toj seriji.

Dosadašnja serija 7 je bila daleko od naprednog rekreativca, pa imamo razloga sumnjati da će i dalje biti tome tako.

All mountain performance, su već nešto stariji modeli Thermo gel i Epic, modeli namijenjeni slabijim rekreativcima i onima koji se počinju privikavati na carving zavoje a pri tome nisu preteški, a niti imaju snage u nogama.

Od tih bi modela samo Epic 7 TI mogla biti nešto ozbiljnija skija sa TG stabilizatorima i radijusa od 16,7 m. Dostupne duljine svih modela se kreću u rasponima 151-175 cm i osim TG modela svi Epic modeli imaju platu.

TG modeli je, na žalost, nemaju, ali to su ionako modeli namijenjeni početnicima i dolaze gotovo nepromijenjeni u odnosu na prošlu godinu, kako TG stabilizatorom, tako i čini mi se, čak i bojom.

Epic 5L model namijenjen je, kako smo to već i navikli od svih proizvođača, damama.

Freeride skije su namijenjene skijanju na neuređenim terenima i nose oznaku titan 8.2 i titan 9.2, i kao sve freeride skije imaju velike radijuse od 21 m na više, te iskorištavaju vrlo malo tehnologije koja se koristi na skijama za uređene staze, pa čak im se i konstrukcija razlikuje, jer se takve skije ne voze izrazito na rubnjacima te nisu toliko izražene vibracije koje srećemo kod carving skija.

Juniorski modeli nose oznaku JR.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 194635
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr