SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

13.09.2014.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto i video: Ivan Kašuba
Napomena: Cijene skijaških karata za sezonu 2014/15.

 

Zillertal Arena

"U srcu" Zillertal doline smjestilo se jedno od najboljih skijališta Austrije. Čari prekrasne planine te mnogobrojni ski sadržaji ovdje nude posebno zadovoljstvo.

Zillertal Arena
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 395 km
udaljenost od Zagreba 470 km
 

Zillertal Arena smjestila se u Zillertal dolini, nadomak poznatog austrijskog Hintertux ledenjaka te na samo 60-ak kilometara udaljenosti od poznatih austrijskih gradova Innsbrucka i Kufsteina.

Kako ovo skijalište slovi za najveće u Zillertalu, dovoljno je reći kako se ono, sa svojih 139 kilometara staza, i 51 žičarom, proteže kroz čak četiri sredine: Zell am Ziller, Gerlos, Wald/Königsleiten i Krimml. Pristup skijalištu, kao i smještaj, mogući su u svim ovim sredinama, iz kojih najmodernije žičare vode prema skijaškim stazama. A svako mjesto ima osiguranih dovoljno parkirališnih mjesta za skijaše.

-.--.-

Iz smjera Kufsteina, ili Innsbrucka, put vodi na izlazak s autoputa u mjestu Jenbach, nakon čega svi putokazi usmjeruju na Zillertal. Kroz cijelu dolinu, počevši od Fügena, preko Zell am Zillera, pa sve do Mayrhofena i Hintertuxa, vodi jedna glavna cesta. Upravo je spomenuti Zell am Ziller "glavni punkt" za Zillertal Arenu. U podnožju, odmah uz spomenutu cestu, nalaze se dva ogromna parkirališta, i dvije gondole, na kojima se gužve stvaraju tek nakon 9:30, i to u "udarnim" danima.

Put k ostalim mjestima Arene vodi, odmah nakon Zella, strmom cestom u brdo, a nakon koje se dolazi do Gerlosa i ostalih triju mjesta. Cesta je čišćena, no u uvjetima velikog snijega, bez dobre zimske opreme, trebalo bi ju izbjegavati. Ukoliko se ne putuje preko Njemačke, nego samo kroz Austriju, tada se prvo dolazi do spomenutih središta, a tek na zadnje do Zillertal doline.

-.--.-

Skijalište Zillertal Arena dosta je "razvučeno" skijalište, koje se proteže od 1.300 pa sve do 2.500 mnv, sve uz, kako na skijalištu ističu, 100%-tno osiguran snijeg. Staze su gotovo sve dugačke i široke, jako dobro pripremljene i ugodne za skijanje. Na nižim dijelovima skijališta vegetacija još i postoji, dok su gornji dijelovi većinom ledenjačkog tipa, što u maglovitim, ili snježnim, danima zna biti dosta dezorijentirajuće. Konfiguracija staza - blaga strmina, pa prijelomnica, pa opet blagi dio - pri dugom skijanju svakako ide u korist skijaša.

Zell am Ziller, i Hochkrimml, dijelovi su Arene gdje su staze gotovo potpunog idealnog nagiba, širine i dužine. Za one, koji vole više adrenalina, nije na odmet odskijati se po crnoj stazi markacije 42, od vrha Königsleitenspitze prema Gerlosu, tik uz gondolu s grijanim sjedalima Falschbach. Staza nije duga, no zato ima konstantan nagib, bez ijedne prelomnice.


Cijelo skijalište jako je dobro povezano "žicama", a tamo, gdje bi opcija do vrha bila nekoliko sjedežnica, vozi gondola. Jedina žičara, na kojoj se skijaši znaju "dobro provesti" ako puše vjetar, je Krimml-X-Press, koji spaja vrh Zell am Zillera i Gerlosa u oba smjera. Dug je, i nema kupolu, te na njemu zna biti jako hladno. No na njegovu kraju, u smjeru Zella, "za nagradu" čeka izvrstan restoran napravljen u tirolskom, lovačkom stilu imena Arena Stadl, s pogledom na cijelu Zillertal dolinu i okolne vrhove.

S obzirom na odličnu povezanost skijališta, u Zillertal Areni, u jednom danu, moguće je proskijati ako i ne baš sve staze, onda sva mjesta svakako.

-.--.-

Restorana na skijalištu ima na pretek. Gotovo gdje god da se okrenete možete pronaći barem jedan. Cijene su podjednake kao i na ostalim austrijskim skijalištima, i ovisne o poziciji restorana. Ako ste ljubitelj mesnih specijaliteta, i poznatih rebaraca, nikako ne propustite zastati u Kreuzwiesenalmu ispod vrha Karspitz.

Zillertal Arena nudi i mnogobrojnu ponudu dodatnih sadržaja na samom skijalištu. Osim već standardno velike, i dobro organizirane, škole skijanja, s pripadajućim poligonima, ovdje postoje i neke malo posebnije mogućnosti. Ukoliko želite imati, primjerice, snimljeni video svojeg prvog pokušaja snalaženja između veleslalomskih "kolaca" - nikakav problem.

-.--.-

Na nekoliko dijelova, uz već viđene cross staze, i adrenalinsko-akcijske parkove, postavljene su veleslalomske staze, s pripadajućim kamerama, koje će zabilježiti svaku vašu kretnju između zastavica. Mislite da znate koliko brzo skijate? I to također možete izmjeriti na, za to određenim, stazama, i što je najbolje - na kraju ćete imati zabilježene svoju fotografiju, i najveću brzinu koju ste dostigli, no bez kazne. A kako do svih uspomena? Jednostavno - prislonite svoj skipass na početnim pozicijama, a na kraju dana jednostavno "skinete" sve s Interneta pomoću serijskog broja ski karte.

Mogućnost ranojutarnjeg skijanja te skijanje usred dana po stazi koja se, u 12 sati, posebno ponovno uređuje dvije su još specifičnosti Zillertal Arene svakako vrijedne isticanja.

-.--.-

Za "noćne ptice", u određenim terminima, nudi se i mogućnost noćnog skijanja "s lampama na glavi", a sve to moguće je na kraju "okruniti" i večerom u jednom od prekrasnih planinskih restorana.

48 eura, na dnevnoj bazi, potrebno je izdvojiti za skijašku kartu odraslima te još 21,60 eura po djetetu. Višednevna "cifra" staje na 230,50 za odrasle, i 103,50 eura za dijete. I iako su cijene skijaških karata jako blizu granice 50 eura - ovdje ćete sigurno znati za što ste platili tako visoku cijenu karte. Treba svakako spomenuti i da višednevna karta vrijedi za sva skijališta u Zillertal dolini.

Iako smo testiranju ovog skijališta prionuli bez puno očekivanja, oduševljenje nam je raslo iz sata u sat. Zillertal Arena skijalište je stvarno vrijedno posjete. A prekrasna alpska kulisa, za dugo sjećanje, te pogled, koji se sa skijališta nudi na okolne strme vrhove, svakako pozivaju i na povratak...

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 1 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu