OPREMA

»

TEHNIKALIJE

24.09.2004.      

Autor: Željko MihalićPhoto: Arhiva www.swatch.com 

Swatch snowpass

Swatcheva ideja koja se razvila prije nekoliko godina pojavom proximity chipova ima jako puno poklonika. No vrijedi li tih novaca, odnosno kolike benefite nam donosi kupovina takvog ručnog sata?

Vjerojatno ne treba posebno napominjati da je swatch još jedan od običnih sportskih ručnih satova. No, specifičan je po tome što u sebi sadrži chip koji se može isprogramirati tako da vam umjesto proximity ski passa može omogućiti nešto lagodniji prolazak kroz kontrolne punktove na skijalištima, pa čak i na skijalištima koja nominalno nemaju proximity kartice, poput Krvavca.

Kako radi swatch?
Pojednostavljeno, osim standardnog satnog mehanizma, swatch u svome kučištu ima programabilan chip i antenu koja komunicira sa terminalom. Taj chip kojeg pokreće svojevrsni kompjuterski program nije ovisan o bateriji sata i ne povećava volumen samog sata već ga aktivira čitač terminala.

Od vas se očekuje da na blagajnu skijališta koje u svojoj ponudi ima swatch snowpass opciju donesete svoj sat, naglasite službenici da biste htjeli svoju ski kartu programirati u swatch, i voila, krenite na skijanje. No, pri tome vodite računa da zadržite dokaz o tome da ste kartu zaista i platili, jer u slučaju problema, morate dokazivati službenim osobama na skijalištu da ste to uistinu i učinili. Popis skijališta koji podržavaju programiranje swatcheva nalazi se ovdje. (no vodite računa da se situacija mijenja iz godine iz godinu i da su pojedina skijališta možda u međuvremenu ukinula swatch snowpass, a druga uvela, a da se nije na vrijeme napravio update sitea. Tako npr. iz prve ruke mogu posvjedočiti da su u Obertauernu, na moje iznimno žaljenje, prošle godine ukinuli taj standard uz nekonzistentna objašnjenja koja krivicu uglavnom svode na hakere).

Swatch snowpass u chipu istovremeno može pohraniti četiri različite vrste signala tako da u njemu mogu istovremeno koegzistirati sezonska ski karta, ulaznica za koncert, identifikacija za ulazak u firmu itd. Kada neki program istekne, automatski se mjesto u swatchu oslobađa.
No istovremeno ne možete istu aplikaciju učitati na dva različita swatcha.

Ako imate dvojbi glede snage signala, jer se swatch ipak nalazi na ruci, ispod rukavice i vjerojatno dva ili čak više slojeva odjeće, ne brinite. Signal je dovoljno jak i približite li ruku na dvadesetak cm od terminala, ne biste smjeli imati nikakvih problema. Da ne pričam da je sat ipak nešto teže izgubiti nego ski-kartu.

Posebno je značajan benefit imati takav standard identifikacije na skijalištima koja nemaju proximity standard, ali podržavaju swatch snowpass, pa umjesto klasičnog uguravanja karte u terminal (Krvavec, Rogla), elegantno prođete pored automata, eventualno malo približite ruku, čak i ne ispuštajući štapove iz ruku.

Po meni, uz cijene koje se kreću od 40 Eura na više, po mom skromnom mišljenju zaslužuje najviše preporuke uz klasifikaciju isplative investicije i jako puno povrata na uloženo.

U Zagrebu se mogu kupiti u Swatch storeu u Kaptol centru.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243923
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr