PROIZVOĐAČI

»

BLIZZARD

04.11.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Blizzard tehnologija 05/06

Austrijski proizvođač kreće sa novim patentima u agresivniji marketing i borbu sa renomiranijim protivnicima.

Proizvođač sa središtem u Mittersillu (jako poznatom mjestu onima koji češće putuju na Hintertux) uspijeva iznenaditi. Iako je jako teško ostati iznenađen bilo kakvom inovacijom u samoj tehnologiji proizvodnje skija, jer se sve promjene događaju više manje postepeno razvijajući vlastite standarde, Blizzard je ipak, prema onome što u ovom času možemo reći, ponudio najveći zaokret u tehnologiji proizvodnje skije. Riječ je, pogađate, o novom IQ pristupu.

IQ je novi sistem ugradnje vezova (slika desno) koji koristi filozofiju o što manjem invazivnom montiranju veza u skiju, odn. što manje bušenja, kako bi se skija i vez čim više ponašali kao jedan cjelovit i integrirani sistem te smanjili rigidnost skije kada je ona najnepotrebnija, pri samom savijanju u zavoju. Vez se na skiju navlači nešto slično kao kod railflexa, s tim da su vodilice veza integrirane u samu konstrukciju skije i na taj način lako prenose sile na rubnike.

Osim toga važno je reći da se time ne ugrađuje niti race plata, nego je uz posebnu konstrukciju vezova (čiji je proizvođač Marker iako je Blizzardov logo otisnut na njima) stajna visina na skijama unaprijed predodređena i jednako tako blago modificirana u odnosu na "konkurenciju". U čemu je razlika? Zbog novog oblika skija, naravno od pojave carvinga na ovamo, znatno je bitnija kontrola prednjeg dijela skija prilikom inicijacije zavoja i stoga je Blizzard za IQ modele napravio sistem koji ima nešto povišeni stražnji dio bloka (stajna visina na prednjem dijelu skija 26.5 mm, a na stražnjem 36.5 mm). Ne značajno, ali dovoljno da bi dodatno olakšao pritisak na vrhove skija. Osim toga, kako sistem nije direktno fiksiran vijcima, i prednji i stražnji blok imaju djelomičnu slobodu gibanja tako da dodatno potpomažu boljem odzivu skije u svakom momentu. Sistem vezova koji je nešto slabiji je IX, koji se ipak mora učvrstiti u skiju, a koji dolazi s lifterom ispod blokova skija, tako da je sam po sebi već povišen i ciljan za modele skija koji na sebi nemaju ugrađene plate.

Najjači race modeli imaju magnezijevu šasiju koja ojačava drvenu jezgru, jači crossmodeli drvenu jezgru ojačanu ugljikovim staklom koji omogućava smanjene vibracije, a opet dosta fleksibilnosti pri rekreativnoj, ali i oštrijoj vožnji.

X-torsion bridge je sistem ujednačavanja i smirivanja torzijskih vibracija koji bi, smješten ispod šasije skije (nešto poput X body sistema kod Salomona) trebao skiji dati smirenost i pri većim pritiscima i brzinama, a pojavljuje se kao nasljednik sistema koji je tijekom prošle sezone bio nazvan X - torsion box.

Sve u svemu, dosta noviteta iz Blizzarda, dovoljan poziv da se i sve prisutni austrijski proizvođač uzme u obzir prilikom odabira nove opreme.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 48641
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr