SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

02.02.2006.      

Autor: Goran Vukelić

Photo: Arhiva Skijanje.hr i www.senj.hr

 

Krasno

Od prošle se sezone i Ličani diče svojim obnovljenim skijalištem. Krasnarskim krajem ponovno struje skijaši, a gdje su oni, tu je i Skijanje.hr.

Nakon godina neaktivnosti prošle je sezone obnovljena vučnica u malom velebitskom mjestu Krasno. Vučnica, postavljena krajem '80-ih godina prošlog stoljeća, samo je kratko na svojem početku bila u uporabi – rat je prekinuo skijaške aktivnosti na period od 15 godina. Zahvaljujući entuzijazmu krasnarskog poduzetnika, V. Tomaića, koji je preuzeo koncesiju nad vučnicom, ona se obnavlja te ponovno pušta u pogon u sezoni 2004/05.

Malo o vučnici i stazama… "Tanjurići" dižu skijaše sa 844 na 953 mnv. Vučnica je, kako je već rečeno, starijeg datuma, te je stoga i podložna sitnim "bolestima" u vidu zastajkivanja u radu, no to nije ništa što ažurni djelatnici žičare neće pokušati riješiti u što kraćem roku. Sa vrha vučnice može se krenuti desno, gdje vas čeka staza dužine 450 m, ili lijevo, gdje se nakon početnih 100-tinjak metara staza račva na kraću i dužu varijantu. Kraća je dužine 500 m, a duža 660 m. Ukupno vas, dakle, na Krasnu čeka 1,6 km staza, brojka dovoljna za jedno neobavezno jednodnevno ili vikend skijanje. Staze su plavog karaktera sa natruhama "crvenog" i ne bi trebale predstavljati problem početnicima dok i napredniji mogu pronaći na njima pokoji izazov.

Samo skijalište ovisi o prirodnom snijegu te on uvjetuje otvaranje sezone i stanje na stazi. Zahvaljujući obilnim padalinama ove sezone otvaranje je bilo već krajem prosinca 2005.g. Prema riječima koncesionara, skijalište je u posjedu jednog ski topa, no još nije riješen problem akumulacijskog bazena. Staze se prema potrebi uređuju ratrakom, podloga je travnata tako da i unatoč nešto tanjem snježnom pokrivaču i "ojužalom" snijegu nismo imali neugodnih posljedica po bazu skija.

Na parkingu smo zatekli vozila pretežno zadarskih i riječkih registarskih pločica, iako ima gostiju i iz udaljenijih krajeva. Brojka vikend posjetitelja zna za sunčanih vikenda doseći i četveroznamenkaste veličine, no bez brige, većinu predstavljaju djeca na sanjkama tako da gužve na žici ne bi trebalo biti. Osim glavne vučnice, početnicima je na raspolaganju i baby lift u dužini od cca 150 m.

Do Krasna se može doći sa mora, potrebno je skrenuti u Sv. Jurju na Jadranskoj magistrali prema Krasnu i uspeti se zavojitom velebitskom cestom koja se uredno čisti i posipa u zimskim mjesecima; ili sa kopna, kada se u Otočcu siđe sa autoceste Zagreb-Split i prate putokazi za Krasno.

Ambicije koncesionara sežu i dalje od sadašnjeg stanja žičare. Razvijaju se planovi za produživanje vučnice za cca 500 m, čime bi se dobile staze od prosječnih 1,000 m. Također, uz postavljanje dodatnih vučnica od strane inozemnih investitora, Krasno bi moglo prerasti u lijepu malu skijašku oazu, no to su planovi koje će morati još malo pričekati. Problem, kao i uvijek, su zamršene zakonske regulative te lokalne strukture vlasti.

Ostatak Krasna prepoznao je potencijal skijališta te se i ponaša u skladu s tim. Otvoreno je nekoliko ugostiteljskih objekata te prenoćišta koja sveukupno daju brojku od 250 raspoloživih kreveta. Prosječna cijena noćenja s doručkom iznosi oko 120 kn. Dnevna ski karta stoji 50 kn, a u sklopu skijališta moguće je unajmiti ski opremu (starijeg datuma) te dobiti poduku ski učitelja.

Krasno se predstavilo kao novo skijaško odredište u Hrvatskoj s velikim potencijalom. Na nadležnima je sada da realiziraju te potencijale i unovče svoja ulaganja. Zainteresiranih za vikend u Krasnu sigurno ne manjka, svi preduvjeti su tu: solidne staze, svjež zrak, netaknuta velebitska priroda i dobra gastro ponuda; krasan odmak od već gotovo unificiranih europskih skijališta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243795
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr