SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

12.05.2004.      

Autor: Tomislav Matošin 

Gospodin Drago Žiljak, direktor Trgovačkog društva Sljeme Medvednica pristao je dati nam interview koji je obavljen u njegovom radnom uredu.

Kakve su vaše procjene stvarnog izgleda da Zagreb dobije organizaciju Svjetskog kupa iduće godine?

Zagreb je već dobio organizaciju.

Na internet stranicama nije to potvrđeno.

Na internetu još nisu izbačene nove, ali je Pavlek-predsjednik skipoola tj. glavni čovjek u skijaškom savezu Hrvatske donio na press konferenciju novi kalendar FIS-a gdje je i Zagreb.

Da li ima šanse da postanemo standardni dio FIS kalendara?

Da, mi ćemo postati standardni dio FIS kalendara drugi dan nakon utrke kad se pokažemo i dokažemo da smo dobri organizatori, mi ćemo postati nosioci FIS trke i muškog slaloma 2006. Ja uopće ne razmišljam o nekakvom negativnom kontekstu. Bit će ili sa štitom ili na štitu, ne možemo se zafrkavat jer to je jedinstvena prilika kad veliki ski centri gube, mi dobivamo što znači da je FIS prepoznao u nama kvalitetnog partnera jer pokazalo se konačno ono što je naša pozitivna strana a to je da na 20 minuta od skijališta imamo milijunski grad. To nigdje ne postoji u svijetu. I FIS je zainteresiran i radi prezentacije Svjetskog kupa, na koncu uz Svjetski kup su vezane i sponzorske stvari, a sponzorima je strašno važno da se reklamiraju na takvom tržištu.

Treba urediti Sljeme i mora se denivelirati Crveni spust, stvoriti uvjeti za umjetno zasniježenje u roku od 7 dana, osigurati dodatnu rasvjetu, obnoviti žičare te nabaviti još topova i žirafa za što je krajnji rok listopad…

Da, to je otprilike tako osim što možda neće biti nabavljena neka oprema u listopadu što nije ni važno. Ono što je bitno, bitni su zemljani radovi. Znači, zemljane radove riješiti do te krajnje granice, posijati travu, sve urediti a oprema može doći i tri dana prije zasniježenja. Zemljani radovi su bitni.

Da li je moguće očekivati da će se, u slučaju nedostatku snijega, moći zasniježiti kompletni Crveni spust u roku 7 dana i obaviti kompletne pripreme za stazu?

Kako ne?

A da li se na Zelenom spustu planira dodatno zasniježenje i rasvjeta?

Pošto rješavamo jednu ključnu stvar a to je glavna staza koju imamo, koja je najposjećenija, koja je najatraktivnija, bez koje Zagrepčani ne žele opće na Sljeme, najprije nju radimo. To je Crveni spust. Želimo nju u kompletu, do kraja završiti, posijati travu i da konačno bude mir na tom Crvenom spustu. Jer taj spust već godinama stalno nešto dorađujemo, pošto do sada nikad nije bilo prilike da investiramo u komadu onda svake godine morate nešto novo raditi. Sada zahvaljujući SK, uspjesima Ivice i Janice, Skijaškom savezu Hrvatske, zahvaljujući dogradonačelniku Bandiću to možemo.

Obnova žičare i vučnica?

Definitivno smo u plan stavili generalno uređenje trosjedežnice jer iza 88g. ona nije bila uređivana, nije bilo novaca, i sad se ponudila prigoda da riješimo i nju. Stavit ćemo pokretnu
traku na ulaz u žičaru, stavit ćemo automatsku naplatu karata....

To je u planu za ovu sezonu?

Da, imamo već neke prijedloge kako će ta karta izgledati ( tu mi g.Žiljak pokazuje nekoliko prototipova karata). Sve je to već prošlo natječaj, nekakvi prijedlozi postoje za Sljeme, tako da smo otvoreni cijelom tom pristupu i vidjet ćemo što će to biti, kako će to biti. Sve su to troškovi koje ćemo, nadam se, u nekih 3-4 god. moći vratiti. A na koncu konca Sljeme je sportsko-socijalni program gdje svi građani Zagreba, koji si ne mogu priuštiti skijanje vani jer je skijanje strašno skup sport, Sljeme im se nudi kao program koji je nešto poput Jaruna. Onaj koji ne može na more može na Jarun. Što ne znači da je Jarun nešto siromašniji od mora. Ima Jarun svojih prekrasnih čari, a mislim da i Sljeme ima svojih čari koje treba samo prepoznat, lijepo ih upakirat, mašnicu stavit gore i to je to.

Što je sa idejom da se skijalište da nekome pod koncesiju? Što mislite o tome?

Ja kao direktor trgovačkog društva koje je u vlasništvu grada ću ispoštivati sve ono što meni grad kaže. Skijalište je vlasništvo države a Grad je vlasnik objekta na skijalištu i grad će o tome odlučivati. Tu je zajednički interes grada i države. Ja o tome ne mogu odlučivati.

Znači da Vi nemate uopće pojma da li se ide u tom smjeru?

Ja znam da Grad ide u privatizaciju trgovačkih društava, međutim sada će grad u prvoj fazi napraviti studiju koja ide u tom smjeru ali najprije treba rjesiti sve imovinsko-pravne papire trgovačkih društva. Tomislavac nam je čisti primjer te priče. Tomislavac koji je imao nesređene papire iako je u vlasništvu grada kao što mnogo objekata u gradu nema. Ako Grad ide u bilo kakve tržišne utakmice sa svojim objektima on mora najprije riješiti imovinsko-pravne odnose.

Jesu počeli neki od radova na Sljemenu?

Ne, 29.04. je bila Skupština županije na kojoj je bio jedan dio naših radova, tražili smo dozvole jer mi bez dozvola nećemo ništa raditi jer nas svi napadaju, opet ponovno hrvatski jal koji je predvođen nekim zelenim akcijama, ne sad u vezi neke određene denivelacije međutim ljudi iz neznanja svašta govore a nijednu zelenu akciju, nijednu zelenu organizaciju nisam vidio da su legli ispred buldožera kad se pored jedne od najljepših rijeka u svijetu, pored Gacke, milijarde kubika šume rušilo, niti jedan aktivista nije legao pred buldožer i rekao "Gospodo, ne smijete raditi jer to je jedna od najljepših rijeka u svijetu", jedna od 6 najljepših rijeka u svijetu je Gacka. Nisam ja protiv auto-ceste, ali idemo onda imati ista mjerila. Istovremeno nas optužuju da mi siječemo šumu da uništavamo….

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 328097
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr