SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

23.02.2010.      

Autor: Ivan KašubaPhoto: Skijanje.hr  

Rezovačke Krčevine

Na pitomim obroncima Bilogore koji se protežu ponad slavonske ravnice, smjestilo se malo skijalište Rezovačke Krčevine. Usprkos mnogim preprekama, no velikim entuzijazmom i trudom, Slavonci zaljubljeni u snijeg napravili su skijalište ponad Virovitice.

Davne 1985. u prigradskom naselju Rezovačke Krčevine pored Virovitice, niknulo je malo skijalište. Uređene su dvije staze. Staza okrenuta prema jugu duga oko 400 metara s prosječnim nagibom oko 16%  i staza okrenuta prema sjeveru dužine oko 300 metara no nešto strmija s nagibom oko 32%.

Tada se, uz dobru organizaciju, znalo tko će uređivati staze, prodavati karte, kuhati čaj i vino, a postojao je čak i servis opreme. Postavljena je i rasvjeta, pa se pretpostavlja da je ovo skijalište tada bilo jedino osvijetljeno skijalište u Hrvatskoj.

Par godina poslije, skijalište je u potpunosti zapušteno. Devastirana je vučnica, a staze su zarasle u raslinje. Njegova tužna sudbina i preko 15 godina mirovanja prekinuta je 2004. godine na inicijativu ski kluba Virovitica. Pokošena je trava i raslinje na južnoj stazi, vučnica je iz temelja servisirana, provjerena je rasvjeta, a uređeni su prilazi i parkiralište. Skijalište tada ponovno dobiva svoj puni smisao.

-.--.-Skijalište Rezovačke Krčevine smjestilo se u istoimenom prigradskom naselju Virovitice. Dolazak je vrlo jednostavan. U cijelom krugu centra Virovitice postavljene su vidljive oznake na kojima piše skijalište te njegov smjer. U koliko ne nađete oznake, potrebno je pratiti smjer Rezovac, te zatim Rezovačke Krčevine. Vožnjom do crkve u Krčevinama po lokalnoj cesti dolazi se na parking s desne strane kod trgovine iznad kojega se nalazi skijalište. Parkirnih mjesta ima dovoljno te se ne naplaćuje.

Odmah iznad parkinga smjestila se vučnica sa stazom. Staza se uređuje ručno zahvaljujući članovima ski kluba Skviki. Dužine je oko 400 metara, blagoga nagiba i dosta široka, te samim time pogodna za početnike. S desne strane staze, ogradom je odvojeno sanjkalište s dugom zaustavnom livadom idealno za sanjkanje i opuštanje na snijegu.

-.--.-Vučnica je starije proizvodnje s postavljenim pokretnim konopom za transport skijaša. Upravo je konop i najveća zamjerka skijalištu, jer nakon par korištenja postaje zamorno za ruke.

Vikendom kada skijalište radi, u podnožju je moguće kupiti kuhani čaj ili vino po solidnim cijenama.

Kako se skijalište nalazi na samo 200 metara nadmorske visine, a nema sustav umjetnog zasnježenja, u potpunosti ovisi o snježnim oborinama, no ukoliko ga padne dovoljno, skijalište se otvara.

Skijalište je u potpunosti pokriveno reflektorima i vrlo dobro osvijetljeno. Shodno tome nudi dnevno i noćno skijanje. U zadnjih par godina, zbog pomanjkanja velike količine snijega, skijalište radi samo u noćnom terminu kako bi se staza što više sačuvala. Najčešće je to do sada bilo od 17-22 sata. Prije dolaska na skijalište najbolje je kontaktirati ski klub Skviki i provjeriti trenutno stanje skijališta.

Korištenje vučnice do sada se nije naplaćivalo u nijednom terminu, tako da je skijanje za sve skijaše i snowboardere besplatno.

-.--.-

Kada se obronci zabijele, a "rasna" skijališta su nedostupna zbog daljine ili nedostatka vremena, Rezovačke Krčevine su dobra jednodnevna destinacija za sve koji se nađu u blizini Virovitice željni skijanja ili boravka na snijegu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 325521
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr