SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

16.02.2016.      

Autori: Elinka Barišić, Goran Vukelić

Cijene važeće za sezonu 15/16

 

Platak

Platak je malo, obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i ljeti. Vjerojatno je jedino skijalište u našoj blizini gdje s vrha sjedežnice (1.361 m) možete uživati u pogledu na more!

Web

Live webcam

Doći autom na Platak relativno je jednostavno i brzo (oko pola sata vožnje od Rijeke). S autoceste Rijeka-Zagreb treba izaći na čvoru kraj auto-motodroma "Grobnik" te se zaputiti starom cestom prema Zagrebu. Skretanje na cestu za Platak (lijevo, ukoliko se ide iz smjera Rijeke) je vrlo dobro obilježeno te od tamo, brdskom cestom, ima 9,5 km vožnje. Preporučamo oprezniju vožnju jer je cesta na dijelovima uska. Parkiralište je uređeno, asfaltirano i prostrano, no vikendima se znaju stvoriti poprilične gužve.

Izgrađen sredinom prošlog stoljeća, a nakon postavljanja dvosjedežnice "Radeševo" (1979.) Platak je postao vrlo popularan. Upravo na njemu su odgojeni skoro svi riječki skijaši. Na žalost, nakon "zlatnih" osamdesetih godina, kada je skijaška sezona na Platku trajala gotovo čitavu zimu, a snijega je bilo preko 2 metra, devedesetih godina prošlog stoljeća je lagano posustao. Što zbog nedostatka snijega, što zbog zastarjele opreme i neulaganja u infrastrukturu. Srećom, zadnjih nekoliko godina stvari se mijenjaju na bolje. Primorsko-goranska županija je preuzela upravljanje skijalištem te je uložila novac u obnovu skijaških žičara i staza, asfaltiranje parkirališta te razvijanje Platka kao cjelogodišnje sportsko-turističke destinacije.

Goran Vukelić-.--.-

Platak, kao relativno malo skijalište sa 10 km deklariranih staza, nema puno za ponuditi skijašima koji su navikli na velika, strana skijališta. Jedna dvosjedežnica, Radeševo, s dvije crvene (po cca 800 m) i jednom plavom, "turističkom" stazom (3km), te dva ski lifta s kratkim plavo-crvenim stazama. Za rad su uređeni Pribeniš 1Tešnje, no zbog nedostatka snijega proteklih sezona te staze uglavnom nisu otvorene. Staza za početnike popularno nazvana bebi-lift također se nalazi u dolini Pribeniš te je od nekadašnjeg "tanjurića", preko užeta za vuću skijaša u sezoni 16/17 izgradnjom pokretne trake pretvorila u jedan od najboljih poligona za učenje skijanje!  Pokretna traka postoji i pored sjedežnice Radeševo, uz koju je uređena također plava kratka staza, no strmija negoli je to bebi-lift. Osim ove dvije, na Pribenišu je i traka namijenjena samo za sanjkanje.

Staze, na žalost, međusobno nisu (dobro) povezane, tako da ukoliko sa "Radeševa" želite preći na "Pribeniš" i nazad, morat ćete jedan dio prepješačiti. Za ljubitelje prirodnog snijega s desne strane žičare Radeševo postoji staza Radeševo 2 koja je odnedavno uređena, ali nema sustav za umjetno zasnježivanje pa je otvorena samo kad ima prirodnog snijega. Ukoliko napada dovoljno snijega, moguće se skijati i direktno ispod dvosjedežnice. Još jedna od "zaboravljenih" staza koje čekaju na obnovu je i Telekit, odlična i strma, no kratka staza na vrhu Radeševa. Noćno skijanje na stazi Radeševo 1 moguće je utorkom i petkom.

Osim 10 kn za parking, za ski karte trebat će izdvojiti barem 110 Kn (poludnevna), dok dnevna karta stoji 130 Kn. Moguće je kupiti i parcijalnu kartu samo za korištenje pokretne trake (65 Kn). Djeca na Platku ne skijaju besplatno, već moraju kupiti simboličnu kartu cijene 10 Kn. Noćno skijanje je 80 Kn. Od sezone 16/17 primaju se i kartice!

Goran Vukelić-.--.-

Na Platku je moguće iznajmiti i kompletnu skijašku opremu. Za sve željne sanjkanja (sanjke je također moguće iznajmiti), uređene su staze u dolini Pribeniš, a moguće je koristit i traku uz Radeševo kraj koje postoji odvojena staza za sanjkaše te za tubing.

Ugostiteljska ponuda uključuje dva planinarska doma, manji "Sušak" (tzv. Mali dom), te veći  "Platak" (tzv. Veliki dom). Veliki dom je u sezoni 15/16 djelomično renoviran, a u planu su i daljnja ulaganja. Pored njih,  u podnožju Radeševa nalazi se i caffe-bar X-bar s popularnom "gljivom", a još jedan Caffe bar Sova uređen je i na samom parkiralištu. Cijene su relativno pristupačne - primjerice kuhano vino u X-baru je 12 Kn, topla čokolada 15 Kn, kava 9Kn. Cijene jela u Velikom domu variraju između 25 Kn za maneštre (fažol, jota), do 47 Kn (gulaš od divljači). U ponudi su još i razna pečenja, meso sa žara, ali i palačinke i štrudle.

Goran Vukelić-.--.-

Osim zimi, Platak je vrlo popularan i ljeti, kao ishodište brojnih zaljubljenika u planine. Na samo nekoliko sati hoda uređenim i obilježenim planinarskim stazama, nalaze se vrhovi Snježnik i Risnjak, s prekrasnim vidikovcima. Makadamske ceste po Platku odlične su za brdski biciklizam ili laganu šetnju prirodom, a domovi su otvoreni cijele godine. Pored toga Županija je izdvojila značajna sredstva za uređenje i ljetnog dijela ponude pa se tako na Platku mogu iznajmiti mjesta za roštiljanje (u cijenu je uključena i sva potrebna oprema za roštiljanje), može se igrati odbojka na pijesku, mali nogomet, košarka, voziti autiće s pedalama, unajmiti bicikle, skakati po trampulinu ili se igrati u dječjim parkićima koji imaju zaista odlićne sprave kao i mali "zip-line" za djecu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. siječnja 2012.   19:12h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

  • Objavljeno: 06. siječnja 2012.   17:12h

    Član od:
    06.01.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rovinj

    Jel mi moze netko dati malo vise informacija o smjestaju?
    Znaci ima 2 planinarska doma "Platak" i "Sušak".A kolike su cijene?I koliko ljudi moze u 1 sobu?I kako rezervirati?

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 322062
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr