SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

23.03.2011.      

Autor: Goran Razić

Photo: Sljeme.hr, Goran Razić

 

Sljeme

Skijalište Zagrepčana i velika blagodat ponad glavnog hrvatskog grada. Sljeme nudi skijanje na 20 minuta od centra Zagreba, što je prava rijetkost bilo gdje u svijetu, no ovdje je već više od pola stoljeća svakodnevica.

Sljeme
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 170 km
udaljenost od Zagreba 10 km
 

Sljemensko skijalište je smješteno između 720 i 1.025 mnv, odnosno na samom vrhu planine Medvednice, koja je ujedno i zaštićeni Park prirode. Do vrha planine vodi 17 km duga sljemenska cesta, koja na svojoj trasi nudi pretežno jednosmjeran promet. 

Do u nazad nekoliko godina, osim automobilom, do vrha Sljemena je bilo moguće stići i legendarnom sljemenskom žičarom (gondolom za četiri osobe, nap.a.), koja je svakodnevno prevozila izletnike, planinare i skijaše još od 1964. godine. Sada, kada je otišla u zasluženu mirovinu, za transport skijaša zaduženi su automobili ili javni gradski autobusni prijevoz, koji je moguće pronaći na okretištu na Mihaljevcu, do kuda vozi i redovna tramvajska linija. Ta opcija je za preporuku i u slučaju da se u zimskim uvjetima ne usudite autom voziti sve do vrha, bolje je da na Mihaljevcu ostavite auto i bezbrižno krenete busom prema vrhu. 

-.-Sljeme.hr-.-
Pristup do skijališta je vrlo dobar, a posjetiteljima se nude tri varijante. Prva varijanta vodi na vrh skijališta sa zagrebačke (južne) strane već spomenutom sljemenskom cestom. Cesta je u nekoliko navrata popravljana, posebice za potrebe transporta uoči utrka Svjetskog skijaškog kupa, a kako nekoliko ralica cijele zime vodi brigu samo o njoj, brige o snježnim nanosima su potpuno nepotrebne. Cesta se redovito čisti i posipava, iako je za jakih zima potrebna i obavezna zimska oprema.

Druga varijanta je uspon sa zagorske (sjeverne) strane iz Stubice, cestom gotovo do samog vrha. Taj pristup se spaja s cestom koja dolazi iz Zagreba te ju često koriste skijaši iz zagorskih mjesta. Treća i najnovija varijanta je cesta iz Gornje Bistre, koja vodi do dna Crvenog spusta. Cesta je relativno nova i potpuno je uređena te je zanimljiva utoliko što se ne penje na sam vrh, već tek do dna popularnog Crvenog spusta, što u prijevodu znači kraću vožnju i brži dolazak. Ova varijanta se preporuča za skijaše iz Zagorja ili zapadnog dijela grada. Jedini problem je relativno oskudan broj parkirnih mjesta.

Goran Razić-.--.-
S pretežno sjevernom i sjeveroistočnom orijentacijom skijaških staza Sljeme je koliko toliko zaštićeno od neželjene južine i sunca. No, relativno mala nadmorska visina, pretežno nizinsko okruženje i blizina milijunskog grada ipak često rezultiraju temperaturnim inverzijama i naglim zatopljenjima.  

Skijalište ima realnih 4 km staza. A ako ćemo biti precizniji, prema službenim podacima to iznosi 4.045 m. Na skijalištu operiraju dvije vučnice (sidra) i jedna sjedežnica, popularni trosjed. U idealnim uvjetima kapacitet žičara je 3.300 skijaša u satu. Skijaške karte se kupuju na dnu vučnice na Bijeloj livadi i na dnu sjedežnice. 

-.-Sljeme.hr-.-
Skijašima i borderima na raspolaganju je pet skijaških staza. Tu su redom Bijela livada, dužine 390 m (lagana staza), bijeli ili obiteljski spust dug 1.110 m (lagana staza) koji se spušta sve do dna sjedežnice. Zatim je tu Plavi spust dužine 1.090 m, koji također dolazi do dna sjedežnice. Zeleni spust je dug 480 m, i njime vozi jedno sidro, dok je prava poslastica Crveni spust, dužine 975 m, a koji je FIS homologirana staza, potpuno uređena za potrebe skijaških natjecanja.

Mnoge možda mogu zbuniti imena staza. Naime boje nisu previše vezane za njihovu težinu. Tako da ako bi pokušali sljemenske staze gradirati prema FIS oznakama situacija bi bila sljedeća:

Bijela livada = staza plave kategorizacije 
Bijeli spust = staza plave kategorizacije
Plavi spust = staza plave kategorizacije
Zeleni spust = staza crvene kategorizacije
Crveni spust = staza crvene kategorizacije

Zanimljivo je da je nekada u funkciji bila i jednosjedežnica, ispod koje je vodila popularna (crna) staza imena "Panjevina". No ona nije u upotrebi već gotovo 30 godina te je stoga ostala u sjećanju samo starijim generacijama zagrebačkih skijaša i skijašica. 

Goran Razić-.--.-
Posebna poslastica sljemenskim posjetiteljima je noćno skijanje na odlično osvijetljenim stazama. Noćno skijanje je moguće na dvije skijaške staze - na Crvenom spustu i na Bijeloj livadi, što je i više nego dovoljno za rekreaciju utorkom, četvrtkom i subotom.

No Sljeme je u svijetu ipak poznato po drugoj stvari. Upravo je Crveni spust taj čije su fotografije obišle cijeli svijet. Utrka Svjetskog skijaškog kupa, koja se već sedam godina održava na Sljemenu, pravo je malo čudo, koje zapanjuje čitav skijaški svijet svojim izgledom, organizacijom i odličnom posjetom. Utrke "Snježne kraljice" postale su tradicija i neizostavna stanica FIS kalendara Svjetskog skijaškog kupa.  

S druge pak strane borderi i freestyleri, osim improviziranih i prenosivih elemenata, na Sljemenu nemaju snowpark i to je jedan od većih problema. Inicijative za izgradnju postoje te se u skorijoj budućnosti ipak možda napravi neko rješenje za sve popularniji vid snježne zabave, no osim financijskih prepreka postoje i one birokratske koje zabranjuju bilo kakvu gradnju u vršnoj zoni Medvednice zbog statusa Parka prirode. 

No na Sljemenu ne skijaju samo Zagrepčani. Sve je više onih koji svoj zimski, ali i ljetni odmor, traže na padinama Sljemena. Mirno gradsko skijalište, koje često zna patiti pod naletima gužve i loše educiranih i oskudno opremljenih skijaša, zato u ponudi ima nekoliko smještajnih i ugostiteljskih objekata. Smještaj je moguće potražiti u hotelskoj ili pansionskoj varijanti u Tomislavovom domu te u Snježnoj kraljici, dok je dobar domaći obrok po normalnim cijenama  moguće dobiti u Zlatnom medvjedu, Vidikovcu, Puntijarki ili pak restoranu Jezero, koji je smješten na samom dnu Crvenog spusta.

-.-Sljeme.hr-.-

Kratko opuštanje moguće je potražiti i u "okrijepnim" kućicama, koje nude pečene lepinje, kobasice, sendviče te kuhano vino, čaj ili pivu. Svi ti mali objekti smješteni su na vrhu, sredini ili dnu Bijele livade. 

Zagrebačko skijalište ima zaista mnogo lica. Moći ćete ga doživjeti u magli, mekoj ili pak ledenoj stazi, s velikim brojem ljudi ispred sebe na noćnom skijanju ili u kišnim proljetnim uvjetima. U tom slučaju mnogi negoduju i odlučuju se za alternative. No Sljeme je napravilo kvalitativni iskorak enormnih razmjera u posljednjih 10 do 15 godina. Stoga su odlično uređene staze, za koje su krivi potpuno novi snježni topovi, nekoliko suvremenih ratraka, ali i znanje djelatnika, sve češća pojava na Sljemenu. Kako god bilo, kada izađete s posla, skinete kravatu, sjednete u auto i za 20 minuta ste na noćnom skijanju, svi problemi i sve nedaće postaju miljama daleko. Upravo to je najveća prednost Sljemena. A kada to sve košta 70 kn (noćno skijanje i skijanje radnim danom), ili 100 kn (skijanje vikendom), onda je Sljeme uvjerljivo najbolji omjer uloženog i dobivenog. 

 

Prema odabiru čitatelja Skijanje.hr-a u godišnjim anketama ovo skijalište je proglašeno najboljim u kategorijama:

 Najbolje noćno skijanje






Najbolje noćno






-.--.-Najbolje noćno







Pregled godišnjih anketa:
Najbolji u sezoni 04/05
Najbolji u sezoni 05/06
Najbolji u sezoni 06/07
Najbolji u sezoni 07/08
Najbolji u sezoni 08/09
Najbolji u sezoni 09/10




 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 317757
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr