SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

08.02.2006.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Vrbovsko, www.tz-vrbovsko.hr 

Gradi se novo skijalište u Vrbovskom

2,1 km staza i 3 ski lifta mogla bi planirano skijalište izbaciti na vrh najpoželjnijih ski destinacija u Hrvatskoj.

Nedavno doneseni Prostorni plana grada Vrbovskog u svojim kartama ima ucrtan teren za izgradnju skijališta pod nazivom Bijela kosa. Dovoljan je to bio razlog da se kod direktora istoimenog gradskog poduzeća, Tihomira Magdića, raspitamo o planovima vezanim uz ovu novu ski destinaciju u Gorskom kotaru.

G. Magdić, za početak, možete li nam približiti točnu lokaciju planiranog skijališta Bijela kosa?

Skijalište Bijela kosa je u Prostornom planu grada Vrbovskog ucrtano na području ispod istoimenog vrha. Nalazi se tek 5 km od predjela Vrbovskog zvanog Jablan, te samo 10 km od izlaza "Vrbovsko" sa autoceste Rijeka-Zagreb. Dakle, lokacija je gotovo pa idealna što se tiče blizine prometnica i pristupačnosti skijašima sa mora i iz unutrašnjosti.

Koliko se odmaklo u planovima vezanim za izgradnju skijališta?

Izrađena je projektna dokumentacija te Studija o utjecaju na okoliš na osnovu koje je dobivena suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za izgradnju skijališta. Također, izrađen je Idejni projekt na temelju kojeg će se ishodovati lokacijska dozvola. Predstoji nam sada rješavanje vlasničkih odnosa budući da se navedeni predio nalazi u vlasništvu Hrvatskih šuma, tj. Republike Hrvatske. U suradnji s njima planiramo i osmisliti trasu staza na skijalištu, posjeći višak drveća, izravnati teren, nasuti zemlju i posijati travu. Sve to nam mehanizacija Hrvatskih šuma može jednostavno omogućiti. Usporedo s time, radi se i na dovođenju vodovoda te električne energije do skijališta i što se toga tiče već smo izvidjeli teren sa nadležnim služabam tako da problema ne bi smjelo biti.

Istaknimo malo tehničke značajke skijališta… Kolika je planirana površina skijališta, broj staza te planiranih ski liftova?

U Prostornom je planu za skijalište predviđena površina od 43 hektara, od čega 25 hektara samo za staze. Skijalište bi počinjalo na nadmorskoj visini od 800 m, a završavalo na 1289 m n/m. Predviđene su 2 staze, duža od cca 1,600 m te kraća, duljine cca 540 m. Visinska razlika duže staze iznosila bi 450 m, što je podatak koji obećaje održavanje FIS utrka na Bijeloj kosi. Skijaše bi prevozile dvije četverosjedežnice te jedna vučnica ("tanjurići").

Koliko je mikrolokacija skijališta pogodna za trajanje sezone? Planira li se i umjetno zasnježenje?

Mikrolokacija je jedna od najboljih u Republici Hrvatskoj. Potpuna sjeverna ekspozicija jamči nesmetano skijanje sve do kraja travnja. Usporedo s dovodom vode na Bijelu kosu u planu nam je, naravno, i infrastruktura za umjetno zasnježivanje. Čak štoviše, planiramo i umjetno osvjetljenje staze kako bi omogućili i noćno skijanje. Postavili smo i meteo stanicu kod predviđenog polazišta ski lifta te prikupljamo i obrađujemo podatke o vremenskim prilikama.

Kolika je cijela investicija "teška"? Kakve pozitivne efekte očekujete po pitanju zaposlenosti na području Grada?

Projekcije govore o potrebnom iznosu od 30 milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Otvorit će se potreba za 10-ak radnih mjesta na samom skijalištu, no pozitivne efekte očekujemo i na planu širenja gastronomske i smještajne ponude u Vrbovskom. Grad potiče otvaranje smještajnih kapaciteta koji će zasigurno dobro doći kad se skijalište jednom otvori. Porasla je i potražnja za zemljištima u Vrbovskom te je cijeli ovaj projekt svojevrsni zamašnjak napretka našeg grada i okolice.

Najzanimljivije pitanje, kada možemo očekivati početak rada?

Pa, ukoliko sve pripremne radnje proteknu u redu, možemo najaviti puštanje u pogon već u sezoni 2007/08. Dotad nas čeka velik posao, no rezultati ne bi smjeli izostati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 31587
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr