SKIJALIŠTA

»

NJEMAČKA

13.07.2009.      

Autor: Ivan Kašuba 

Njemačka skijališta

Njemačka je u skijaškom svijetu kod Hrvata poznata najčešće po utrkama Svjetskog skijaškog kupa. No da li je to uistinu sve što nudi? Ima li Njemačka što za ponuditi i skijašima-rekreativcima? Odgovor je svakako pozitivan.

Njemačka je podijeljena u nekoliko skijaških pokrajina. Tu su Gornja Bavarska, Allgaü, Schwartzwald, Bayrischer Wald, Rhoen, Schwäbische Alb. Nadmorska visina skijališta u prosjeku nije prevelika, a kreće se između 500 i 2.950 metara, no uzimajući u obzir klimatski utjecaj bavarskih i austrijskih Alpa, skijanje je moguće od 12. pa sve do kraja 3. mjeseca.

Njemačka skijališta u prosjeku su veličine od 20 do 35 km staza, i njihova se velika većina nalazi u pokrajinama Gornja Bavarska i Allgaü. Naravno, kao i sve ostale skijaške zemlje, i Njemačka ima nekoliko skijališta, a koje broje i preko 100 km staza. Tu možemo izdvojiti Alpenplus regiju s njenih pet skijališta i 160 km staza, te Zugspitzearene čiji glečer s okolnih 9 skijališta broji ukupno 234 km skijaških staza. Ostala, manja skijališta, imaju od 5 do 10 km staza, koje se najčešće nalaze na periferiji nekog gradića i zadovoljavaju potrebu za poludnevnim ili vikend boravkom na snijegu.

-.-Skijanje.hr-.-

Put do skijališta je relativno jednostavan. Vinjete u Njemačkoj nema, niti dodatnog plaćanja autocesta. Velika razgranatost autocesta kroz Njemačku, omogućava brz i siguran dolazak na skoro svako ili blizu svakog skijališta. Ceste su gotovo uvijek očišćene od snijega, osim u uvjetima obilnijih snježnih padalina, kada je potrebno neko vrijeme za njihovo kompletno čišćenje. U svakom slučaju, kao i u ostalim planinskim regijama, potrebno je uvijek uza se imati zimsku opremu.

Nijemci u ulozi domaćina su jako ljubazni i gostoljubivi. Većinom svojim gostima prilaze s osmjehom, rado razgovaraju i vrlo su srdačni. Što se smještaja tiče, tu nema problema. Kada i kako god ugovorite apartman, on će vas čekati u svom punom sjaju, ponekad i s poklonom dobrodošlice. Smještaji su komforni i podosta veliki, dosta sličnim austrijskima, a cijene se kreću od 20 eura po osobi na dalje.

-.-Skijanje.hr-.-Kod Nijemaca, poznatih gurmana i ljubitelja piva, hrana je raznolika te se, uz već dobro poznate ski specijalitete Germknödl, Apfelstrudel, ondje tako mogu naći i pravi njemački specijaliteti poput svinjske koljenice, bavarskih kobasica, nakon kojih možete birati između tekućih specijaliteta kao što poznata njemačka piva, kojima se ponose, pogotovo u Bavarskoj.

Skijaške žičare su u vrlo dobrom stanju. Na manjim skijalištima u prosjeku nailazite na sidra i sjedežnice, međutim, prometnija skijališta pokreću i gondole, od onih malih pa sve do onih koje primaju i nekoliko stotina ljudi. Sjedežnice su najčešće novije proizvodnje, izgrađene radi zamjena dotrajalih vučnica. Cijene ski karata se kreću od 25 eura za mala obiteljska skijališta, pa sve do 37 eura za neke od poznatijih i popularnijih skijaških regija.

Glečerska skijališta nisu Nijemcima jača strana. Ponos i dika Njemačke je svakako Zugspitze, na kojem je moguće skijanje sve do travnja, a ako snježni uvjeti dopuštaju i duže.

Iako skijaški podosta 'manja' od susjedne Austrije, udaljenije Francuske ili pak Italije, Njemačka nudi zanimljiva, ponudom bogata i izuzetno kvalitetna obiteljska skijališta, na kojima gužve nisu uobičajene.

Često povezana u skijašku regiju, ili pak samostalna, ovakva skijališta čine odličan izbor za jednodnevna vikend-skijanja. Dok nekoliko skijališta-'bisera' svakako zaslužuje jedan ipak sasvim bolji tretman u očima budućih potencijalnih gostiju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 291875
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr