SKIJALIŠTA

»

ŠVICARSKA

18.04.2014.      

Autori: Elinka Barišić, Ivan Ilijevski

 

St. Moritz

Mondeno, švicarsko skijalište svojom raznolikom ponudom zimskih aktivnosti, ali i luksuzom i ekskluzivom privlači mnoge turiste i znatiželjnike, no prvenstveno ljude koji od zimskog odmora očekuju samo najbolje.

St. Moritz
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 638 km
udaljenost od Zagreba 778 km
 

Švicarski St. Moritz maleno je mjesto koje se smjestilo neposredno uz švicarsku granicu s Italijom. Još davne 1864. godine, u ovom mjestu rodila se ideja o zimskom turizmu, te se St. Moritz s pravom može nazvati kolijevkom skijaškog turizma kakvog poznajemo danas. Anegdota kaže kako je jedan od prvih hotelijera u tom području, Johanes Badrutt, ponudio okladu četvorici britanskih ljetnih turista: nek se vrate zimi i ako im se ne svidi, Badrutt će pokriti sve troškove. No, ako budu zadovoljni, pozvao ih je da budu njegovi gosti koliko god to zažele. Britanci su tako došli u St. Moritz za Božić 1864. godine, a ostali su čak do Uskrsa! Njih četvorica bili su prvi zimski turisti u Alpama, otkrivši tako sasvim novi i čarobni svijet, a St. Moritz započeo je svoju dugu tradiciju hotelijerstva i turizma od kojeg i dan danas živi.

St. Moritz je, osim po luksuznim hotelima, poznat i po brojnim i raznovrsnim zimskim sportovima, poput pola i kriketa na ledu, curlinga, boba i mnogim drugima, no i kao prvo alpsko mjesto s golf igralištem. Ovo je također i prvo mjesto koje je odlučilo patentirati i zaštititi svoje ime i logo!

-.-Goran Razić-.-

No, vratimo se pravoj temi - skijanju. St. Moritz je zapravo središte regije Engadin. Regija kao takva, sastoji se od nekoliko skijališta, te obuhvaća više od 99 km skijaških staza, tri vrha viša od 3.000 m, 56 gondola i ostalih žičara, s najdužom noćnom stazom u Švicarskoj te najvišim vrhom u ovom dijelu Alpi na kojeg stiže gondola (Corvatsch 3.303 m). Furtschellas, Corvatsch, Corviglia, Marguns i Diavolleza zapravo su odvojena skijališta i, na žalost, ne postoji poveznica skijama. Javni autobusni prijevoz je, naravno, uključen u cijenu skipassa.

Najveće od svih skijališta u Engadin regiji je Corviglia, smještena neposredno iznad samog St. Moritza. Na oko 80-ak km staza prevozit će vas vrlo moderan sustav žičara koji uključuje dvije stajaće gondole, jednu sjedeću, dva vlaka, 12 sjedežnica, te tek 5 vučnica. Skoro 90% svih sjedežnica su sa 4 ili više mjesta, te su natkrivenog tipa, a neke od njih imaju automatsko podizanje i spuštanje zaštitne pregrade.

Staze su izvrsno povezane, a uglavnom su crvenog karaktera, uz poneku crnu ili plavu. No neka vas ovaj podatak ne zavara, jer ipak je ovo mjesto gdje su se vozila već četiri Svjetska skijaška prvenstva (zadnje 2003. godine), te i Svjetski kup, pa su i crveno deklarirane staze "tamnocrvene".

-.-Goran Razić-.-

S obzirom da su brda iznad St. Moritza vrlo razvedena, splet žičara i staza vodit će vas na neočekivana mjesta, iz šumskih predjela na 1700 mnm, sve do surovih, glečeru nalik, predjela najvišeg vrha Piz Nair na 3057m, na kojem je uređen restoran i vidikovac. Piz Nair ujedno je poznat i po najstrmijem startu u disciplini muškog spusta ikad - s nagibom od čak 45° natjecatelji su postizali u manje od 7 sekundi brzinu od čak 130 km/h što je gotovo jednako slobodnom padu! Vrlo dobra obilježenost staza, brojni putokazi, te numerirane staze sa sigurnošću će vas provesti po Corviglii, za koju će boljim skijašima biti dovoljan jedan dan. Put u podnožje dovršite dugačkim, blagim, šumovitim stazama s prekrasnim pogledom u dolinu.

-.-Goran Razić-.-

Švicarsku preciznost, ali i brigu o skijašima, osim po označavanju staza moguće je vidjeti i po obilježavanju apsolutno svakog kamena na stazi! Crno-žuti štapovi prekriženi u znak X upozorit će vas na potencijalnu opasnost po vaše skije (i vas). No ako ste mislili da je ovdje kraj... ne, ne. Staza broj 4 na kojoj se voze utrke Svjetskog kupa, smještena je u samoj sredini skijališta, ispod gornje stanice gondole Signal. Kad je zatvorena zbog trka, skijalište bi bilo odsječeno na dva dijela, pa su se zato Švicarci dosjetili i ispod staze prokopali splet tunela.

Stižete li u St. Moritz osobnim automobilom, na raspolaganju su vam tri ishodišne točke za skijanje. Jedna je u samom središtu grada (St. Moritz Dorf) od kuda kreće skijaški vlak. Druge dvije su u mjestima Cerelina i St. Moritz Bad, a od kuda kreću gondole. Preporučamo auto ostaviti na zadnjem (Bad) iz kojeg kreće gondola Signal, jer posjeduje najveće parkiralište, no i cijena parkiranja je najjeftinija. Ovdje ćete tako za cijeli dan platiti 5 CHF (3,23 EUR), dok je u središtu grada u natkrivenoj garaži parkiranje oko 2 CHF (1,30 EUR), ali po satu!

Corvatsch je skijaško područje, koje će zasigurno zadovoljiti svakoga tko voli skijanje. Ovo područje je, naime, definitivno pogodnije za one koji stavljaju naglasak na skijanje, a manje na sjedenje u restoranima. Ovdje je daleko manje restora, a staze su zanimljivije i strmije, pa je teren pogodniji za one koji već znaju skijati. Ovdje je i manje skijaša zbog zahtjevnijih staza i manje sunca. Corvatsch je odlično mjesto za off - piste skijanje.

Veliki izbor različitih couloira i zahtjevnog terena izvan staza privlači freeskijaše. To je mjesto gdje se svake godine održavaju freeride i freestyle natjecanja. Samo činjenica da je u 2011. ovdje održano natjecanje Svjetskog freeride kupa ukazuje na ozbiljnost terena. To je područje bogato sjevernim padinama, tako da uvijek možete pronaći mekani snijeg. U sistem se možete uključiti iz mjesta Surlej ili Furtschellas (oboje velike kabine za više od 100 ljudi).

Diavolezza se nalazi na 20-ak minuta vožnje od St. Moritza, tako da je ovdje općenito znatno manji broj skijaša. Skijaške staze su uglavnom zahtjevne, strme i lijepe.

Ova regija je okružena ogromnim planinama oko 4000 metara nadmorske visine. Obilje visokih vrhova, plavih ledenjaka i mali broj skijaša - to je ono što čini ovo mjesto jednim od najljepših područja u kantonu Graubünden. Tu je i najdulja označena staza u Švicarskoj - Diavolezza Gletscher Run, koji traje oko 45 minuta. Put vodi od vrha kroz Munt Pers Glacier, Morteratschgletscher kroz nevjerojatne ledene formacije i završava na željezničkoj postaji Morteratsch, odakle se možete vratiti vlakom do glavne žičare Diavolezza.

-.-Goran Razić-.-

Ukoliko mislite da je St. Moritz "rezerviran" samo za klijentelu dubokih džepova, prevarili ste se. Da, naravno, susrest ćete besprijekorno sređene, isfenirane i našminkane skijašice, sredovječnu gospodu sa zalizanim frizurama i luksuznim unikatnim skijama, no isto tako ovdje se mogu susresti i najobičniji ljudi, a i oni koji još uvijek nisu zamijenili svoja kričavo-žuta, jednodijelna odijela s početka osamdesetih i uske skije koje dosežu 2 m visine.

Punu raskoš posjetitelja i stanovnika možete okusiti razgledavajući brojne blještave i skupe dućane u gradu, poput Cartiera, Prade, Rolexa i sl.

-.-Goran Razić-.-

No, cijene nisu "paprene", koliko je za očekivati. Primjerice u sportskim dućanima u središtu grada cijene opreme su čak i jeftinije nego kod nas, pića na skijalištima su oko 3 EUR, dok se za hamburger mora izdvojiti oko 5-6 EUR. Dnevni skipass je 50 CHF (32 EUR), a da St. Moritz i nije toliko nedostižan pokazuju i cijene sedmodnevnih paket-aranžmana već za 428 CHF (277 EUR). Napomenimo i to da sve možete plaćati, osim u Švicarskim francima i u Eurima, a primaju se (naravno) i kreditne kartice.

Krenete li na put do St. Moritza pripremite se na, ovisno o varijanti, oko 8 sati vožnje. Jedna varijanta puta vodit će vas kroz Sloveniju, Austriju pa preko Innsbrucka na Švicarsku i St. Moritz. No putujete li subotom, kroz Austriju su velike migracije skijaša, pa je možda pametnije krenuti put Trsta pa talijanskim autoputom do Verone-Bolzana-Merana i lokalnom cestom preko Zerneza u St. Moritz. Ovaj put smo i mi isprobali i pokazao se kao vrlo brz i siguran. Skoro 450 km je autocesta (oko 20 Eu), a sveukupni put do Rijeke je 630 km. Problematičan može jedino biti prijevoj kroz Švicarsku koji zimi nije najidealnije čišćen, pa svakako preporučamo zimske gume. Osim na Bolzano, moguće je odabrati i put preko Brescie i Bergama koji je nešto kraći, no također prelazi preko prijevoja.

-.-Goran Razić-.-

Ukoliko zimujete u, kod nas vrlo popularnom, talijanskom Livignu, svakako iskoristite priliku i zaputite se na jednodnevni izlet u St. Moritz. Od Livigna je udaljen tek nešto više od sat vremena vožnje (oko 60 km preko Zerneza), a jednodnevni skipass za Corvigliu ćete, ukoliko imate tjedni iz Livigna, platiti po 50% nižoj cijeni!

St. Moritz je nezaboravno iskustvo, planine su prekrasne, a staze odlične i raznolike. Ukoliko ste u prilici, ne propustite vidjeti jedno od najboljih skijališta na svijetu, odnosno, kako sami za sebe kažu, "St. Moritz - Top of the World".

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 19. svibnja 2014.   15:52h

    Član od:
    16.02.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Bio prije 2 godine i sve je bilo kao u priči.:-)
  • Objavljeno: 19. travnja 2014.   19:42h

    Član od:
    09.02.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, vrbovec,

    Dnevni pass nije 50 vec 70 chf. Cijene na stazama prevelike a u gradu bezobrazne.
    2 esspresa i jedna cola 20 franaka.
    Sve u svemu nista posebno a puno preskupo i razvikano.

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 317190
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr