08.02.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Novi svjetski prvaci u superveleslalomu su Schmidhofer i Guay

Održana su prva natjecanja Svjetskog skijaškog prvenstva u St.Moritzu. Svjetski prvaci u superveleslalomu postali su Nicole Schmidhofer i Erik Guay.

Prva dva dana Svjetskog skijaškog prvenstva u švicarskom St.Moritzu donijela su utrke superveleslaloma u obje konkurencije. Djevojke su u utorak imale čast otvoriti 44. Svjetsko skijaško prvenstvo u alpskom skijanju. Podsjetimo, na prvenstvu svaka zemlja može imati najviše četiri predstavnika u pojedinoj utrci.

Već u prvoj utrci svjedočili smo senzaciji. Nova svjetska skijaška prvakinja opet dolazi iz Austrije, ali ovoga puta nije riječ o braniteljici naslova Anni Veith. Malo je tko mogao očekivati da će Austriju proslaviti dvadesetsedmogodišnja Nicole Schmidhofer. Treba li uopće napominjati kako je to rezultat karijere za sjajnu Austrijanku. Do sada je samo dva puta stupila na pobjedničko postolje, oba puta u Cortini d'Ampezzo, no nikad se, bar do jučer, nije popela na najvišu stepenicu istog.

Njezino superveleslalomsko izdanje bilo je sjajno. Odskijala je utrku bez greške, posebno donji dio staze. U cilju je vrijeme stalo na 1:21.34 te je označilo početak slavlja za sjajnu Austrijanku. Do druge pozicije i srebrne medalje stigla je reprezentativka Lihtenštajna, Tina Weirather. Iako se potajno nadala pobjedi, na kraju je za prvakinjom zaostala 0.33 sekunde. Velika pogreška u drugom dijelu staze zasigurno ju je koštala pobjede. Šteta, Tina je ove sezone već tri puta osvajala druga mjesta te je jedanput bila treća. Zanimljivo, svoju posljednju pobjedu pamti upravo iz St.Moritza na završnici prošle sezone.

Bronca je pripala jednoj domaćoj predstavnici. Naravno, riječ je o sjajnoj Švicarki i aktualnoj pobjednici Svjetskog skijaškog kupa, Lari Gut. S obzirom na to da još uvijek osjeća posljedice ispadanja u Cortini d'Ampezzo, rezultat i nije razočaravajući. Ipak je osvojila medalju. Njezino superveleslalomsko izdanje bilo je sporije od Schmidhoferinog za 0.36 sekundi. Vjerujemo kako će zlato napasti već u utrci alpske kombinacije i posebno spusta.

Iz utrke valja izdvojiti ispadanja dviju velikih skijašica, Lindsey Vonn i Anne Veith. Možda su mali podbačaj, osvajanjem desetog i jedanaestog mjesta, napravile i Ilka Štuhec te Sofia Goggia. Za sve njih ubrzo stižu novi izazovi, a time i nove šanse za najviša ostvarenja. Hrvatska predstavnica u superveleslalomu bila je Leona Popović, ali nažalost niti ona nije uspjela doći do cilja.

Samo dan kasnije održana je utrka superveleslaloma za muškarce. Iako smo u toku sezone imali prilike svjedočiti izuzetnim utrkama, današnje natjecanje bilo je toliko dinamično i zanimljivo, s mnoštvo obrata, da ga ni najbolji scenaristi ne bi bolje osmislili.

Pomalo senzacionalno, novi superveleslalomski svjetski prvak postao je tridesetpetogodišnji Kanađanin Erik Guay. Današnjim izdanjem podsjetio je na svoje najbolje skijaške dane. Vrijeme od 1:25.38 ostalo je neuhvatljivo za sve ostale skijaše. Sličan uspjeh postigao je 2011. godine, kada se na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Garmisch Partenkirchenu okitio naslovom pobjednika spusta. Erik definitivno zna sjajno skijati kada je najvažnije.

Srebrnu medalju osvojio je, trenutno prvo Norveško ime brzih disciplina, Kjetil Jansrud. Do vožnje Guaya bilo je to definitivno najbolje izdanje te je malo tko očekivao da neće ostati na najvišoj poziciji. Guay je na kraju ipak bio bolji za 0.45 sekundi. Tijekom same utrke nije se naziralo toliko uvjerljivo slavlje Kanađana. Ulaskom u cilj se ispostavilo kako je Guay ipak bio dosta brži u posljednjem dijelu staze.

Do brončane medalje senzacionalno je stigao Guayev sunarodnjak, Manuel Osborne Paradis. Sa startnim brojem 26 odskijao je jednu fenomenalnu utrku, pogotovo prvi dio staze. Ulaskom u cilj pokazalo se kako je za pobjednikom zaostao 0.51 sekundu što mu je donijelo jedan od najboljih rezultata karijere. Tridesettrogodišnji Kanađanin tri je puta imao prilike stati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, no ovo mu je prva medalja s velikih natjecanja. Srijeda je definitivno bila veliki dan za kanadsku reprezentaciju.

Sama staza bila je vrlo zanimljiva, prava superveleslalomska. Sadržavala je mnoštvo skokova s kojima su skijaši imali podosta problema. Možda najveće razočaranje utrke bio je Beat Feuz, od kojeg se očekivalo puno više od dvanaeste pozicije. S druge strane, osim vodećeg trojca, Alexis Pinturault može biti vrlo zadovoljan s ostvarenom šestom pozicijom. U superveleslalomskoj utrci imali smo dva predstavnika. Filip Zubčić plasirao se na 31. poziciju sa zaostatkom od 3.67 sekundi za pobjednikom, dok Max Ullrich nije uspio završiti utrku.

Četvrtak donosi stanku u natjecanjima Svjetskog skijaškog prvenstva. Umjesto toga, planirani su treninzi spusta u obje konkurencije. Natjecanja se nastavljaju u petak utrkom ženske alpske kombinacije, dok nas u subotu očekuje muška utrka spusta. Prvenstvo je tek počelo, a već smo doživjeli mnoštvo uzbuđenja. Veselimo se onome što tek slijedi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 262472
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr