SKIJALIŠTA

»

ŠVICARSKA

17.09.2007.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić 

Zermatt

Jednom davno preko sedam brda i sedam dolina...

Zermatt
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 713 km
udaljenost od Zagreba 853 km
 

... nastalo je malo mjesto okruženo alpskim četiritisućnjacima. Mjesto u kojem je sve prepuno drvenih kućica, mjesto u kojem svaki balkon krase na stotine cvjetova, mjesto u kojemu se ne čuje buka prometa, već samo lagani žubor rijeke i zvona krava na ispaši.

Mjesto je to u kojem nema smeća, sve livade i travnjaci uređeni su do savršenstva, a svisci koji bezbrižno trčkaraju okolo ne mare previše za ljudske posjetitelje. Mještani tog mjesta uvijek su nasmiješeni, a svi od reda pričaju više od 4 različita jezika i ljubazno dočekuju goste. Ne, to nije izmišljeno mjesto, iako u svakom detalju djeluje kao da je upravo izašlo iz neke alpske bajke. To je Zermatt, skriveni raj duboko u srcu švicarskih Alpi.

Malo koje skijaško naselje može ostaviti ovakav dojam, pa čak i na prvi pogled. Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, skijaš, alpinist, planinar ili samo šetač, ovdje ćete definitivno doći na svoje. Ovdje vas neće nitko čudno gledati ukoliko na popodnevnu kavu došečete s alpinističkim ruksakom punim karabinera i konopa, ili ako navečer u otmjeni restoran uđete u gojzericama. Ovdje je to sasvim normalno, jer Zermat je okružen sa čak 38 (!) vrhova viših od 4 tisuće metara, te je idealno ishodište za brojne alpinističke ekspedicije i planinare koji ovdje mogu uživati u netaknutoj prirodi. No mi smo u Zermatt došli kako bi vidjeli što kriju njegove skijaške staze, na kojima se može uživati 365 dana u godini.

-.-Goran Razić-.-

Doputovati u Zermatt nije komplicirano, iako je put dug i broji 700 km od Rijeke, odnosno 850 od Zagreba, te je za njega potrebno utrošiti barem 8 do 10 sati. Od mogućih varijanti, mi smo odabrali onu preko Milana, od kojeg treba slijediti put prema sjeveru. Prilaskom švicarskoj granici prestaje autoput, te slijedi prelazak preko Simplon prijevoja (koji se može izbjeći korištenjem autovlaka). Prijevoj silazi u švicarsko mjesto Brig, te od tuda valja slijediti putokaze prema Vispu nakon kojeg se cesta račva i ulazi u dvije doline - lijevo u Saastal gdje se smjestio Saas Fee, te desno u Mattertal, na kraju kojeg je Zermatt. Za cestarinu ovim putem utrošit ćete 25 - 30 EUR (ovisno od kuda putujete), a švicarsku godišnju vinjetu nije potrebno kupovati. Kraj putovanja autom je u mjestu Täsch u kojem su brojna javna parkirališta na kojima valja pustiti automobil, jer promet od tud na dalje dozvoljen je samo lokalnim taksistima i onima s posebnom dozvolom. Parkinga ima dovoljno, a cijene variraju od 4 - 6 CHF po danu.

Svako parkiralište ima taxi-kombije koji vas mogu prevesti do Zermatta (oko 10 CHF po osobi), a možete koristiti i vlak (7,80 CHF po osobi). No i takav prijevoz smije samo do ulaza u Zermatt, gdje i oni moraju zaustaviti svoja benzinska vozila. Zermatt je "car-free" zona, te po njemu smiju voziti isključivo vozila na električni pogon. Ukoliko imate već osigurani smještaj vrlo je vjerojatno da vaš hotel ili apartmanska kuća ima uslugu besplatnog prijevoza za goste, pa će vas (napomenete li to taxi vozaču u Täschu) mala električna "kutijica" spremno čekati na ulazu.

Sve smještajne jedinice, bilo da je riječ o apartmanima ili hotelima, izuzetno su kvalitetne bez obzira na kategorizaciju, a s tim u skladu su i cijene. Noćenje u prosječnom hotelu s doručkom tako je oko 100-150 CHF po osobi, ovisno o pogledu i sezonskom razdoblju, dok su apartmanske cijene nešto niže, oko 50 CHF po osobi.

-.-Goran Razić-.-

Zermatt nije veliko mjesto, pa će vam za šetnju "od početka do kraja" trebati ne više od 45 minuta, no krećete li prema gondoli u "punoj ratnoj spremi", možete besplatno koristiti električni autobus koji je uključen u cijenu skipassa. Autobusnih stanica ima dovoljno i na svakoj je ispisan vozni red, a autobusi su, treba li to uopće spominjati, točni na minutu. Skijate li ljeti, početna stanica je gondola na kraju samog mjesta koja vozi na Furi, dok zimi možete birati i podzemni vlak koji vozi prema Sunnegga i Rothorn paradisu, te vlak koji vozi na Gornergrat.

Ukupan broj kilometara kojim se može skijati ljeti je 20 km, dok je zimi ovo skijalište spojeno sa talijanskom Cerviniom te se brojka penje na velikih 313 km. Za snijeg se ovdje ne treba bojati, samo skijalište je na izuzetno visokoj nadmorskoj visini, a podaci o visinama na koje se penju žičare govore same za sebe: 3.103 Rothorn paradise, 3.405 Stockhorn, 3.480 Plateau Rosa, te lift koji vozi na čak 3.899 m/nv na samom Matterhorn glacier paradisu. Ovo je ujedno i ljetni skijaški centar gdje se stiže s tri gondole, od kojih se posljednja penje do Klein Matterhorna i najviša je gondola u Europi.

-.-Goran Razić-.-

Ljeti je ovo carstvo snijega i leda, te su uvjeti za skijanje ponekad pravi zimski. Nerijetko usred kolovoza padne svježi snijeg, a temperature se spuste i do -10 stupnjeva, pa dolaskom na glečer zapravo imate dojam kao da skijate usred zimskih mjeseci. Razlog je to i brojnih skijaških reprezentacija koje ovdje imaju svoje ljetne baze.

Zbog velikog broja natjecatelja koji ovdje treniraju većina glečerskih staza je, na žalost, nedostupna, no s obzirom na veličinu ovog glečerskog skijališta mjesta ima dovoljno za sve. Pored vrhunski uređenih staza zabaviti se možete i freerideom u netaknutom snijegu (da, i ljeti!), no tu treba biti oprezan zbog velike količine pukotina i mogućih lavina. Zanimaju li vas vratolomije, Zermatt ima i Gravity snowpark, koji se također temeljito održava, te za njega postoji i posebna vučnica.

Pored pet sidara koje voze ljeti, na glečeru se može odmoriti u brdskom restoranu na Plateau Rosi. Nemojte se iznenaditi dobijete li račun u Eurima, jer restoran se zapravo nalazi u - Italiji. Nakon skijaškog dana, zanimljivo je pogledati i ledenu špilju koja se nalazi podno Klein Matterhorna, u koju je ulaz besplatan. A svakako ne propustite popesti se na vidikovac na samom vrhu Klein Matterhorna s kojeg se pruža veličanstven pogled na okolne vrhove na čelu s veličanstvenom stijenom velikog Matterhorna. Uskoro se ovdje očekuje i dovršetak gradnje staklene piramide u kojoj će biti razni sadržaji, od restorana do muzeja, te vidikovac koji će nadmašiti već postojeći te preći granicu od 4.000 m! Sve ovo ostavit će vas bez daha, i to doslovno, jer na 3.900 m zrak je već poprilično rijedak te treba proći određeno vrijeme za aklimatizaciju.

-.-Goran Razić-.-

Zimi vas u Zermattu čeka splet od 1 podzemnog vlaka, 13 gondola, 9 sjedežnica, 10 vučnica i jednog vlaka, a tome treba pridodati i žičare Cervinie. Pored plavih, crvenih i crnih staza, u Švicarskoj su i one - žute. Tom bojom na planovima su oznaćene 'freeride' staze, a ovdje ih ima čak 38 km! Ne zaboravite niti to da je ovo jedno od rijetkih europskih mjesta u kojima legalno možete skijati helikopterom - imate li dovoljno dubok džep možete si priuštiti heliski s Monta Rose, gdje se ujedno nalazi i najviši vrh Švicarske, Dufourspitze (4.634m). Najduža staza u Švicarskoj također je ovdje i ima 22 km, a na malom džepnom planu dobit ćete i upute kako napraviti ski-safari u dvije varijante: s 10.000 ili 12.500 metara preskijane nadmorske visine.

Zimski skipass je 346 CHF za 6 dana, a želite li skijati i na području Cervinie cijena se penje na 390 CHF. Ljetni skipass je 64 CHF za jedan dan, odnosno 114 CHF za dva dana. Djeca do 9 godina ovdje skijaju besplatno.

Nakon skijanja i silaska u samo mjesto zabava definitivno ne prestaje, jer Zermatt obiluje restoranima, pubovima, disco klubovima, te posebno dućanima i suvenirnicama. Cijene... očekivano visoke, no jednake kao i u ostalim djelovima Švicarske.

Kebab, hamburger ili neko drugo jelo s nogu 9 CHF, ozbiljnije jelo tipa pizze ili pašte oko 20 CHF, bečki ili neko drugo mesno jelo od 30 CHF na više. Pivo je oko 6 CHF, Coca Cola oko 4 CHF, a zanimljivo je da su cijene u marketu (postoji veliki Coopov supermarket neposredno preko puta željezničke postaje) vrlo pristupačne i skoro jednake kao i u Hrvatskoj. Nađete li se ovdje, nemojte otići bez da probate dva specijaliteta koja obilježavaju Švicarsku - prvi je rösti, jelo od krumpira, a drugo je fondue, koji se poslužuje u raznim varijantama, a najpoznatiji je definitivno onaj od sira. I jedno i drugo je od 20 - 25 CHF.

-.-Goran Razić-.-

Za sporazumijevanje nema apsolutno nikakvog problema. Iako spada u njemačko govorno područje, s obzirom na blizinu Italije svi pričaju i talijanski, a jednako dobro znaju i engleski, baš kao i francuski. No... ovdje možete slobodno pričati i hrvatski, jer neki od neslužbenih podataka govore da je skoro trećina stanovništva u ovom dijelu podrijetlom s područja bivše Jugoslavije, pa je prava umjetnost ne naletiti na nekoga "našeg".

Pričati o Zermattu, a ne spomenuti Matterhorn (naslovna fotografija) bilo bi nemoguće. Najpoznatiji je to vrh u Švicarskoj, impozantna i veličanstvena stijena koja se sa svojih 4.478 metara nadvija strmo nad Mattertal dolinom. Matterhorn obilježava apsolutno sve u ovome kraju... od samog imena skijališta (Matterhorn Ski Paradise), do razglednica i suvenira kojima je on neizbježan motiv. Znate li po čemu poznati Toblerone ima svoj prepoznatljivi trokutasti oblik? Po Matterhornu, naravno, a nakon što idući put uzmete Toblerone s police pokušajte pronaći što se to skriva u silueti Matterhorna koja se nalazi na omotu.

Zermatt je doista mjesto iz bajke, bilo ljeti ili zimi. Mjesto za kojeg na odlasku znate sigurno jedno: ovdje ćete se definitivno vratiti!

Zermatt-Cervinia-Monte Rosa: Novi "gigant" u nastanku?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324582
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr