SKIJALIŠTA

»

ŠVICARSKA

06.09.2007.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić


 

Saas Fee

U Saas Fee teško da ćete otići slučajno. Razloga za odlazak u ovaj švicarski raj može biti više, a svi su poprilično jasni...

Saas Fee
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 709 km
udaljenost od Zagreba 849 km

...ili ste strastveni boarder u potrazi za dobrim snowparkom, ili ste natjecatelj u potrazi za dobrim snježnim uvjetima u bilo koje doba godine, ili ste pak skijaški fanatik u potrazi za ponajboljim europskim skijalištima. Ako spadate u neku od ovih kategorija onda će vam se Saas Fee zasigurno dopasti, u suprotnom, lijepo je otići i vidjeti, ali odabir će gotovo uvijek pasti na neku bližu destinaciju.

Put od 840 km od Zagreba i oko 720 km od Rijeke nikako nije zanemariv, pogotovo ako se uzmu u obzir često teški uvjeti na talijanskim autocestama. No jednom kad čovjek uđe u Švicarsku, sve se čini ljepše i prilagođenije čovjeku, zapravo, gotovo sve, cijene su recimo prilagođene turistima, kojih ima u velikom broju. Gulaš od 15 CHF, Coca Cola od 8 CHF ili glavno jelo s prilogom za gotovo 30 CHF neće nikoga ostaviti ravnodušnim, no to je cijena luksuza, prirodnih ljepota i kvalitete usluge, koja je zaista na visokom nivou.

Nakon što smo prošli Milano, Lago di Maggiore i preko Simplon passa ušli u Švicarsku, prolazimo kroz maleno alpsko središte Brig, dalje nastavljamo prema zapadu, gdje nas table vode prema Sionu, Lausannei i prvom većem gradiću - Vispu. Upravo je Visp mjesto gdje s glavne magistralne ceste skrećemo prema našem odredištu - Saas Feeu. Od Vispa cesta vodi u dva pravca, jedan je prema Zermattu, a drugi prema Saas Feeu. Početak ceste je zajednički, a vodi kroz tunel duž doline rijeke Vispe. Nakon 7 km vožnje dolazi se do Staldena, koji razdvaja puteve. Na kružnom toku desno put nas vodi kroz Mattertal do Zermatta, a lijevo kroz Saastal do Saas Feea.

-.-Goran Razić-.-

Dolina Saastal završava impresivnim krajolikom i s nekoliko turističkih mjestašaca poput Saas Balena, Saas Grunda, Saas Almagella (rodnog mjesta Pirmina Zurbriggena, op.a.) i najvišeg od svih Saas Feea. Smještaj je moguće potražiti u svim navedenim mjestima, a najbliže mjesto Saas Feeu je samo 2 km udaljen Saas Grund. Dolazak u Saas Fee moguć je automobilom, no samo do ulaza u grad. Tamo nas čeka velika natkrivena garaža za nekoliko tisuća automobila, te prostrani vanjski parking. Parkiranje se ne plaća ako je boravak kraći od 3 sata. A ako je duži onda stoji i više od 10 CHF, ovisno o dužini boravka.

Mjesto je uređeno u klasičnom švicarskom, alpskom stilu. Sve građevine moraju zadovoljavati visoke standarde tradicionalne arhitekture, što mjesto čini zaista originalnim. Jednom kad parkirate auto, ušli ste u "Pearl of the Alps", kako Saas Fee nazivaju Švicarci. Saas Fee, koji broji ukupno 1600 stanovnika, član je udruženja švicarskih turističkih odredišta u kojima je zabranjen promet vozilima na unutarnje izgaranje (GAST). Rezultat toga je čist zrak, smanjena buka i zaista nesvakidašnja okolina, začinjena prekrasnim krajolikom.

-.-Goran Razić-.-

Trgovine rade samo do 18:30 sati, tako da treba biti brz ako namjeravate obaviti shopping na vrijeme. Restorani i kafići rade dovoljno dugo, a ima ih sasvim dovoljno, njih ukupno 42, dok sve željne provoda čeka ukupno 16 pubova, barova i diskoteka. Glavno vizualno obilježje Saas Feea je lokalna crkva, koja se impozantno ističe u masi manjih građevina.

Saas Fee leži na 1800 mnv i okružen je s 13 vrhova viših od 4000 mnv, što je sasvim dovoljna brojka za iznimnu mikroklimu, koja je garancija skijanja od studenog do travnja, a na visinama iznad 3000 m i tijekom cijele godine. Ulaskom u Alpin express, gondolu za 30 ljudi, svladavamo visinsku razliku od 800 m i dolazimo do međustanice gdje ili ulazimo u drugu gondolu ili izlazimo van na skijašku stazu. Želimo li ići do samog vrha skijališta, potrebno je ići drugim Alpin expressom do 400-tinjak metara višeg platoa, koji je smješten na 3000 mnv. Želimo li još više, potrebno je hvatati najviši podplaninski vlak na svijetu - Metro Alpin, koji će nas konačno dovesti do 3500 mnv, od kuda se pruža predivan pogled na cijelu Saas dolinu, okolne ledenjake, alpske vrhunce i cijelo skijalište.

Saas Fee ukupno broji 100 km staza, dok okolna mjesta nude još oko 45 km staza. Prema specifikacijama, postoji 25 km plavih staza, 50 km crvenih staza i 25 km crnih staza, dok je najduža staza duga čak 9 km i vodi od glečera pa sve do mjesta. Umjetni snijeg nije presudan na skijalištu ovakvog tipa te je njime pokriveno svega 8 km niže smještenih staza. Ono što je posebno zanimljivo je švicarska gradacija staza, u kojoj postoje i žute staze. One su namijenjene, naime, za offpiste skijanje i označene su na svim planovima pista. Ako vidite žutu oznaku pored staze, prvo se raspitajte o uvjetima na njoj, a tek onda krenite!

-.-Goran Razić-.-

Glečerski dio je smješten vrlo visoko, staze idu čak do 3600 mnv i kompletno su pokrivene vučnicama. Za ljetno skijanje u pogonu je oko 20 km staza, što je najčešće sasvim dovoljno. No uzme li se u obzir kako su u ljetnim mjesecima najčešći posjetioci Saas Feea reprezentacije, ne treba puno vremena za zaključak da preko dana nema puno staza slobodnih za rekreativno skijanje. To, u kombinaciji s velikim brojem snowboardera u za njih jednom od najboljih snow parkova, može biti pomalo frustrirajuće.

U ljetnim mjesecima, kada je Saas Fee iznimno popularan, u pogonu je 10 skijaških žičara, koje se brinu za prijevoz skijaša i boardera, ali i alpinista, planinara te turista željnih svježeg zraka i dobre fotografije. U Saas Feeu, "Meki" za boardere, posebno je "na cijeni" Allalin snowpark. Djelatnici snowpark održavaju svakodnevno, što nije lako poznavajući činjenicu da svaki dan spremno čeka jedan poveći halfpipe, dva big aira, jedan boardercross, nekoliko railova te ostalih poznatijih i manje poznatih elemenata.

-.-Goran Razić-.-

Glečerske staze su dosta široke i nude idealne nagibe za sve tipove skijaša i boardera. A kada vam jednom dosadi skijanje, odmor možete potražiti u panoramskom restoranu na 3500 mnv, iz kojeg vodi ulaz u vjerojatno najbolju ledenu spilju u Europi - Ice Pavilion. Riječ je o uvjerljivo najvećoj ledenoj spilji na svijetu. Zauzima prostor od 5500 kubičnih metara i nudi još neviđene atrakcije. Dojma smo da je spilja puno maštovitija od susjednih u Zermattu, Tignesu ili Les Deux Alpesu. Ulaz se naplaćuje 5 CHF i svakako se isplati pogledati ju.

Riječ je o skijalištu koje sigurno nije među najvećima na kojima smo bili, no nudi zaista puno, ponajviše švicarsku perfekciju, te rijetko viđene prirodne ljepote. Smještaj u jednom od 57 luksuznih hotela platit ćete iznimno puno za hrvatske prilike, no nešto povoljniji smještaj moguće je naći u okolnim mjestima. Gotovo sav smještaj, pa čak i onaj u apartmanima od 2* je vrlo dobar i na solidnom nivou, te možete biti sigurni da će Švicarci ulogu domaćina odigrati odlično, samo je pitanje imate li dovoljno Franaka za sve što bi vam se moglo svidjeti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 232108
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr