25.09.2014.      

Autor: Skijanje.hr

 

Zermatt-Cervinia-Monte Rosa: Novi "gigant" u nastanku?

Talijanski i švicarski mediji ovih dana bruje o mogućem nastanku novog ski kompleksa, a koji bi kilometražom svojih staza ušao u "top 5" najvećih na svijetu...

Aktualni švicarsko-talijanski kompleks Zermatt-Cervinia u skoroj bi budućnosti, kako se piše, žičarom mogao biti povezan i s talijanskim Monte Rosa ski kompleksom. Poveznica bi, dakle, bila ostvarena u potpunosti na talijanskoj strani. No Zermatt bi, radi vlastitih interesa, u realizaciji projekta svakako pritom trebao financijski i logistički pomoći, a spajanjem svih triju elemenata nastalo bi novo povezano skijaško područje s oko čak 530 km ski staza!

Konkretizacija planova povezivanja očekuje se već do kraja ove godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 30. rujna 2014.   14:43h

    Član od:
    16.11.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ne djelim mišljenje forumaša o putu za Cerviniu. Iz Zagreba ima točno 815 km što u satim iznosi cca 7 sati netto vožnje. Od cjelokupne kilometraže 95% je autocesta, koja je "zahvaljujući" krizi u Italiji poluprazna. Nekad se tu vozilo do 80 km/h uz 2 neprekinute kolone kamiona uz dvije desne trake. Skijalište Cervinia/Zermatt je najviše u Evropi , gotovo do 4000 m/nv i ima najdužu stazu od 26 km s visinskom razlikom 2400 m ( može se proći za 20-30 minuta ) Najljepše skijanje je u travnju ( duži dani, obilje snijega ) ali kao nigdje drugdje važno je pogoditi lijepo vrijeme. Ako je ružno , u oblacima i maglovito, orjentacija je gotovo nemoguća zbog visne i bjeline. Skijalište je uglavnom iznad granice šumske vegetacije.Žičare su u rasponu od retro do ultramodernih a alpski scenarij s malim i velikim MATOM je neponovljiv.
    Zato svaki kilometar puta je vrijedan užitka skjanja za lijepa vremena
  • Objavljeno: 26. rujna 2014.   14:44h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    nisu oni ludi, daju ljudima tocno sto zele.... beskrajni megapikseli, beskrajne diagonale ekrana, takta procesora da neznas niti procitati...... pa evo sada i pun k i osamst ski staza!
  • Objavljeno: 25. rujna 2014.   17:29h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Monte Rossa već ima poveznicu s Zermattom! Helikopterom iz Italije do vrha, pa dole do grada na skijama. Mislim da košta 220 eura ili tako nešto.
  • Objavljeno: 25. rujna 2014.   16:41h

    Član od:
    30.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Hvala autoru na obavjesti lijepi članak.rnZa one koji nisu bili na spomenutim skijalištima moja napomena.rnPut u Cerviniu ide preko najprometnijeg autoputa na ovom dijelu Evrope.Dok stignete u Milano dosta vam je Italije ,auta i skijanja.A iz Milana je još ljepi komad puta.rnDo doline Val d'Aosta je autoput i to još nije bad.rnOd Sain Vincent ,Chatilona ide penjanje prema Valtournenche i kasnije Cervinia.To penjanje je sam prošel dvaput i premda je skijalište san(ludilo) treba mi dva dana oporavka.rnDo Monte Rose je još teža cesta.rnKad se iz Zermatta skiliftom dižete do vrha Gobba di Rollin ,Plateau Rosa to je najviša gondola Alpa (Klein Matterhorn), a valda i jedna odm dužih.Kad bi se išli spojit žicom do Monte Rose morali bi iči preko valda 4 brda di nema ničeg a ista udaljenost kao iz centra Zermatta !? Samo skijalište je predivno ,al ja kad sam na skijalištu ne volim provest sve vrijeme u gondoli.rnU Cerviniji se skija na stazama sa sedežnicom Cretaz,Plan Torrette,Plan Masion,Fornet,Bontadini , preko na vrhu Zermatta su sidra, tek na 2.550 metara su sedežnice do dole.Ja se volim skijat i dizat sedežnicama jer su na talijanskoj strani ultra brze i fakat se naskijaš.Švica je malo punija,staza je mali milion.rnNe kužim kaj če im sad još jedno ljepo ali dosta izbačeno skijalište.rnMislim da je član Lei napisala u jednom osvrtu da sa autom treba dosta kilometara da bi se spojio Zermatt i Cervinia a skijanjem maltene 45 minuta.rnZanimljivo je da je ustvari jako blizu (relativno) i Courmayeur koji je povezan ustvari takvom jednom žicom sa Chamonixom.

    [Editirano] 25. rujna 2014. u 16:47h


    [Editirano] 25. rujna 2014. u 16:56h

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 295581
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr