PROIZVOĐAČI

»

DYNASTAR

24.09.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Dynastar skije 04/05

Ponuda proizvođača iz Francuske ponešto je promijenjena u odnosu na prošlu godinu, no prava je revolucija i u tehnologiji i u izgledu, a za vjerovati je i u cijenama, kao što je uobičajeno za sve proizvođače za nadolazeću sezonu, izostala.

Speed modeli i dalje su perjanica ponude. Nepromijenjenog dizajna, no nešto manje šiljastih vrhova nego prošle godine. Tvrde i vrlo brze skije. U paketu donose race platu, na koju idu samo look vezovi.

Speed course comp skije za veleslalom velikih duljina iznimne tvrdoće i zahtjevnosti radijusa preko 21 m i duljina do 187 cm, speed omeglass 63, slalomske orijentacije i posebno oblikovane plate kako bi skija bila čim lakša, 152-165 cm duljine i radijusa maksimalno 12 metara.

Isključivo za pistu iako bi vas dimenzije mogle zavarati, sve dok ne pogledate struk, koji je iznimno tanak, svega 63mm.

Omecarve 10 ARS modeli su malo manje zahtjevni, no i dalje u race klasi, dakle za znalce i za pistu, duljine do 172 cm, sa radijusima do 13 m, te omecarve 9 sa još nešto mekšim daskama i sličnih dimenzija kao i prethodnik. Oba modela također na sebi imaju ugrađenu platu (lifter).

Omecarve 8 je već nekako skija za naprednije rekreativce sa AIS standardom, i nešto većih allround radijusa do 16m, sa dostupnim duljinama do 172 cm.

Skicross modeli predstavljaju klasu koja bi trebala biti namijenjena allmountain skijanju sa ipak dobrim karakteristikama pri umjerenim brzinama za one sa izraženom tehnikom. No ni off-piste tu ne bi trebao biti problem.

Skicross pro ima autodrive rebound standard, radijuse od 21 m, debljinu struka od 66 mm, integriranu platu i duljine do 187, što znači da ipak preferira brzinu.

Skicross 10 za razliku od svog prethodnika ima nešto manje radijuse, koji su čak i ponešto preveliki za prosječnog allroundera do 18 m, i duljina do 186 cm, autodrive rebound, baš kao i skicross 9.

Svi modeli imaju plate, a samo je skicross 8 skija koja je namijenjena rekreativcima koji tek ispipavaju off-piste terene, sa nešto većim širinom struka od 68 mm.

Dynastar donosi i modele za potpuni freeride nazvane Legend, za turno skijanje nazvane Alti, te freestyle skije zvučnih imena poput troublemaker, Phil Larosse, Phil Belanger itd...Većina takvih freestyle modela je twin tip građe.

Modeli Exclusive (slika lijevo) predstavljaju modele za širu populaciju rekreativaca, krećući od modela Exclusive 8 kao najjačeg predstavnika govori nam da su skije mekše, lakše za kontrolu, ali više namijenjene uređenim stazama.Uglavnom nemaju plate i imaju allround radijuse od nekih 13 m (na kraćim modelima) do 17 m @ 178 cm.

Iako ih proizvođač deklarira kao unisex modele, po nekim konstrukcijskim standardima i tvrdoći, mislim da su ipak prilagođeniji ženskim skijašima i po tvrdoći i po centriranju skija.

Takvi modeli imaju i platu samo za petu, tako da vas to ne iznenadi. Svrha takvog liftera je da usmjeri ravnotežu i pritisak skijašice više na prednji dio skije, tako da se iskoristi cijeli luk, pogotovo čim veći postotak luka pri vrhu skije. Koliko je to stvarno efikasno, teško je procijeniti u ovom trenutku.

Modeli driver (slika desno) su modeli za rekreativce i napredne rekreativce allroundere i zamjenjuju prošle godine barem na našem tržištu gotovo neprimjetne i mekane Agyl modele.

Kreću od oznake 9, donose prave plate i veliki raspon duljina koji i radijuse rasteže u raspon od 11 do 16 metara. Modeli imaju standardnu Dynastar autodrive tehnologiju, uglavnom većina i AIS+ standard. No bez brige, svi modeli koji imaj AIS tehnologiju, imaju u svom imenu to posebno i istaknuto.

Driver X-8 ima platu koja svoj stražnji kraj ima 2 mm podignut, za one koji imaju problema sa ravnotežom, možda dobra solucija, posebice ako se kupuje kraći model skija. No treba imati na umu da su rekreativni modeli Dynastara tradicionalno dosta mekani i da bi se izbor kraće skije na korpulentnijim skijašima mogao manifestirati u svom negativnom obliku naglašenih vibracija na tvrđim uređenijim podlogama.

Driver 7 model nema platu i predstavlja lagani početnički model.

Juniorski modeli nose i dalje oznaku Team.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 270008
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr