SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

27.06.2007.      

Autor: Goran VukelićPhoto: arhiva Skijanje.hr i Općina Lovinac 

100 milijuna eura za skijalište u Lovincu

Projekt "Sveto Brdo", koji označava centar planinskog turizma u blizini Lovinca, nalazi se u uznapredovaloj fazi planiranja.

Godinu je dana prošlo od našeg zadnjeg razgovora s Bojanom Markotić Krstinić, project managericom u Općini Lovinac, zaduženom za osmišljavanje i provedbu projekta "Sveto brdo", centra planinskog turizma u Lovincu. Tada tek u začecima, projekt se trenutno nalazi pri kraju početne i najopasnije faze - razminiravanja područja budućeg skijališta. Načelnik Općine Hrvoje Račić uz potporu Milana Tumare, počasnog predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza, potrudio se novinarima prezentirati ostvareni napredak i planove za budućnost ambicioznih Ličana.

Cijeli je projekt Sveto brdo zamišljen šire od samog skijališta i uključuje razvoj centra za cjelogodišnji turizam, koji bi povezao lovinačku i obližnju jaseničku općinu te posjetiteljima pružio priliku da uživaju u plavetnilu Jadranskog mora i zelenilu Velebitskog gorja. Osigurana je pomoć Europske unije za provedbu početnih faza projekta u visini 1,8 milijuna eura. Iznos bi trebao biti dostatan za razminiravanje područja miniranog u Domovinskom ratu, izradu tehičke dokumentacije i master plana destinacije te pomoć u razvoju lanca nabave i tržišta rada, koje će ovisiti o uspješnoj realizaciji cijelog projekta.

Projekt je specifičan po tome što bi se cijela površina skijališta trebala nalaziti na području Parka prirode Velebit. Način gradnje na takvim područjima još nije definiran u Republici Hrvatskoj te se dodatni napori ulažu kako bi se svladala potrebna pravna regulativa.

Cijeli će centar planinskog turizma biti dostupan i s mora, žičarom iz Rovanjske, a Lovinac i Jasenice će se profilirati kao nositelji turističke ponude. Sa smještajnim i ugostiteljskim jedinicama u ličkom stilu, Lovinac (slika lijevo) će zimi nuditi skijanje, boardanje, skijaško trčanje i klizanje, dok je ljetna ponuda bazirana na planinarenju, biciklizmu, jahanju, adrenalinskim sportovima... Jasenice (slika dolje), kao mediteranska općina, ljeti će nuditi jedrenje, kupanje, jahanje, kulturni i povijesni turizam dok će zimi također biti moguće skijati na bijelim padinama okrenutima moru. Predviđena je izgradnja hotela s 3 i 5 zvjezdica, apartmana, marina, restorana, sportskih i rekreacijskih centara... Osim 3-etapne gondole koja će povezati more i planine, u konačnici bi se trebalo izgraditi i 5 sjedežnica i barem toliko vučnica ("sidara").

Procjene troškova izgradnje skijališta s potrebnom infrastrukturom sežu od 45 do 65 milijuna eura, dok će za smještajne i ugostiteljske jedinice s infrastrukturom trebati izdvojiti dodatnih 24 do 31 milijun eura, što čini gotovo 100 milijuna eura , koje će osigurati privatni partner. Računajući s oko 300,000 gostiju promet bi već u prvoj godini poslovanja trebao iznositi oko 17 milijuna eura.

Sama izgradnja centra realizirala bi se po modelu javno-privatnog partnerstva. Uspješno proveden projekt imao bi golem značaj za ovu ličku općinu na području od posebne državne skrbi. Otvaranje više od 1,000 radnih mjesta značilo bi prestanak depopulacije ovog kraja te razvoj poljoprivrede i obrtništva koji bi imali osiguran plasman svojih proizvoda.

Uz razminiravanje, trenutačno se izrađuje i master plan centra te metereološka studija. Uskoro će se pristupiti razvoju tržišta rada i nabavnih lanaca neophodnih za nesmetano funkcioniranje budućeg centra. Izrada idejnog rješenja trebala bi biti gotova kroz godinu dana, uz dodjelu koncesije u rujnu sljedeće godine. Najbitnije, početak gradnje planiran je već za 2009. g.!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 16921
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr