SKIJANJE

»

TEHNIKE

05.04.2004.      

Autor: Goran Razić 

Skijanje po dubokom snijegu

Omiljeni način skijanja za sve koji su davno savladali tehniku skijanja na uređenim stazama, te za sve kojima je dosta skijanja po izvoženim stazama i skijanja po velikoj gužvi.

Sloboda, neugažen snijeg, netaknuta priroda...glavna su obilježja "Freeridea", no OPREZ, mnogima je to bilo posljednje skijanje!

Skijanje po dubokom snijegu je isto kao i vožnja po grbama te po izvoženom snijegu, zadnji ispit znanja za jednog skijaša. Kada skijaš to svlada onda je u potpunosti uspio ovladati skijaškom tehnikom.

Skijanje van uređenih staza je teže od skijanja po utabanim stazama iz nekoliko razloga. Sama tehnika pokreta je drugačija od pokreta koje skijaš mora izvesti na uređenoj stazi, teren ispred nas je u potpunosti nepredvidiv i ovisno o promjenama na konfiguraciji terena, moramo biti spremni jednakom brzinom reagirati sa svojim kretnjama. Nadalje, otpor snijega je višestruko veći nego na uređenoj stazi što iziskuje određene radnje kako bi kompenzirali otežavajuće okolnosti.

Nekoliko riječi i o tehnici skijanja po dubokom snijegu. Glavna zabluda koja postoji u vezi freeride vožnje je da skijaš cijelo vrijeme mora skijati na repovima. To nije istina, skijaš mora na skijama zauzeti središnji položaj, tako da mu je težište u srednjem djelu pancerica. Skije moraju biti nešto razmaknutije, kako bi se dobilo na stabilnosti, a vožnja na repovima se koristi samo u određenim trenucima, npr. kada želimo ubrzati. Položaj skijaša je vrlo sličan stavu u "Avelman" tehnici. Težište tijela je dosta niže od težišta kada se radi o skijanju na uređenoj stazi. Posebno je važno napomenuti nekoliko stvari. Možda najvažnija su vertikalna gibanja, koja nam omogućavaju da koristimo snijeg kao odskočnu dasku, tj. vertikalnim gibanjima dovodimo skije na različite razine snijega tokom vožnje. Kada su skije na donjoj razini (praktički ispod površine snijega) onda koriste snijeg kao oprugu koja ih izbaci van, a sve radi naših vertikalnih kretnji, u tome trenu skije su pod najmanjim pritiskom i koristi se trenutak za promjenu smjera. Uostalom, to je jedini mogući trenutak za izvođenje zavoja jer su skije u potpunosti iznad razine snijega.

Još jedna ključna stvar je opterećenje na skije. Težina skijaša MORA biti jednako raspoređena na skijama. Znači težište mora biti približno 50% - 50% na obje noge i to cijelo vrijeme. Jedino tako ćemo se osigurati od propadanja u snijeg sa jednom skijom i automatski ćemo lakše izvoditi gore opisane radnje u zavoju.

Skije prikladne za skijanje u dubljem snijegu moraju biti relativno meke konstrukcije, ponešto lakše, duže i šire od skija koje se koriste u skijanju na uređenim stazama. Takva skija ima potrebnu plovnost na dubokom i mekanom "powderu" i neće nam tonuti te će biti vrlo upravljiva u takvim uvjetima.

Učenje skijanja po dubokom snijegu preporučamo svim skijašima koji su dobro savladali skijanje po uređenim stazama te koji su savladali održavanje dinamičke ravnoteže u gotovo svim uvjetima, skijaš mora znati dobro izvoditi kratke zavoje jer su oni osnova svega u dubokom snijegu. Posebnu pažnju skijaši moraju obratiti na vezove za koje preporučamo da budu dobro pritegnuti jer zbog povećanog otpora, skija zna trpiti i mnogo veće sile nego što je to slučaj na utabanoj stazi.


UPOZORENJE: Kod ovakvog načina skijanja potrebno je posebnu pažnju posvetiti odabiru staza. Krivo odabrane staze, precjenjivanje skijaša te podcjenjivanje padina mogu skijaša stajati života. Postoji nekoliko opasnosti koje nam prijete. To su usjeci i rupe koje često znaju u potpunosti biti prekrivene snijegom i ledom te se tek pod skijaševom težinom "otvaraju". Posebno opasno jer rekreativac teško može procijeniti teren koji je pogodan za nastanak usjeka i rupa. Druga stvar su lavine. O njima se već puno pričalo po i poznate su kao najveći neprijatelj offpiste skijaša. Postoji nekoliko vrsta lavina čiji nastanci ovise o mnogo faktora. Na lavine treba obratiti posebnu pozornost jer nas ulove kada se najmanje nadamo a postotak smrtnosti je gotovo nevjerojatan. Naš savjet je da se ne igrate sa prirodom, što više poznajete planine to ih više cijenite i respektirajte, ako niste 110% sigurni u svoje odluke onda radije ne naglite nego postupite razumno, za veće pothvate ili za one za koje još nemate iskustva uvijek uzmite sa sobom iskusnu osobu ili profesionalnog vodiča, Ako idete na opasnije spusteve javite se GSS-u. I najbitnije NIKADA NE IDITE SAMI!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 55834
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr