OPREMA

»

TEHNIKALIJE

18.01.2007.      

Autor: Goran Razić 

Tehnikalije koje život čine lakšim...

Ako niste spartanac po opredjeljenju, volite novitete i volite si pomoći i olakšati život, onda je ova tema za vas.

Skijašu i boarderu je u današnje vrijeme osim dasaka na kojima vozi na raspolaganju čitav niz "dodatne opreme", a na nama je odabir što ćemo koristiti, a što ne. Neke stvari su vrlo korisne, dok druge možemo okarakterizirati kao "gadgete" ili popularne "điđe", namijenjene samo za tehno "freakove".

Često puta smo se našli pred izlogom dućana sportske opreme ili pak na nekoj od Internet stranica sportskog sadržaja s upitnikom iznad glave i mislima; "što je ovo?" ili "pa tko ovo koristi i čemu služi?". No, kao i u svemu tako i u snježnim sportovima ima dosta polukorisnih i korisnih naprava. Neke su tu da nam spase život, neke da nam olakšaju komunikaciju, neke da nam omoguće da se osjećamo što ugodnije na skijama i poslije skijanja, a neke... da nas zabave... pa krenimo nekakvim redom...

Walkie - talkie
Nema tko ne zna što je to, no podsjetimo malo o čemu se radi, kako funkcionira i čemu nam koristi kod skijanja. Koliko puta smo se počešali po glavi kada nam je stigao račun za mobitel nakon tjedana provedenih u roamingu? Koliko puta smo rekli da se više nećemo javljati dok smo u Austriji, a na kraju ipak napravimo desetke "hitnih" poziva tipa: "Na kojoj stazi se nalaziš?" ili "U redu sam za sjedežnicu, čekam te na vrhu". Sve to nam "pojede" dosta dragocjenih kuna, tako da ubrzo postane isplativa investicija u ovakve uređaje, koji u svojim slabijim inačicama sasvim solidno rade u radijusu do cca 5 km. Na tržištu postoji popriličan broj marki, a mogu se, po cijeni od 200 do 300 Kuna, pronaći u svakoj bolje opremljenoj trgovini s tehnikom. Dojam koji ostavljaju je solidan i iako u komunikaciji znaju zasmetati prirodne prepreke, poslužit će svrsi.

Skijaški GPS
Za kompjuterski točne i proračunate skijaše i one koji vole baratati podacima tu je GPS uređaj. Global positioning sistem satelita u ovakvoj inačici uređaja omogućava nam da u svakom trenutku saznamo koliko brzo skijamo, koja nam je prosječna brzina, na kojoj se nadmorskoj visini nalazimo, koliko smo spusteva napravili i sl. Za one koji vole voditi dnevnike ili pak mjere rute u turnom skijanju ovo je zgodna spravica. Iako većina ovakvih modela nema mogućnost kartografije i markiranja točaka, ovakav uređaj je svakako zgodna zanimacija za vrijeme skijanja, pa i nakon njega. Postavljanje je jednostavno i najčešće se veže oko nadlaktice ili zapešća. Postoji nekoliko proizvođača poput Garmina ili Navmana, a cijene se kreću oko 1000 Kuna pa na više, ovisno o opcijama i proizvođaču.

Specijalni ručni satovi
Osim pokazivanja vremena, datuma i ostalih standardnih opcija, ovi satovi su namijenjeni za outdoor ovisnike. Većina ima ugrađen barometarski visinomjer, barometar, termometar, klinometar, a imaju mogućnost mjerenja odskijanih rundi, mjerenja ukupno prijeđene visinske razlike, pa čak i brzine kretanja te nagiba staze. Neki modeli su opremljeni i monitorom srčanog ritma, a nepoznanica im nije ni ugradna GPS modula. Sve u svemu, riječ je o vrlo "pametnim" uređajima koji već dugo imaju širu primjenu u većini sportova. Praktičnog su izgleda i vrlo kvalitetne izrade, a vodonepropusni materijali, otpornost na vanjske utjecaje te kvalitetni zasloni karakteristike su ovih satova. Najpoznatiji proizvođači su finski dvojac: Suunto i Polar. Cijene kreću od 1000 Kuna za opcijama slabije satove, a nerijetko se penju i preko četiri pa i više tisuća Kuna, za jače modele. Spomenimo samo da Swatch proizvodi tzv. "Snowpass" satove u koje je moguće uprogramirati ski kartu. Takav sistem je upotrebljiv samo na skijalištima koja posjeduju proximitiy sistem kontrole prolaza (chip card). Cijena takvih satova kreće se od 300 do 1000 Kn.

Grijači za pancerice i rukavice
Hladno vam je u noge i ruke? Ima spasa za vas. Iako su pripadnice nježnijeg spola najveći zagovornici ovog uređaja, grijači su već našli širu primjenu. Ako odlazak u bar ili restoran na "porciju" topline nije vaš odabir, grijane pancerice mogle bi biti. Funkcioniraju na način da unutar uloška smješteni grijači zagrijavaju našu nogu i održavaju konstantnu toplinu. Grijači se napajaju putem el. energije koju proizvodi baterija, a ona je pak povezana žicama s uloškom. Temperaturu najčešće sami možemo regulirati putem regulatora bežično ili žičano povezanog s grijačem u ulošku. Duljina rada varira i ovisi o snazi baterije te odabranoj snazi grijanja, no najčešće se kreće između 3 sata (za najjaču temperaturu od 60°C) i 18 sati (za temperaturu od 30°C). Najpoznatiji proizvođač je Therm - ic koji već nekoliko robnih marki standardno oprema svojim proizvodima. Cijena kompleta (par uložaka, 2 baterije s punjačem, regulator) kreće se od 500 do 1400 kuna, ovisno o proizvođaču i izvedbi.

Fenovi i grijači za sušenje pancerica i rukavica
Za razliku od prethodnih, ovi proizvodi služe isključivo za sušenje cipela i rukavica i nije ih moguće nositi za vrijeme skijanja. Postoje dvije vrste sušilica, jedna radi na principu grijača, na način da se zagrije na temperaturu od 60°C i vrlo brzo suši mokre dijelove unutrašnjosti. Druga, nešto skuplja varijanta, radi na principu fena, s upuhivanjem vrelog zraka u unutrašnjost cipele. Postoje verzije s napajanjem na 220V, 120V ili pak auto-utičnicom na 12V. Sušenje se obično odvija preko noći, prilikom čega se uspješno isuše i najudaljeniji dijelovi unutrašnjosti pancerice. I kod ovih proizvoda Therm - ic je najpoznatiji proizvođač, a cijene se kreću od 30 do 70 Eura.

Solarni ruksak
Došli smo i do jednog od najprestižnijih hi-tech rješenja koje će svog vlasnika potražiti u mlađoj glazbenoj i snowboard populaciji. Riječ je o ruksaku s integriranim solarnim ćelijama. U optimalnim svjetlosnim uvjetima proizvodnja struje dovoljna je za napajanje bluetooth modula, iPoda i mobitela, a sva spajanja funkcioniraju preko USB sučelja. TSA Step-up pretvarač brine se za "prioritetno punjenje" uređaja, tj. onog kojemu trenutno treba najviše energije. Bluetooth modul služi za handsfree telefoniranje, a mikrofon i slušalice se nalaze u lijevoj naramenici. Za vrijeme telefoniranja glazba s iPoda se automatski pauzira, a prilikom završetka razgovora se automatski pokreće. Ono što je još zanimljivije, sve komande elektroničkih naprava nalaze se na naramenicama te su lako dostupne. Osim tehnoloških novotarija ruksak nije zakinut ni za one klasične. Opremljen je mjestom za lopatu za snijeg i za snowboard, a izrađen je od najkvalitetnijih materijala s nepropusnim (varenim) šavovima. Proizvođač je tvrtka O'Neill, a cijena ovakvog ruksaka je oko 1850 Kuna.

Mobiteli
Na prvi pogled možda čudan izbor uređaja za ovu temu, no vjerujte, nije baš tako. Ako nemate lavinski primopredajnik kraj sebe, mobitel vam možda može spasiti život, ili pak pomoći spasilačkoj službi u lociranju unesrećenog na planini. O čemu se zapravo radi? Budući da je svaki mobitel za vrijeme rada spojen na najbližu baznu stanicu moguće je locirati o kojoj stanici je riječ, što je svakako koristan podatak spasiocima u planinskim bespućima (koja su danas već vrlo dobro pokrivena GSM signalom). Osim toga, moguće je još više precizirati lociranje. Svaka GSM bazna stanica svoj signal širi u tri sektora, koja se dijele na 3 x 120°, prema tome moguće je otkriti iz kojeg smjera dolazi signal unesrećenog. Kako bismo bili još precizniji, jačina signala koji je uspostavljen može donekle dati i udaljenost unesrećenog od same bazne stanice. No, kako ne bi bilo zabune, ova metoda je prikladnija za akcije traženja nestalih u ljetnim mjesecima i snijegom oslobođenih planina, nego za nesreće uzrokovane lavinom, kada je vrijeme glavni protivnik. Isto tako, za legalno omogućavanje ovakvog lociranja potreban je zahtjev policije nadležnim GSM operaterima, što uglavnom iziskuje više vremena. U svakom slučaju, HGSS i hrvatski mobilni operateri su već dobro uigrani po tom pitanju i ne mali broj života je spašen upravo na taj način. Osim zbog ugodnih razgovora na sjedežnici, ovo je još jedan razlog koji ide u prilog nošenja upaljenog mobitela na skijanju. Cijena? Ima ih već za jednu Kunu...

Lavinski uređaji
Vjerojatno najbitniji uređaji od svih. Postoje dvije glavne grupe lavinskih uređaja; lavinski odašiljač i lavinski primopredajnik. Odašiljači su jeftiniji, stoje između 400 i 800 Kuna, no ograničeni su samo na odašiljanje signala, što znači da njima nećemo moći pronaći unesrećene ispod lavine. Lavinski primopredajnici imaju dva načina rada; odašiljanje i primanje signala. U idealnim uvjetima signal se hvata u rangu od maksimalno 80 m, no u stvarnosti to rijetko prelazi 20 m (ovisi o snazi baterija, vremenskim prilikama, dubini unesrećenog, kutu pod kojim se uređaji nalaze i sl). Uređaji se dijele na analogne i digitalne, a glavna razlika koja dijeli digitalni od analognog je ta što digitalni ima mogućnost pokazivanja dometa i smjera iz kojeg dolazi signal unesrećenog. Uređaji rade na frekvenciji od 457 KHz, a cijena se kreće od 1800 do ne malih 3700 Kn. No ima li sigurnost cijene? Ako ste često izvan staze, razmislite o kupnji jednog primjerka.

Recco lavinske antene
Velik broj skijaša i boardera na sebi već nosi male Recco naljepnice i dodatke, a da ni ne zna čemu služe. Evo kratkog objašnjenja: Recco sigurnosni sistem funkcionira na način da se unutar odjeće, obuče, kaciga ili ostalih dijelova opreme umetne specijalno proizvedena mala bakrena antena, koja služi isključivo kao reflektor signala u trenutku kada Recco detektor usmjeri svoje valove prema unesrećenom. Takva oprema ne zahtjeva nikakvu edukaciju za primjenu, ne zahtjeva baterije, ne troši energiju, trajna je i donekle pouzdana. Jedina mana je ta što spasilačka služba na mjestu nezgode mora imati Recco detektore, inače nam neće biti od pomoći. No dobre informacije glase kako ukupno oko 400 skijališta u svijetu posjeduje opremu ovog švedskog proizvođača, tako da je sigurnost, barem tamo, zagarantirana. Cijena je glavna prednost ovog sistema. Posebnih nadoplata prilikom kupnje odjeće opremljene Reccom nema.

Sredstva protiv krađe opreme
Uz popularizaciju snježnih sportova u paketu dolaze i one lošije stvari, u prvim redovima je krađa opreme. Osim budnog oka koje bdije nad našom opremom malo toga će biti učinkovito u zaštiti, a jedna od stvari koja može pomoći su razni lokoti i sajle. Klasični sistemi zaključavanja, već viđeni kod bicikala, ponešto u izmijenjenoj varijanti, koriste se i kod skijaške i snowboard opreme. Postoje varijante "na ključ" ili "na šifru", a niti jedan sistem nije 100% učinkovit, no cilj mu je što više produljiti vrijeme "operiranja" provalnika, ili po mogućnosti natjerati ga da koristi "liniju manjeg otpora", tj. da odustane. Cijene se kreću od 60 Kuna za jeftinije i jednostavnije modele, pa sve do 300 i više Kuna za skuplje i kompliciranije modele. Za svaku preporuku.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246365
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr