SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

17.01.2010.      

Autori: Elinka Barišić, Tomislav Muhvić

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 09/10

Photo: Skijanje.hr i Petehovac.hr

 

Petehovac - Delnice

Skijalište Petehovac nalazi se na istoimenom vrhu iznad Delnica na visini od 1050m/n. Udaljenost od centra Delnica iznosi oko 3 kilometra.

Petehovac, istoimeni vrh iznad goranskog gradića Delnica, malo je privatno skijalište nastalo ambicijom i upornošću hrvatskog poslovnog čovjeka iz Kanade. Iako suočen s velikim birokratskim preprekama, skijalište je uspjelo 2004. godine ugledati svoje prve goste, a zanimljivom i neobičnom ponudom postaje sve više i više interesantnije hrvatskim gostima.

Vrh Petehovca na nadmorskoj visini od 1000 m, mjesto je gdje se završava lokalna cesta koja kreće iz središta Delnica i gdje se smjestio omanji parking te planinarski dom. Ovdje se, pored gastronomske ponude, može pronaći i smještaj za tridesetak osoba, a posebno veseli činjenica kako je sve vrlo lijepo i novo uređeno, a sanitarni čvorovi su uredni i veliki. Pored glavne sale u kojoj je i otvoreni kamin postoji i vanjski zatvoren i grijan dio, odličan za apres-sci zabave.

Skijaške karte prodaju se na vrhu žičare u maloj drvenoj kućici od kuda i kreće skijaška staza. Ona nije toliko dugačka i ima svega 350 metara. Zbog svojeg malog nagiba i širine izvrstan je to poligon za prve skijaške korake, kako za odrasle tako i za djecu. Vučnica (tanjurić) je nova, češke proizvodnje, pogodna za one koji se tek navikavaju na korištenje jer nije prebrza i lagano se može "uloviti". Cijela trasa vučnice također nije prestrma i nema elemenata iznenađenja tako da je i taj, završni detalj, također odličan za početnike. Cijela staza, kao i vučnica u potpunosti je pregledna tako da niti u jednom trenutku nećete izgubiti nadzor nad svojim djetetom ili prijateljima.

Staza se svakodnevno uređuje i održava ratrakom tako da nema opasnosti od leda ili hupsera, a s obzirom da skijalište ne posjeduje sustav umjetnog zasnježivanja jedini problem je toplije vrijeme i jugo koje snijeg može brzo otopiti. Podloga se ljeti čisti od kamenja te se livada održava, tako da je dovoljno svega 20-tak cm prirodnog snijega kako bi sezona bila otvorena.


Ono što izdvaja Petehovac od ostalih skijališta u regiji je zanimljivo radno vrijeme. Naime, ovo skijalište nudi noćno skijanje svaki dan i to u terminu između 18 i 20:30 sati. Osvjetljenje je dobro tako da nema prepreke ni za početnike ili djecu, što je izvrsno jer se nakon radnog dana ili škole može bez brige uživati na snijegu. Cijena karata je primamljiva - 40 kn za noćno skijanje (za djecu 35 kn), koliko košta i dnevna karta radnim danom. Vikendom je cijena dnevnog nešto veća - 65 kn za odrasle, 55 kn za djecu. Treba napomenuti kako dječje karte plaćaju svi do 10 godina starosti dok se oni iznad te dobne granice smatraju odraslima. Također, kako se na ovom skijalištu uređuje i poligon za sanjkanje, dnevna karta po sanjkama iznosi 20 kn.

Cijene hrane i pića su umjerene, no možda ipak primjerenije restorantskoj ponudi nego planinarskom objektu. Bolonjez je primjerice 28 kn, bečki s pomfrijem 44 kn, grah s kobasicom 29kn. Kava s miljekom i čaj su 7 kn, a kuhano vino 10kn.

Na samom skijalištu postoji i rent opreme, a kako su nam rekli imaju opremu za sve uzraste uključujući i malu djecu od 3-4 godine na više.

Delnice u posljednjih nekoliko godina ulažu u sportske sadržaje svojeg grada. Tako osim svakodnevnog noćnog skijanja možete iskoristiti i novoizgrađeni bazen, ali i klizalište koje je otvoreno do 22h. Blizina Rijeke koja je na samo pola sata vožnje trebala bi biti garancija kako će u budućnosti Delnice postati sve interesantnije, ne samo za vikend izlete, već i za zimsku sportsku zabavu nakon radnog dana.

Put do skijališta je jednostavan - u centru Delnica treba s glavne ceste kroz grad proći iza Inine pumpe, gdje postoje table za Petehovac. Točno ravno preko pumpe ide mala cesta koja na "t" križanju skreće desno kroz tunel te se strmo uspinje prema vrhu Petehovca. Brdska cesta se čisti i dobro je održavana, no ukoliko je prognoza snijeg dobro je svakako imati zimske gume jer je na dijelovima cesta strma.

Petehovac je zbog svoje konfiguracije i ponude izvrstan odabir za sve one koji imaju malu djecu ili početnike koji žele napraviti prve korake. Ovdje ima puno manje gužve, staza i žičara su izvrsne za prve korake, a dom je velik, uredan i u neposrednoj blizini staze. Dobri skijaši se ovdje neće naskijati, no u kombinaciji s ostalim aktivnostima može se složiti simpatičan sportski izlet. Također treba napomenuti kako se službena stranica skijališta ne ažurira dovoljno često, pa je možda bolje aktualne informacije potražiti na službenim stranicama grada Delnice.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 234223
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr