Skijanje.hr

31.05.2011.      

Autor: Goran Razić 

Skijalište Drgomalj iznad Delnica

Sada smo sigurni - u Hrvatskoj skijaških projekata ne manjka. Ideja, inspiracija i ambicija pojedinaca nikada nisu dolazili u pitanje, a koliko će tih projekata ugledati svijetlo dana, tek nam predstoji vidjeti.

Nakon planiranja potpunog uređenja Bjelolasice, Platka, Čelimbaše, Petehovca, Begovog Razdolja i Tršća te nakon novih projekata poput Bijele Kose, Svetog Brda, Mrkog Medvjeda, Učke, Biokova i dr. još je jedan projekt zanimljivog potencijala. Riječ je o skijalištu Drgomalj iznad Delnica.

Planina Drgomalj smještena je tik uz goransko središte - Delnice te kao takva nudi odličnu pristupnu točku potencijalnim gostima. S druge strane, projektanti velike nade polažu u ovaj projekt upravo radi odličnih klimatskih te imovinsko pravnih prednosti, a sve jača turistička ponuda Delnica (otvoreno klizalište, bazen, rukometna dvorana, teretana, teniski tereni, kuglana i sl.) Drgomalj stavlja u poziciju pravog kandidata za rijetke investitore.

-.--.- 
Skijalište, čiji idejni plan je do detalja razvio g. Božidar Pleše, bilo bi smješteno na sjeveroistočnim padinama masiva Drgomalj, na visini od 800 do 1.154 mnv. Prema riječima projektanta čak 90% zemljišta u vlasništvu je države.

Drgomalj bi nakon izgradnje imao oko 15-ak km staza, s velikim mogućnostima za dodatno širenje. Skijalište bi bilo oblika amfiteatra sa sjevernom orijentacijom, a zbog brojnih vrtača (predodređenih za prirodnu akumulaciju vode) i glavne "polu kotline", u kojoj bi bio glavni dio skijališta, Drgomalj bi nudio vrlo moderan skijaški centar nadomak Zagreba i Rijeke. Trenutni šumski putevi te dobra prometna povezanost omogućuju tehnički vrlo jednostavan početak gradnje infrastrukture.

-.--.-
 Što se resursa tiče, već je poznato da je ovaj kraj Gorskog kotara iznimno bogat vodom te je moguća gradnja 7 km dugog cjevovoda od jezerca "Potok", koji bi svojim kapacitetom zadovoljavao potrebe skijališta za vodom, odnosno umjetnim snijegom.

Investitor za ovakav projekt još uvijek nije pronađen, no dobra je vijest da je idejni plan prihvatilo općinsko vijeće te je predložilo uvrštenje istog u prostorni plan.

-.--.-
 Nakon svega s razlogom se nameće pitanje; zašto se ne nastavi razvoj Petehovca, kada je skijalište, iako malog kapaciteta, već u funkciji!? No vlasnici zemljišta su očito nepremostiva prepreka razvoja Petehovca i po svemu sudeći u bližoj budućnosti će skijalište biti izgledom, ali i kvalitetom, nepromijenjeno. Prema informacijama tvorca idejnog plana cijeli projekt bi se prostirao na oko 320 hektara, a s obzirom na trenutno stanje na terenu bilo bi potrebno posjeći još dodatnih 100 hektara šume. No u podacima stoji kako je to u biti dodatnih 100 hektara livada, koje kronično nedostaju toj regiji, posebice divljači.

I nakon svega izrečenog te dobro razrađenog plana ostaje i dalje jedan najveći problem - investitor. 

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2022.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8287122
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Sport-IT
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr