SKIJANJE

»

EXTREME

25.01.2015.      

Autor: Goran Razić 

Kreischberg - freestyle ski i snowboard Svj. prvenstvo

Od 15. do 25 siječnja u austrijskom Kreischbergu se održalo Svjetsko prvenstvo u freestyle skijanju i snowboardu. FIS je po prvi puta uspio objediniti dva svijeta na jednom prvenstvu. Slovenija dobila svjetskog prvaka.

Snowboard

Snowboard dio sastojao se od šest disciplina; snowboard cross, halfpipe, slopestyle, parallel slalom, parallel veleslalom i big air. Za ukupno 12 medalja u snowboardu borilo se točno 250 bordera iz čak  36 zemalja svijeta.

Snowboard cross - pobjednici Luca Matteotti (ITA), kojem je to ujedno i prvo zlato sa Svjetskih prvenstava te Lindsey Jacobellis, iskusna Amerikanka kojoj je ovo već četvrto odličje. U halfpipeu pobjede su otišle u Kinu i Australiju, odnosno Xuetong Cai i Scotty Jamesu. Natjecanje u slopestyleu bilo je izuzetno zanimljivo. U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela tek šesnaestogodišnja Japanka Miyabi Onitsuka koja je zapanjila gledatelje s perfektnim drugim runom. No prava poslastica događala se u muškom dijelu natjecanja, gdje je američki reprezentativac Ryan Stassel oborio sve s nogu s jednim od najbolje ocijenjenih runova u povijesti (dobio je ocjenu 97.50).

-.--.-

U paralelnom je slalomu žensko zlato osvojila Čehinja Ester Ledecka, dok je u muškom dijelu na najvišoj stepenici postolja završio Talijan Roland Fischnaller. U paralelnom veleslalomu zlatom se okitio Rus Andrej Sobolev i to ispred Slovenca Žana Košira, dok je u ženskom dijelu pobjedu odnijela najstarija zlatna borderica, 41-godišnja Austrijanka Claudia Riegler.

Pretposljednjeg dana Prvenstva na rasporedu je bilo natjecanje u Big Airu, gdje je pobjeda pripala Roope Tonteriju iz Finske, koji je ovom pobjedom uspješno obranio svjetsko zlato u Big Airu. Kod žena najbolja je bila Elena Koenz iz Švicarske. Jedini hrvatski nastup u big airu je upisala Lea Jugovac, uz posljednje mjesto kvalifikacija.

-.--.-

Freestyle skijanje

Druga polovina natjecanja bila je namijenjena za freestyle skijaše, koji su se također natjecali u 6 disciplina; aerials, moguls, dual moguls, slopestyle, halfpipe i ski cross.

U aerialsima je pobjeda pripala Australki Lauri Peel te Kinezu Qi Guangpu. Natjecanje Mogulsa otišlo je u smjeru Kanade i Francuske, gdje je je u vrlo napetom finalu pobjedu uhvatila 21-godišnja Kanađanka Justine Dufour - Lapointe, dok je muškaraca zlato pripalo Anthonyju Benniju. Disciplina Dual Moguls bila je također vrlo dobro posjećena, budući da je natjecanje bilo u formatu “night eventa”, a pobjeda je pripala Amerikanki Hannah Kearney te Kanađaninu Mikaelu Kingsburyju.

Ženski slopestyle zlato otišlo je u Njemačku Lisi Zimmermann, dok je kod skijaša svjetski prvak postao Švicarac Fabian Boesch. Ženski je halfpipe pripao Virginie Faivre iz Švicarske, a muški Amerikancu Kyle Smaineu.

-.--.-

Time smo došli i do današnjeg, posljednjeg dana Prvenstva, kada je veliko slavlje pripalo popularnom Slovencu Filipu Flisaru, koji je u disciplini ski cross osvojio zlato. Flisar se nakon ukupno pet pobjeda u Svjetskom kupu te dva druga mjesta, konačno okitio i prestižnom titulom svjetskog prvaka u ski crossu. Kod žena prvakinja ski crossa je Austrijanka Andrea Limbacher.

U nastavku je pobjednička vožnja Filipa Flisara; 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 294976
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr