SKIJANJE

»

EXTREME

05.02.2015.      

Autor: Goran Razić 

FWT - natjecanje u Fieberbrunnu prekinuto zbog lavine

Nakon što su skijašice svoju utrku odvezle još u subotu, čekalo se popravljanje vremena za ostatak natjecanja. No rasplet je bio potpuno neočekivan za sve prisutne.

Utorak 03.02. konačno je ponudio povoljne vremenske prilike za nastavak natjecanja te je natjecanje konačno moglo početi. Nakon prolaska prvog ridera na red je došao Francuz Julien Lopez, koji je s bibom br. 2 krenuo niz padinu u Kapplu/Tirolu, u sklopu Kitzbüheler Alpa. Ubrzo nakon starta Francuz je pokrenuo veliku ploču snijega, koja se ubrzo pretvorila u nezaustavljivu lavinu široku 40 metara i dugu čak 100 metara.

Lavina je ubrzo pokupila natjecatelja koji se na svu sreću iznimno dobro snašao te je na vrijeme aktivirao svoj ABS airbag sistem, koji mu je vrlo vjerojatno i spasio život. Francuz je na kraju uspješno spašen iz lavine te je uz nekoliko lakših modrica samostalno odskijao do doline.

Ovo je još jedan dokaz da rizik od 0% jednostavno nije moguć. Usprkos svih mjera opreza, koje uključuju pomno planiranje rute, svakodnevne kontrole snijega te brojnih spasilačkih i medicinskih ekipa koje su zadužene za brzu reakciju u ovakvim situacijama, nesreće se i dalje događaju. Zanimljivo je da je opasnost od lavina bila 3/5 u trenutku nesreće, a dodatnoj sigurnosti trebalo je doprinijeti i miniranje padine neposredno nakon svježih padalina, koje su spasioci odradili samo dan prije natjecanja.

Na svu sreću svi natjecatelji su bili opremljeni zračnim jastucima, lavinskim primopredajnicima, lopatama i sondama, a od neposredne opasnosti štite ih i zaštite na leđima te obavezne kacige.

Nedugo nakon incidenta generalni direktor Freeride World Toura, Švicarac Nicolas Hale-Woods donio je odluku o otkazivanju natjecanja. “Naša je dužnost biti uzor u ovakvim situacijama. FWT je svjestan situacije i još jednom naglašava da je sigurnost ljudi na prvome mjestu. Upravo je to glavni razlog ovakve odluke”, zaključio je Hale-Woods neposredno nakon nemilog događaja. Sljedeća stanica FWT-a je već za desetak dana u Vallnordu-Arcalis resortu u Andori.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 05. veljače 2015.   21:43h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nešto mi nije jasno... Koliko sam skužio lik je pao na doskoku, počeo se vraćati po skije, i onda ga je odnjelo. Otkuda mu skije nakon svega?:)

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 161388
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr