SKIJANJE

»

EXTREME

15.02.2006.      

Autor: Hrvoje ŠolmanPhoto: Ante Karamatić 

O'Neill freeride battle Vogel 2006

U organizaciji sportskog društva Drča, 10-11.02.2006 na Vogelu je održano freeride natjecanje za skijaše i snowboardere. Vremenske prilike bile su odlične, snijega i sunca nije nedostajalo, kao ni spektakularnih skokova i padova.

Veliki broj zaljubljenika u freeride polagao je nadu u novi freeride competition, zbog otkazivanja već tradicionalnog Redbull snowthrill competitiona na Kaninu. Iz svega što smo vidjeli, sa sigurnošću možemo reći da su im očekivanja bila ispunjena. Skijaši i boarderi mogli su gledati i sudjelovati u ovom adrenalinskom natjecanju u srcu nacionalnog parka Triglav, u podnožju najveće planine u Sloveniji.

Vogel, jedno od najviših (1535 – 1800 mnv) i objektivno najjljepših slovenskih skijališta bio je najbolja arena za ovakvu vrstu natjecanja. Izabrana padina pružala je dosta mogučnosti natjecateljima da pokažu sve svoje vještine i znanje. Idealno je izabrana i zbog gledatelja, u podnožju vrha Šija, pored staze, tako da su gledatelji mogli i sa staze pratiti natjecanje. Sudjelovalo je 13 skijaša, 7 snowboardera, 5 skijašica i 2 snowboarderice, koji su izborili nastup u kvalifikacijama održanim u petak. Vrijeme je bilo sunčano cijeli dan, temperatura nešto malo ispod nule, vjetar slab, a kvaliteta snijega na visini.

Natjecanje su otvorile boarderice, nastavile skijašice, da bi sve kulminiralo odličnim vožnjama boardera i adrenalinskim skokovima skijaša. Imali smo prilike uživo vidjeti pripreme na startu i pregledavanje padine u potrazi za što boljim i zahtjevnijim smjerom. Organizacija je bila na visini, također i što se sigurnosti tiče. Svi su natjecatelji nosili kacige, a većina i štitnike za kralježnice i "guzobrane". Preko 10-ak pripadnika slovenske gorske reševalne službe, bili su raspoređeni duž cijele padine i pratili svaki potez natjecatelja. Srećom, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

Fenomenalnu prvu vožnju imao je Jani Pogačar, prošlogodišnji prvak u Redbull Snowthrillu na Kaninu. Uhvatili smo ga nakon druge vožnje, vidno zadihanog:

Jani Pogačar, pobjednik prošle godine na Kaninu Redbull Snowthrillu...
...a ove godine neću biti (smijeh)!

Kakvi su dojmovi nakon dva spusta?
Pa malo sam umoran, nisam navikao na dvije utakmice u jednom danu. Vidjelo se u drugom runu da sam napravio dvije greške i to je bilo to.

Odličan prvi run, malo neočekivana ruta...
Zadovoljan sam s prvim runom, nisam očekivao da ću ići lijevo tamo iznad one dvije velike stijene, a onda sam bio previše u ravnini i dobio na brzini, pa sam išao malo na desno, a potom je bilo sve u redu.

Kakav je feeling ovdje na Vogelu, u usporedbi s Kaninom?
Isto ti je to... svagdje gdje si ako su ljudi dobri, sve je pa i organizacija dobra, isto ti je... samo da je snijeg dobar i onda je sve ok.

Znači, organizacija je bila pohvalna?
Pa prvi im je put, tako da im damo malo mjere za drugi put da bude bolje.

Za kraj, kakvi su planovi u bližoj budućnosti?
Pa sada imamo jednu utakmicu u Godlecku u Austriji, onda mislim da ćemo ići u Slovačku u Jasno, i kroz mjesec dana u Nassfeldu isto u Austriji, tako da će biti dovoljno utrka...

Hvala puno, vidimo se i slijedeće godine u Sloveniji!
Pa, nadamo se!

Sebastian Conrad (GER) lani je zauzeo 8. mjesto na Redbull snowthrillu u Kaninu. Ove je godine imao nekoliko fenomenalnih skokova u drugoj vožnji, no zbog pada u prvoj vožnji nije konkurirao za postolje. Uspjeli smo ga upitati kakvi su bili njegovi dojmovi na freeride battleu:

Čestitke na odličnoj drugoj vožnji, no prvo malo o dojmovima ovdje...
Ovo je definitivno jedan od najboljih kontesta na kojem sam bio, zato što mi je dosta dobro poznat. Osjećaš respekt od svih i svi su vrlo ljubazni ovdje.

Kakva je kvaliteta snijega na padini?
Netipični za Sloveniju (smijeh). Prošle su godine bili vrlo loši snježni uvjeti (na Kaninu op.a.), no ove je godine situacija puno bolja. Nije "the powder", ali je dovoljno blizu...

Vratimo se drugoj vožnji, išli ste na sve ili ništa - kompenzacija za prvu vožnju?
Da, htio sam napraviti dobar stunt, jer sam pao u prvoj vožnji. A, i htio sam pokazati da znam voziti, zato sam i uzeo direktnu rutu prema dolje.

Ok, hvala na vremenu i puno sreće u daljnim utrkama...
Hvala i vama!

Organizatori su objavili pobjednike tek na završnom tulumu u klubu Amour, kako bi produžili neizvjesnost. U kategoriji boarderica, pobjedila je Geraldine Grand iz Švicarske, a domaća natjecateljica Mateja Kordić bila je druga. U skijanju je pobjedila Kathrina Mihaljević (inače naših korijena) iz Njemačke, prikazavši da može voziti i uz bok nekim muškim natjecateljima, a naša Sanda Šarko zauzela je posljednje 5. mjesto. Slovenci su premoćno odnjeli pobjedu u kategoriji boardera, gdje je briljirao Grega Bizjak, pred Anžeom Kurnikom i Matevžom Mačekom. Najbolji skijaš je bio potpuno zasluženo Slovak Pavel Haas, koji je pokazao vrlo sigurnu vožnju po tehnički teškom smjeru začinjenu odličnim stuntovima. Drugo mjesto pripalo je favoritu Janiju Pogačaru, a treće novoj nadi slovenskog freeridea, Primožu Vrhovniku.

Rezultati:

Snowboarding - žene:
1. mjesto Geraldine Grand Switzerland
2. mjesto Mateja Kordič Slovenija

Skijanje - žene:
1. mjesto Katharina Mihaljevič Germany
2. mjesto Tine Huber Austria
3. mjesto Makovec Urša Slovenija
4. mjesto Mihalic Urša Slovenija
5. mjesto Sanda Šanko Croatia

Snowboarding - muški:
1. mjesto Grega Bizjak Slovenija
2. mjesto Anže Kurnik Slovenija
3. mjesto Matevž Maček Slovenija
4. mjesto Miha Loboda Slovenija
5. mjesto Robert Rakovec Slovenija

Skijanje – muški:

1. mjesto Pavel Haas Slovakia
2. mjesto Jani Pogačar Slovenia
3. mjesto Primož Vrhovnik Slovenia
4. mjesto Schindler Jogy Germany
5. mjesto Michal Sekelsky Slovakia











 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 12470
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr